Cât câștigă finlandezii și pe ce li se duc banii / O discuție cu o tânără care trăiește în Helsinki
Dimensiune font:
Mulți români se uită la țările nordice, văd salarii mari și își imaginează că acele persoane sunt bogate. Lucrurile nu sunt chiar așa. De exemplu, în Finlanda costul vieții este destul de ridicat, iar mulți rămân fără bani în buzunar, ori cu maxim 200 euro la finalul lunii. HotNews.ro a discutat cu Karoliina, studentă finlandeză și freelancer, care locuiește în Helsinki.
Cât câștigă finlandezii și pe ce se duc banii
Conform statisticilor Finlandei, venitul median al câștigurilor salariale (venit brut înainte de impozite) în iunie 2023 a fost de 3.822 e
O pătrime dintre cei cu veniturile cele mai mici câștigă 2.362 euro sau mai puțin. În același timp, cei din pătrimea superioară au venituri de peste 5.642 euro.
În decembrie 2022, costurile medii cu locuința au fost mai mari în Helsinki și în restul zonei metropolitane Helsinki, atât pentru gospodăriile cu o singură persoană, cât și pentru cele cu mai multe persoane. În aceste zone, cheltuielile medii lunare pentru locuințe pentru gospodăriile cu o singură persoană au fost de 667 euro, iar pentru cele cu mai multe persoane de 1.018 euro.
După aceea, avem costurile legate de alimente și alte produse alimentare care sunt mai scumpe decât înainte. Prețurile la alimente au crescut mult și în Finlanda, ne povestește Karoliina. „O persoană tânără care trăiește singură, ca mine, cheltuiește minim de 350 euro pe alimente lunar. Acesta este un cost minim. Alte persoane trebuie să cheltuiască și pe alte lucruri necesare, precum medicamente”, spune studenta.
Evident, bani se mai duc și pe activitățile ce țin de timp liber, transport, restaurante, baruri, cafenele, haine, animale de companie etc.
Cât costă transportul și cu câți bani rămân multe persoane la finalul lunii
„Mama mea are venituri brute, ca asistentă medicală în Helsinki, de puțin sub 3.000 de euro pe lună și plătește lunar la asociația de proprietari în jur de 700 de euro. Îi rămân lunar în jur de 1.000 de euro pentru a cheltui pentru alimente, transport, timp liber și altele (sau pentru a economisi, desigur)”, a explicat Karoliina.
Mama ei folosește transportul public pentru navetă, care este scump în Finlanda, și plătește în jur de 70 de euro pe lună în Helsinki.
Sora ei câștigă mai bine (salariul clasei de mijloc) și locuiește singură într-un apartament închiriat în zona Capitalei, astfel încât a evaluat că îi rămân puțin sub 1.000 euro după ce plătește pentru alimente, chirie, electricitate etc.
Karoliina ne spune că mulți oameni nu au aproape deloc bani la sfârșitul lunii înainte de ziua de salariu sau poate doar 200 euro maxim.
La cât ajunge factura la energie electrică în Finlanda
De exemplu, într-un apartament pentru două persoane dintr-un bloc de apartamente încălzit prin încălzirea centralizată (consum 2500 kWh/an), factura de energie electrică este de aproximativ 30-50 euro pe lună. Depinde dacă ai și saună acasă.
În același timp, într-o casă individuală cu încălzire electrică de 120 de metri pătrați, factura ajunge la 200-300 euro/lună.
Ce alimente sunt considerate scumpe și cât costă alcoolul
Peștele și fructele de mare, fructele de pădure și unele legume și fructe exotice (de exemplu avocado) sunt considerate scumpe de către finlandezi.
“Cred că încă mâncăm destul de des somon. De exemplu, eu, ca studentă, îl cumpăr rar chiar dacă mi-aș dori mai des”, mărturisește studenta.
Prețul berii la draft 0,5 litri (sau alte băuturi alcoolice ușoare, cum ar fi cidru) într-un bar sau restaurant este în jur de 8-9 euro, iar la magazin: circa 4 euro.
Sticla de vin din magazinul de alcool costă poate 10 euro în medie, iar sticla de vodcă de 0,5 litri poate fi în jur de 15 euro.
Cât de des consumă finlandezii alcool?
“Unii oameni petrec în fiecare săptămână și alții doar de câteva ori pe an. Eu o fac o dată la câteva luni sau mai rar în ultima vreme”, precizează Karoliina.
Potrivit statisticilor, anul trecut finlandezii au băut 9 litri de alcool pur/persoană. Sunt luate în considerare persoanele de peste 15 ani.
„Dacă excludem aici acele persoane care au probleme reale cu alcoolul și care consumă mult prea mult în comparație cu media, aș spune că în viața de zi cu zi nu consumăm atât de mult: un pahar de vin sau o bere la cină. Dar când bem, scopul este de a ne îmbăta și de a consuma mult odată”, spune ea.
Potrivit acesteia, tinerii finlandezi beau din ce în ce mai puțin alcool dar, pe de altă parte, consumul de canabis și droguri la petreceri a crescut printre tineri.
Cum sunt taxate salariile finlandezilor
“În Finlanda avem un sistem de impozitare progresiv. Prin urmare, cu cât câștigi mai mult, cu atât plătești mai multe taxe pentru stat”, spune ea.
Din datele transmise de Kaloliina observăm că pentru o persoană singură de circa 35 de ani, fără copii, la venituri de 1.500 euro, impozitul este de 2%. La 2.000 de euro se ridică la 7,5%. La 2.500 euro este de 11,5%.
Urcă progresiv până la 34% pentru ce depășește 10.000 de euro.
De precizat că pe lângă aceste procente se mai află unele ce țin de contribuția la pensie de puțin peste 7% și cea pentru șomaj de 1,5%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau