În Iran, orice femeie poate fi ucisă de Poliția Moravurilor
Dimensiune font:
În urmă cu o săptămână, moartea tinerei Mahsa Amini, ridicată de poliția moravurilor pentru că nu purta „corespunzător” hijabul, a declanșat o nouă serie de proteste violente în Iran, în urma cărora au murit deja 35 de oameni.
De la peste 3000 de km distanță, din România, iranienii stabiliți aici trăiesc, îngroziți, teama pentru siguranța celor rămași acasă, pentru familii și prieteni. Iar pentru femei totul este și mai dureros: aici au găsit libertate, dar n-au uitat nicio clipă ce înseamnă o întâlnire cu poliția moravurilor și cât de greu este să fii femeie într-o dictatură teocrată, scrie pressone.ro.
O demonstrează mărturiile de mai jos, vocile femeilor din Iran care acum urmăresc neputincioase, de la distanță, noile proteste proteste însângerate din țara lor.
„A privi nu e suficient”
De câteva zile, Iranul nu mai are internet – scenariu asemănător cu cel al protestelor din 2019, așa numitul „bloody November” (n.r. Noiembrie Însângerat). Atunci au murit, în ciocnirile cu poliția, între 1.500 și 3.000 de oameni, iar țara a fost deconectată complet de orice acces la informație, timp de o săptămână. Numărul uriaș de victime nu a atras vreo consecință asupra regimului de la Teheran, cu excepția unor sancțiuni pe persoană fizică.
Mahsa Amini avea 22 de ani și puțini iranieni cred varianta oficială a evenimentelor – cum că ar fi suferit un infarct sau un atac cerebral. Familia ei susține că a fost bătută până la moarte de polița moravurilor.
Între timp, iranienii din România își doresc să dea o voce conaționalilor lor, despre care nu mai știu nimic de când țara a rămas, din nou, fără internet. Au încercat organizarea unui protest, dar au renunțat rapid la idee, pentru că, după spusele reprezentanților comunității, în trecut Primăria Municipiului București le-a dat de fiecare dată autorizație doar pentru grupuri foarte restrânse (10-15 oameni), în spații neutre și nicidecum în apropierea ambasadei. „Asta e petrecere, cu 10 persoane”, comentează sardonic membrii comunității, pentru PressOne.
Mai multe femei din Iran care locuiesc în România au vorbit despre ce înseamnă o întâlnire cu poliția moravurilor, cât de greu e să fii femeie într-o dictatură teocrată și ce înseamnă aceste proteste pentru viitorul țării.
Niciuna dintre ele nu a dorit să își folosească numele real. Le e teamă că vor fi identificate de autorități și că nu vor mai avea voie să intre în țară, acolo unde majoritatea au încă familii și prieteni. Multe dintre ele – plecate din țară pentru joburi în Europa, dar și pentru libertate – au comparat regimul din Teheran din ultimii 44 de ani cu regimul taliban din Afganistan, în special în ceea ce privește tratamentul femeilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau