Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Ce era „nanchinul”?

0000   0141700

Dimensiune font:

| 16-06-2024 19:01

 Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Influențele otomane existente în mai toate domeniile au început să pălească odată cu victoriile Franței lui Napoleon I, cu Revoluțiile de la 1848 și mersul fiilor de boieri la studii, în străinătate.

 

Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Deși boierimea conservatoare s-a dezbărat cu greu- și nu fără să opună rezistență - de obiceiurile orientale, inclusiv în îmbrăcăminte, contactul tot mai apăsat și frecvent al generațiilor tinere cu obiceiurile din Vest, mai ales cele venite de la Paris, au schimbat, treptat, „chipul” Țărilor Române, de la idei politice, până la îmbrăcăminte

Ce însemnau „americă” și „anglie” pentru românii secolului 19 din Principate? Ce era „nanchinul”?

Sigur că în Țările Române ale secolului 19 exista o uriașă discrepanță între cei puțini, aparținând clasei privilegiate de boieri și proprietari de pământuri ori afaceri și majoritatea populației, cufundată, încă, într-o viață ce nu se schimbase major timp de secole. 

Dar influența ideilor și moravurilor sociale și culturale venite mai ales din Franța, adesea chiar pe filieră rusă, au schimbat, treptat, imaginea obișnuită a românilor, inclusiv la nivel de îmbrăcăminte.

Nu ne referim la țărănime, care a mers descultă ori cu opinci până adânc în secolul 20, ci la cei care - din elita socială ori din timida clasă mijlocie - au fost cei care, vrem nu vrem, au decis și au modificat ulterior, în bine, destinul Principatelor, ajungându-se la România și la regalitate.

Oprindu-ne asupra țesăturilor, materialelor pe care maeștrii croitori se chinuiau să le transforme în piese de vestimentație atât pentru femei, cât și pentru bărbați, trebuie menționat un lucru.

 

În vechime, denumirile ţesăturilor erau date nu atât în funcţie de modul în care erau confecţionate acestea, cât mai ales în funcţie de locul (ţara, regiunea sau oraşul) în care erau făcute. 

Astfel, „olanda” - ce era o pânză albă de in, fină și deasă, folosită la confecționarea lenjeriei de corp şi de pat, precum şi a feţelor de masă - provenea, firește, din țara cu același nume.

Ea apare invocată, de exemplu, la Mateiu Caragiale, în nemuritorul său roman, „Craii de Curtea Veche”: „se scoaseră pentru întâia oară din dulapuri și lăzi pânzeturile [fețele] de masă de Olanda“, notează etnologul și antropologul Andrei Oișteanu în eseul „Despre pânzeturi, până-n pânzele albe”, apărut în România literară.

E și cazul „floranțăi”, o mătase ușoară pentru căptușeală, numită şi atlaz, atlas sau aclaz de Florența sau al „damascului”, mătasea groasă adusă din Damasc și Alep, Siria, aflate pe atunci sub stăpânirea Imperiului Otoman.

Dar unele dintre cele mai interesante denumiri - cel puțin pentru urechile noastre de acum - erau cele de „americă” și „anglie”.

Prima era, de fapt, o pânză de fabrică, de proastă calitate, netrainică, cea de-a doua desemnând tot o pânză ieftină de bumbac produsă industrial, folosită mai ales de țărani și târgoveți.

Despre „poreclele” celor două materiale textile există cel puțin două teorii.două teorii.

B.P. Hasdeu afirma că negustorii ambulanţi („tolbaşii“) îşi lăudau marfa proastă „zicând că vine hăt colo [tocmai] din America“.

La fel, susţinea Hasdeu, s-ar fi întâmplat lucrurile cu materialul textil numit anglie: „tot în acest fel, o altă stofă se numeşte la noi în popor anglie, fiindcă aceiaşi tolbaşi se lăudau că o aduc [taman] din Anglia”, scrie Oișteanu în articolul menționat.

Dar autorul eseului tinde să-i dea dreptate mai degrabă lingvistului și folcloristului Lazăr Șăineanu, care a susținut alte ipoteze în această privință.

 

„Mult mai verosimilă mi se pare ipoteza lui Lazăr Şăineanu. El susţinea, în dicţionarul său al limbii române, că negustorii lipscani aduceau în Ţările Române această pânză de bumbac, numind-o după marea fabrică de textile „Amerika“, unde era confecţionată.

O fabrică localizată „aproape de Lipsca [= Leipzigh]“, nu departe de Chemnitz – oraş care, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a cunoscut o profundă revoluţie industrială, mai ales în domeniul confecţionării materialelor textile.

Nu întâmplător, oraşul era numit „Manchester-ul saxon“ (Sächsisches Manchester). Într-adevăr, lângă Chemnitz, în localitatea Penig, a funcționat din 1836 o mare fabrică de țesut numită „Amerika“.

Țesătura omonimă era cumpărată de lipscanii români tot din târgurile din Leipzigh. „Amerika“ a fost un centru industrial care a rezistat până de curând, fiind închisă abia în 1991”, scrie Andrei Oișteanu.

Același lucru se întâmplă și în cazul explicației lui Șăineanu despre țesătura numită „anglie”.

„Așa cum am văzut mai sus, nici în această privință Lazăr Șăineanu n-a fost de acord cu B.P. Hasdeu, susținând, pe bună dreptate, că termenul „anglie” desemnează un tip de pânză de bumbac provenită chiar din Anglia țara în care a fost inventat războiul de țesut mecanic (de către Edmund Cartwright, în 1784).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pânza de anglie era foarte utilizată în mediul țăranilor și târgoveților români, astfel că termenul repectiv devenise foarte uzual în folclor și în limbajul popular: „ciorapi de anglie“, „nădragi de anglie“, „manta de-anglie“”, mai notează Oișteanu.

El mai menționează că lista țesăturilor ale căror nume provin de la orașe, țări, regiuni cu relevanță culturală sau economică este foarte lungă, dar mai dă câteva exemple.

Este cazul „nanchinului”: centru industrial din Estul Chinei, unde se fabrica această ţesătură deasă de bumbac colorat, cu utilizări diverse. I se mai spunea şi „chitai” (numele rusesc al Chinei).

„Muselina” provenea de la Mosul – oraş în Irak (dintr-o astfel de ţesătură subţire, de mătase sau bumbac, se confecționa inclusiv giulgiul, linţoliul, „pânza albă a morţii”, covoarele persane - firește, din Persia (Iranul de azi), cașmirul - ţesătura fină făcută din lâna caprelor crescute în Kashmir, regiune de la graniţa dintre Pakistan şi India sau satinul – țesătură de mătase sau bumbac, adusă din orașul Tsai-tung (China), cu mai multe varietăți, precum satin de Tours, milaneză etc.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Sora regelui Charles al III-lea a ajuns la spital
24/06/2024 16:36

Prinţesa Anne, sora regelui Charles al III-lea, a fost spitalizată după un "incident" care i-a cauzat "răni uşoare şi o comoţie", a anunţat luni Palatul Buckingham, informează AFP. ...

Un turist german a murit pe Insula Creta
24/06/2024 15:30

Un turist german in varstă de 67 de ani a murit pe insula grecească Creta după ce a plecat intr-o excursie şi, probabil, s-a rătăcit, informează DPA şi Ekathimerini.com. Bărbatul plecase duminică dim ...

Regele cocainei” din Bulgaria s-a predat la Sofia.Elavea o condamnare și în România
24/06/2024 14:30

 Unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de droguri bulgari, dat in urmărire din 2018 şi vizat de o notificare de alertă roşie a Interpol, s-a predat luni dimineaţa autorităţilor din Sofia, a anun ...

Un candidat la șefia Interpol, acuzat de răpire de extorcare a unor afaceriști indieni
24/06/2024 14:15

Mubita Nawa din Zambia, care este pe lista scurtă pentru a deveni noul sef Interpol, este acuzat de avocatii unor oameni de afaceri indieni că a fost implicat in răpirea si tentativa de extorcare a acestora, ...

Un celebru actor din „Pirații din Caraibe” fost ucis de un rechin
24/06/2024 13:59

Tamayo Perry, in varstă de 49 de ani, care a jucat in cel de-al patrulea film „Piratii din Caraibe”, a murit duminică. Actorul a fost atacat de un rechin, in timp ce făcea surf in largul insule ...

Bilanţul atacului de la Sevastopol a crescut la patru morţi şi 151 de răniţi
24/06/2024 12:38

Atacul cu rachete lansat duminică după-amiază de forţele armate ucrainene asupra oraşului Sevastopol din Crimeea a afectat 151 de persoane, a declarat guvernatorul oraşului, Mihail Razvojaev, care anterio ...

Accident în Teleorman. Un tânăr a murit și alți doi au ajuns la spital
24/06/2024 09:15

Un tanăr de 19 ani a murit şi doi adolescenţi de 16, respectiv 17 ani au fost transportaţi la spital, luni dimineaţă, după ce autoturismul in care se aflau s-a răsturnat, pe DJ 504, in zona localităţi ...

Accident grav la Porumbacul de Sus. A fost activat Planul Roşu
24/06/2024 09:10

Un accident in care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, luni dimineaţa, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu. Potrivi ISU Sibiu, autocarul, in care s-ar afla 57 de persoane, a ieş ...

Șoferii de TIR, în mare pericol. Sunt victimele tâlharilor
21/06/2024 11:49

Un sofer de TIR care isi petrecea noaptea in vehiculul său, intr-o parcare de camioane pe A14, langă Dresda, a fost gazat in somn, in cabină, si s-a trezit abia după 13 ore, cand a descoperit că fusese tal ...

Răpuși de foamete, locuitorii din Sudan mănâncă pământ
21/06/2024 11:15

Aproape cinci milioane de oameni sunt aproape de foamete, in conditiile in care războiul civil din această tară a depăsit un an de zile. Oficialii din domeniul asistentei umanitare spun că părtile beliger ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei