Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Ce era „nanchinul”?

0000   0141700

Dimensiune font:

| 16-06-2024 19:01

 Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Influențele otomane existente în mai toate domeniile au început să pălească odată cu victoriile Franței lui Napoleon I, cu Revoluțiile de la 1848 și mersul fiilor de boieri la studii, în străinătate.

 

Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Deși boierimea conservatoare s-a dezbărat cu greu- și nu fără să opună rezistență - de obiceiurile orientale, inclusiv în îmbrăcăminte, contactul tot mai apăsat și frecvent al generațiilor tinere cu obiceiurile din Vest, mai ales cele venite de la Paris, au schimbat, treptat, „chipul” Țărilor Române, de la idei politice, până la îmbrăcăminte

Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Ce era „nanchinul”?

Sigur că în Țările Române ale secolului 19 exista o uriașă discrepanță între cei puțini, aparținând clasei privilegiate de boieri și proprietari de pământuri ori afaceri și majoritatea populației, cufundată, încă, într-o viață ce nu se schimbase major timp de secole. 

Dar influența ideilor și moravurilor sociale și culturale venite mai ales din Franța, adesea chiar pe filieră rusă, au schimbat, treptat, imaginea obișnuită a românilor, inclusiv la nivel de îmbrăcăminte.

Nu ne referim la țărănime, care a mers descultă ori cu opinci până adânc în secolul 20, ci la cei care - din elita socială ori din timida clasă mijlocie - au fost cei care, vrem nu vrem, au decis și au modificat ulterior, în bine, destinul Principatelor, ajungându-se la România și la regalitate.

Oprindu-ne asupra țesăturilor, materialelor pe care maeștrii croitori se chinuiau să le transforme în piese de vestimentație atât pentru femei, cât și pentru bărbați, trebuie menționat un lucru.

 

În vechime, denumirile ţesăturilor erau date nu atât în funcţie de modul în care erau confecţionate acestea, cât mai ales în funcţie de locul (ţara, regiunea sau oraşul) în care erau făcute. 

Astfel, „olanda” - ce era o pânză albă de in, fină și deasă, folosită la confecționarea lenjeriei de corp şi de pat, precum şi a feţelor de masă - provenea, firește, din țara cu același nume.

Ea apare invocată, de exemplu, la Mateiu Caragiale, în nemuritorul său roman, „Craii de Curtea Veche”: „se scoaseră pentru întâia oară din dulapuri și lăzi pânzeturile [fețele] de masă de Olanda“, notează etnologul și antropologul Andrei Oișteanu în eseul „Despre pânzeturi, până-n pânzele albe”, apărut în România literară.

E și cazul „floranțăi”, o mătase ușoară pentru căptușeală, numită şi atlaz, atlas sau aclaz de Florența sau al „damascului”, mătasea groasă adusă din Damasc și Alep, Siria, aflate pe atunci sub stăpânirea Imperiului Otoman.

Dar unele dintre cele mai interesante denumiri - cel puțin pentru urechile noastre de acum - erau cele de „americă” și „anglie”.

Prima era, de fapt, o pânză de fabrică, de proastă calitate, netrainică, cea de-a doua desemnând tot o pânză ieftină de bumbac produsă industrial, folosită mai ales de țărani și târgoveți.

Despre „poreclele” celor două materiale textile există cel puțin două teorii.două teorii.

B.P. Hasdeu afirma că negustorii ambulanţi („tolbaşii“) îşi lăudau marfa proastă „zicând că vine hăt colo [tocmai] din America“.

La fel, susţinea Hasdeu, s-ar fi întâmplat lucrurile cu materialul textil numit anglie: „tot în acest fel, o altă stofă se numeşte la noi în popor anglie, fiindcă aceiaşi tolbaşi se lăudau că o aduc [taman] din Anglia”, scrie Oișteanu în articolul menționat.

Dar autorul eseului tinde să-i dea dreptate mai degrabă lingvistului și folcloristului Lazăr Șăineanu, care a susținut alte ipoteze în această privință.

 

„Mult mai verosimilă mi se pare ipoteza lui Lazăr Şăineanu. El susţinea, în dicţionarul său al limbii române, că negustorii lipscani aduceau în Ţările Române această pânză de bumbac, numind-o după marea fabrică de textile „Amerika“, unde era confecţionată.

O fabrică localizată „aproape de Lipsca [= Leipzigh]“, nu departe de Chemnitz – oraş care, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a cunoscut o profundă revoluţie industrială, mai ales în domeniul confecţionării materialelor textile.

Nu întâmplător, oraşul era numit „Manchester-ul saxon“ (Sächsisches Manchester). Într-adevăr, lângă Chemnitz, în localitatea Penig, a funcționat din 1836 o mare fabrică de țesut numită „Amerika“.

Țesătura omonimă era cumpărată de lipscanii români tot din târgurile din Leipzigh. „Amerika“ a fost un centru industrial care a rezistat până de curând, fiind închisă abia în 1991”, scrie Andrei Oișteanu.

Același lucru se întâmplă și în cazul explicației lui Șăineanu despre țesătura numită „anglie”.

„Așa cum am văzut mai sus, nici în această privință Lazăr Șăineanu n-a fost de acord cu B.P. Hasdeu, susținând, pe bună dreptate, că termenul „anglie” desemnează un tip de pânză de bumbac provenită chiar din Anglia țara în care a fost inventat războiul de țesut mecanic (de către Edmund Cartwright, în 1784).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pânza de anglie era foarte utilizată în mediul țăranilor și târgoveților români, astfel că termenul repectiv devenise foarte uzual în folclor și în limbajul popular: „ciorapi de anglie“, „nădragi de anglie“, „manta de-anglie“”, mai notează Oișteanu.

El mai menționează că lista țesăturilor ale căror nume provin de la orașe, țări, regiuni cu relevanță culturală sau economică este foarte lungă, dar mai dă câteva exemple.

Este cazul „nanchinului”: centru industrial din Estul Chinei, unde se fabrica această ţesătură deasă de bumbac colorat, cu utilizări diverse. I se mai spunea şi „chitai” (numele rusesc al Chinei).

„Muselina” provenea de la Mosul – oraş în Irak (dintr-o astfel de ţesătură subţire, de mătase sau bumbac, se confecționa inclusiv giulgiul, linţoliul, „pânza albă a morţii”, covoarele persane - firește, din Persia (Iranul de azi), cașmirul - ţesătura fină făcută din lâna caprelor crescute în Kashmir, regiune de la graniţa dintre Pakistan şi India sau satinul – țesătură de mătase sau bumbac, adusă din orașul Tsai-tung (China), cu mai multe varietăți, precum satin de Tours, milaneză etc.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cele mai cunoscute meme
19/11/2024 18:23

Există numeroase meme-uri populare care au devenit virale pe internet de-a lungul anilor. Iată cateva dintre cele mai cunoscute si semnificatia lor: Distracted Boyfriend: Acest meme prezintă un bărbat care ...

Memele, limbajul secret care a cucerit Internetul
19/11/2024 17:45

În era digitală, memele au devenit o formă omniprezentă de comunicare pe internet, influentand modul in care oamenii interactionează si isi exprimă ideile. Un meme este o unitate de informatie cultur ...

Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,acuzat de viol
19/11/2024 14:54

Poliţia norvegiană a anunţat marţi arestarea fiului cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei, sub suspiciunea de viol. Acuzaţia vine după informaţiile primite la inceputul acestei lun ...

Cât a ajuns ajutorul de înmormântare acum, după noua lege a pensiilor. Au fost modificate inclusiv condițiile de acordare
16/11/2024 13:36

 Odată cu noua lege a pensiilor, s-au modificat si ajutorul de inmormantare. Încă două categorii de romani vor primi banii dati de stat, pentru astfel de situatii. Familiile lor vor incasa sumele, ...

A început procesul polițistului care a torturat un bărbat
13/11/2024 15:01

Poliţistul local din Arad care a fost trimis in judecată in urmă cu un an pentru că ar fi torturat un bărbat, care a murit ulterior, a contestat probele administrate la primul termen al procesului, care a ...

Șpagă la Pușcăria Bistrița. Un agent a fost prins în flagrant
13/11/2024 14:46

Un agent de poliţie penitenciară din cadrul Penitenciarului Bistriţa a fost prins in flagrant in timp ce primea suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe langă organele judiciare, in vederea eliberării c ...

El este Bogdan, românul din Cluj care gătește pentru Donald Trump. Lucrează de 19 ani pentru familia viitorului președinte al SUA, în Mar-a-Lago
12/11/2024 11:40

 Donald Trump are o locuintă impresionantă in Mar-A-Lago si o multime de angajati care lucrează pentru familia lui. Printre ei este si Bogdan, un roman din Cluj care găteste pentru Donald Trump de 19 a ...

 Vapingul, interzis total în Anglia
11/11/2024 19:19

Tigările electronice de unică folosintă vor fi interzise total in Anglia si Tara Galilor din vara anului viitor. Vanzarea acestor produse va fi ilegală, iar reprezentantii industriei de profil sust ...

Un nou scandal pentru Jamie Oliver. Ultima sa carte de bucate pentru copii va fi retrasă de la vânzare în Australia
11/11/2024 15:54

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver retrage de la vanzare cartea sa pentru copii in urma criticilor aduse de aborigenii din Australia, care l-au acuzat că este ''lipsit de respect'' faţă de istoria comun ...

Șaspte români au murit în inundațiile din Valencia
10/11/2024 11:30

Alţi trei cetăţeni romani au fost confirmaţi ca fiind decedaţi in urma inundaţiilor care au afectat Comunitatea Valenciană, in Spania, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Pană in prezent, şap ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei