Avertisment al oamenilor de știință: Roboții sexuali pot afecta grav sănătatea mentală
Dimensiune font:
Cercetătorii americani au avertizat asupra amenințării pe care o reprezintă pentru individ și pentru societate roboții sexuali dotați cu inteligență artificială, scrie BBC News. Aceștia pot avea consecințe nefaste atât la nivel psihologic, cât și moral, spune cercetătorii, atrăgând atenția asupra faptului că unii roboți sunt programați să protesteze sau să însceneze violul.
Potrivit sursei citate, oamenii de știință avertizează că anumite aspecte ale tehnologiei scapă de sub control, în condițiile în care autoritățile în domeniu ezită să investigheze aceste aspecte. În context, oamenii de știință doresc luarea unor măsuri pentru a preveni utilizarea acestor roboți, fără niciun un fel de reglementare legală.
Christine Hendren, profesor doctor la Duke University, a precizat pentru BBC News că miza este una foarte mare.
"Unii roboți sunt programați să protesteze sau să creeze scenarii care includ violul”, a spus ea. "Alții sunt concepuți să arate ca niște copii. Unul dintre creatorii acestor roboți din Japonia este un pedofil auto-declarat și susține că un astfel de dispozitiv ar avea caracter profilactic, împiedicându-l să rănească un copil, în lumea reală”, a mai precizat Christine Hendren.
Astfel, în loc să facă terapie, oamenii au posibilitatea de a practica astfel de comportamente deviante.
Un număr de șase roboți sunt promovați prin reclamă în mediul online. O firmă cu sediul în SUA, Realrobotix, a publicat un video publicitar în care face reclamă la robotul Harmony (Armonia), vândut cu 8.000-10.000 de dolari.
Este vorba despre o păpușă de mărime naturală, care poate clipi, își poate mișca ochii, gâtul și buzele, în timp ce vorbește. Cu un accent scoțian, manechinul spune: ”dacă îți joci cărțile bine, vei avea parte de plăcere și distracție”.
Fondatorul frimei spune că Harmony este dotată cu inteligență artificială care îi permite să dezvolte o relație cu proprietarul. "Își va aminti lucruri despre tine, despre ceea ce îți place sau îți displace, despre experiențele tale”, spune fondatorul firmei, McMullen.
Kathleen Richardson, profesor la De Montfort University din Leicester, specializat în etică și cultură în domeniul inteligenței artificiale, dorește scoaterea în afara legii a unor reclame de acest fel. De altfel, deja există grupuri de lucru, care includ experți în domeniu, și care au demarat o campanie împotriva roboților de acest gen. Grupurile de lucru vor propune și un pachet de proiecte de legi care să interzică utilizarea roboților ca substitut pentru relațiile umane.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau