Alege din timp pensii private pentru un venit suplimentar, la bătrânețe
Dimensiune font:
Alege din timp pensii private pentru un venit suplimentar, la bătrânețe
Multe persoane tinere încă nu s-au gândit la pensie. Ce-i drept, când momentul de pensionare este foarte departe, mulți oameni amână cât pot planificarea financiară pentru bătrânețe. Totuși, cel mai bine este să începi din timp pregătirea pentru acea perioadă din viața ta.
Pensia de stat va fi binevenită, însă, pe lângă aceasta, ar fi bine să optezi și pentru pensii private. Ne referim la Pilonul II și Pilonul III, iar în continuare îți vom oferi mai multe detalii despre acestea și cum îți pot asigura un venit suplimentar, la bătrânețe.
Pensia obligatorie privată
Mai este cunoscută și sub numele de pensia Pilon II și, așa cum îi spune numele, este o pensie obligatorie, gestionată de către un fond de pensii private. Astfel, vei avea o pensie privată suplimentară, față de cea de stat, fără a plăti nimic în plus. Cum este posibil acest lucru? O parte din contribuția la asigurările sociale va deveni contribuția la fondul de pensii administrat privat.
În orice moment, vei putea ști care este contribuția ta de până atunci și îți vei face o idee cu privire la cât vei putea încasa suplimentar, la pensie. Este liniștitor să știi că vei beneficia de un venit suplimentar, fără să faci nimic. Astfel, vei putea să ai un plan bine pus la punct, pentru pensie. Poate vrei să renovezi casa, să mergi într-o vacanță, să cumperi ceva ce ți-ai dorit și care crezi că te va ajuta la bătrânețe sau, pur și simplu, să îi răsfeți pe cei dragi, ori de câte ori vei avea ocazia.
Pensia privată facultativă
În afară de pensia din Pilonul II, discutăm și de cea din Pilonul III. De data aceasta, este vorba despre o pensie facultativă, privată, care te va ajuta să ai și mai mulți bani, în momentul pensionării. Practic, poți dispune de pensia de stat, pensia obligatorie privată și pensia facultativă privată. Sună bine, nu? Parcă planurile tale pentru pensie prind contur și te poți bucura mai bine de tot ceea ce ți-ai propus.
Ce este această pensie privată facultativă? După cum poți intui din denumire, este un alt venit suplimentar. Este bine să știi că aceste contribuții pentru Pilonul III sunt deductibile fiscal, în limita a 400 euro, atât pentru participanți, cât și pentru angajatori. De asemenea, poți beneficia de această pensie facultativă începând cu vârsta de 60 de ani sau în caz de invaliditate. De asemenea, în situația unui deces, moștenitorii vor beneficia de această sumă.
Ce mai trebuie să știi despre pensia privată? Ai flexibilitate asupra contribuțiilor lunare. Ce înseamnă acest lucru? Că poți decide care este nivelul contribuțiilor. Astfel, poți depune minimum 45 lei pe lună și maximum 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului. Poți începe cu o anumită sumă, pe care o poți schimba pe parcurs (nu este obligatoriu să depui din prima suma minimă). Mai mult, nu trebuie să contribui non-stop la această formă de pensie: ai oricând opțiunea de a suspenda plata și de a o relua, când ești pregătit.
Având la îndemână atâtea opțiuni de economisire pentru pensie, poți alege variantele care ți se potrivesc cel mai bine. Ideal ar fi să optezi pentru ambele forme de pensie privată, alături de pensia de la stat. Pentru pensia Pilon II nu plătești nimic în plus, iar pentru cea privată facultativă, vei plăti doar suma pe care o dorești, care poate fi și deductibilă.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau