VIDEO NASA a arătat lumii mostrele de rocă de pe asteroidul Bennu și a anunțat că eșantioanele conțin apă și carbon

0000   0141700

Dimensiune font:

| 11-10-2023 20:01

 NASA a publicat miercuri primele imagini cu mostrele aduse de pe asteroidul Bennu de către misiunea Osiris Rex care a durat șapte ani. Cercetătorii au anunțat că eșantioanele conțin molecule de apă și au cea mai mare concentrație de carbon observată vreodată pe mostre de pe un obiect ceresc. Analizele vor continua, însă Bennu ne poate da o idee desspre cum a ajuns apa pe Terra, acum miliarde de ani.

Mostre de pe Bennu 

„Analizele preliminare ale mostrelor colectate de pe asteroidul Bennu, vechi de 4,5 miliarde de ani, și aduse pe Terra, indică un conținut ridicat de carbon, dar și apă, care împreună pot indica faptul că aceste elemente constitutive ale vieții pe Terra pot fi găsite în aceste roci”, spun cei de la NASA. 

19.20: Concluziile de acum sunt preliminare, dar în următorii doi ani se vor face analize aprofundate ale mostrelor, pentru a fi atinse toate obiectivele misiunii. Aceste analize se vor face pe 30% dintre materialele de rocă aduse, iar 70% vor fi puse „la păstrare”.

19.00: Probabil că asteroidul Bennu de acum a fost la începuturi parte a unui corp ceresc de peste 100 km lungime, dar impacturi puternice au dus la fragmentarea acelui corp ceresc, spune unul dintre cercetători.

18.55: Dante Lauretta, investigator principal al misiunii OSIRIS-Rex spune că în mostre s-au găsit minerale argiloase ce conțin molecule de apă. Aceste molecule au „un fel de structură fibroasă”, iar apa este captivă în structura lor. „Credem că Pământul este o lume locuibilă și fiindcă aceste minerale argiloase ar fi ajuns acum patru miliarde de ani pe Terra”, spune Dante Lauretta.

 

18.50: Bennu este visul oricărui astrobiolog. Am ales asteroidul corect pentru a-l studia, spun cei de la NASA.

18.45 Carbonul este esențial din multe motive, iar la Bennu concentrația de carbon este extrem de mare, aproape 5%.

18.40: Eșantioanele, în afară de cele analizate în curând, vor fi păstrate pentru generațiile următoare, astfel încât să poată fi testate cu tehnologii sofisticate care încă nu au fost inventate, peste zeci de ani. 


 Click aici pentru a vedea o fotografie cu mostrele

18.30: Mostrele vor fi analizate de peste 250 de cercetători, mai ales în SUA, Japonia și Canada. Mici fragmente vor ajunge și la trei muzee.

18.20: Bill Nelson, administrator al NASA: Zile precum cea de azi nu încetează să mă uimească. Am dovedit că am transformat imposibilul în posibil. Este mostra cea mai bogată în carbon pe care am adus-o vreodată pe Terra. Carbonul și apa sunt ingrediente esențiale pentru viață. Carbonul și moleculele de apă erau exact materialele pe care speram să le găsm.

Misiunea Osiris Rex a costat 1,2 miliarde dolari și a primit undă verde în 2011. Pregătirea ei a durat șase ani, la fel și misiunea în sine.

 

Capsula care a ajuns pe Terra pe 24 septembrie are mai multe containere ce a trebuit a fi deschise meticulos, pentru ca materialul adus de la sute de milioane de kilometri, de pe asteroidul Bennu, să nu fie contaminat. 

A durat mai mult „despachetarea” și fiindcă în total au fost mai multe eșantioane de roci și pietre decât au crezut inițial cei de la NASA. „A fost cea mai bună problemă pe care am fi putut s-o avem”, au spus cei de la NASA, despre faptul că a fost mai mult material pietros în capsulă.

Analizele aprofundate au fost făcute la Johnston Space Center al NASA, în Houston. Imediat după ce a ajuns pe Terra, capsula cu mostrele a fost ținută pentru scurt timp într-o cameră sterilă la o bază militară din statul Utah. 

Doar o mică parte dintre mostrele totale vor fi studiate în SUA sau oferite laboratoarelor de cercetare din alte părți ale lumii. „Grosul” mostrelor va fi păstrat pentru a fi analizat de generațiile viitoare, când vor exista aparate de analiză și mai performante.

Se crede că Bennu ar fi căpătat forma actuală după o coliziune petrecută în centura de asteroizi acum unu-două miliarde de ani.

Studiul asteroizilor ar putea să permită oamenilor de știință să înțeleagă mai bine formarea sistemului solar și modul în care Pământul a devenit locuibil. Asteroizii precum Bennu ar fi putut aduce pe Pământ compușii care au permis ulterior nașterea vieții, sunt de părere unii cercetători.

Este de așteptat ca NASA să anunțe o serie de caracteristici fizice, cum ar fi densitatea, culoarea și forma materialului - și dacă vorbim despre roci, pietricele, granule fine sau praf.

 

S-a descoperit că probele returnate în 2020 de misiunea japoneză Hayabusa2 - de la asteroidul Ryugu - conțin doi compuși organici, susținând ipoteza că obiecte cerești precum cometele, asteroizii și meteoriții, care au „bombardat” Pământul timpuriu, ar fi adus pe atunci și ingrediente primordiale ale vieții.

Bennu, un obiect ceresc foarte vechi

Bennu este neschimbat de miliarde de ani și este atât de vechi, încât calculele arată că s-ar fi format în primii zece milioane de ani din istoria de 4,5 miliarde de ani a sistemului nostru solar. Este un corp ceresc valoros fiindcă se estimează că mineralogia și compoziția chimică au rămas neschimbate față de începuturi.

Numele Bennu a fost dat asteroidului în 2013, de un copil de nouă ani din statul american North Carolina, copil care a câștigat concursul denumit „Name that Asteroid!”. Bennu era, la vechii egipteni, un zeu al soarelui, creației și renașterii.

Asteroidul a fost descoperit în 1999, iar numele Bennu este un mult mai prietenos decât „1999 RQ36”, cum s-a numit până atunci asteroidul.

În timpul misiunii, asteroidul i-a surprins deja pe oamenii de la NASA: suprafața sa s-a dovedit, în timpul colectării probelor, a fi mai puțin densă decât se așteptau.

Bennu este din categoria „Rubble pile asteroid” („aglomerare de resturi”), un asteroid care NU este un monolit, ci este format din multe bucăți mici de piatră ce sunt ținute împreună doar de forța slabă a gravitației.

Misiunea Osiris Rex a fost lansată acum șapte ani. Mai exact, în septembrie 2016 a fost lansată sonda Osiris-Rex care a ajuns doi ani mai târziu la asteroidul Bennu și timp de un an l-a cartografiat, iar cei de la NASA au ales apoi locul unde sonda a atins suprafața în încercarea de a lua mostre de sol. Pe 20 octombrie 2020 au fost culese cu succes mostrele, iar sonda a început în 2021 lungul drum către Terra.

Este prima dată când americanii aduc mostre de pe un asteroid, doar japonezii reușind până acum asta, în două misiuni, în 2010 și 2020. O mare diferență este că a ajuns pe Terra o cantitate de câteva zeci de ori mai mare decât a adus misiunea niponă Hayabusa2, în 2020.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Începutul unei noi ere în căutarile pe internet: Google, odinioară de neînvins, dă semne că își pierde din relevanță.
20/10/2024 08:44

In prezentul digital, accesarea informatiilor online a devenit o componentă esentială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, tot mai multi utilizatori au remarcat in ultimii ani o deteriorare a calităt ...

Google a lansat oficial Android 15. Ce noutăți aduce
16/10/2024 11:36

Google a lansat Android 15, sistem de operare care va fi disponibil pe dispozitivele compatibile in săptămanile şi lunile următoare. Mai tarziu decat in anii precendenţi, Android 15 este disponibil in mod ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei