Cum arăta bojdeuca lui Creangă la puțină vreme de la moartea sa?

bojdeuca_1918

Dimensiune font:

| 21-11-2023 17:51

 

Cum arăta bojdeuca lui Creangă la puțină vreme de la moartea sa?

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și povestitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

 

Cum arăta bojdeuca la finele anilor 1800?

Ion Creangă a murit într-o zi friguroasă de iarnă, chiar în ajun de Anul Nou, pe 31 decembrie 1889. Ultimii 17 ani din viață, Creangă i-a trăit în bojdeuca sa din cartierul ieșean Ţicău alături de Tinca Vartic, femeia care i-a fost alături până în ultima clipă.

Abia în anul 1914, autoritățile ieșene au decis restaurarea casei unde a locuit o bună parte din viață „Nică”. Bojdeuca lui Ion Creangă din cartierul ieșean Țicău a devenit astfel prima casă memorială din România. 

Restaurarea a durat patru ani, timp în care casa a fost refăcută total, în ciuda faptului că România trecea printr-un război mondial. 

Se spune că aici l-a primit Ion Creangă deseori pe poetul Mihai Eminescu, bunul său prieten. Ba chiar în anul 1876, Eminescu a locuit aici vreme de jumătate de an.

Tot în această casă, povestitorul avea o mulțime de pisici pe care le botezase cu nume asociate unor persoane reale din viața sa. De exemplu, Creangă a avut întotdeauna a avut o pisică pe nume Marioara ca și mătușa sa zgârcită din satul natal Humulești.

„În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septembrie. De aveţi răbdare, că bunătate întotdeauna aţi avut, veţi întreba poate, unde-i bojdeuca mea? Vă voi răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce-i mai zic şi Valea plângerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, când sunt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dânsa).

 

Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi rezămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într-o odăiţă toată hrentuită, iar vara într-un cerdăcel din dos, începând de pe la maiu şi sfârşind pe la octomvrie, când este vremea bună cum îi acum. Aşa m-am deprins. Răposatul Conta şi Lambrior ştiau căsuţa mea. Pompiliu, d-l. Nica şi mai ales bietul Eminescu, de asemenea” (pasaj din scrisoarea lui Creangă către Titu Maiorescu)

Bojdeuca lui Creangă, în 1918

Foto: Muzeul Naţional al Literaturii Iaşi- colecţia Octav Minar

Unde se îmbătau Eminescu și Creangă și cum arăta o beție de-a scriitorilor?

Este cunoscut faptul că Mihai Eminescu şi Ion Creangă au fost legați de o prietenie trainică, frumoasă, dar și plină de voie bună. Cei doi erau cunoscuţi în Iaşiul secolului al XIX-lea nu doar pentru operele scrise de ei, ci şi pentru chiolhanurile şi beţiile de prin mahalalele urbei moldave.

Beții cu mult vin roze și cu lăutari

Cronicarii vremii spuneau despre cei doi buni prieteni că evitau localurile de lux. Aceștia preferau cârciumile modeste din mahalale Iașiului unde petreceau uneori pân’la ziuă.

Una dintre crâșmele preferate de Eminescu și de Creangă era vestitul restaurant „Bolta Rece”, situat în apropiere de cartierul Copou.

Invariabil, toate chiolhanurile la care luau parte cei doi erau stropite din belșug cu vin roze „asezonat” cu multă pastramă, iar fondul muzical era asigurat de lăutari.

„Bolta Rece”, crâșma favorită a lui Eminescu și a lui Creangă

Atestat istoric încă din anul 1796, localul ieșean a rezistat de-a lungul timpului, devenind astăzi un punct de reper pe harta turistică a orașului.

Se spune că istoria „Boltei Reci” este strâns legată de prietenia dintre cei doi mari scriitori. Cel puțin așa susțin martorii vremii, care frecventau la rându-le crâşma supranumită „Universitatea Vinurilor”.

O altă dovadă a faptului că localul se confunda, practic, cu prietenia dintre cei doi scriitori o reprezintă epistola scrisă de Eminescu iubitei lui, Veronica Micle.

Poetul îi povestea acesteia despre o întâlnire pe care a avut-o cu îndrăgitul povestitor român. De altfel, epistola este amintită şi astăzi de reprezentanţii restaurantului „Bolta Rece”.

La Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufleţesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară – Mihai Eminescu

„Bolta Rece” nu era singura cârciumă unde petreceau cei doi buni prieteni. Aceștia mergeau și la bolţile lui Amira, crâşma lui Ţâru din Ţârgşor sau la Chir Costache în Nicolina, unde „Creangă avea gustul să-şi frigă singur pastramă sau carne de porc, hoţeşte, pe cărbuni puşi într-un hârb, şi apoi să-i spele sărătura dând de duşcă o ulcea de vin”, așa cum scria George Călinescu în lucrarea intitulată „Viața lui Creangă”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
 Cum să-ți petreci timpul liber în mod distractiv, dar și educativ într-o măsură
26/07/2024 11:18

Cum să-ti petreci timpul liber in mod distractiv, dar si educativ intr-o măsură Nu avem prea mult timp liber incat să ne plangem că nu stim cum să-l valorificăm. Cu toate acestea, uneori ne săturăm de ...

 Cum să alegi mobilierul de grădină, în funcție de spațiu, stil și funcționalitate
23/07/2024 14:31

 Cum să alegi mobilierul de grădină, in functie de spatiu, stil si functionalitate Acestea sunt esentiale pentru a ne bucura de exteriorul nostru, indiferent de suprafata acestui spatiu să-i zicem pri ...

Cum să faci cumpărături inteligente pentru a salva bugetul și a evita risipa alimentară
23/07/2024 10:39

Cum să faci cumpărături inteligente pentru a salva bugetul si a evita risipa alimentară   Asistăm la o crestere a preturilor alimentelor care te obligă să iti regandesti bugetul lunar destinat c ...

Cele mai cunoscute sisteme de pariere pentru ruletă
23/07/2024 09:40

Cele mai cunoscute sisteme de pariere pentru ruletă De cand s-a inventat jocul de ruletă, oamenii au căutat intotdeauna solutii să castige. Nu a fost inventată pană acum nicio strategie care să garantez ...

 Cele mai romantice locuri de vizitat în Brașov și împrejurimi
22/07/2024 14:34

 Cele mai romantice locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi  Dacă pentru tine un loc romantic este acela unde imbrătisările sunt mai intense si emotiile mai puternice, fie datorită peisajului ...

LOTO 6/49 din 21 iulie. Numerele trase la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc
21/07/2024 22:01

Duminica, 21 iulie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, informează Loteria Romană. Loto: 6 din 49: 26, 27, 44, 22, 4, 17 Joker: 12, 41, 14, 36, 9 + 9 Lo ...

Cum să decorezi brazi artificiali în stil scandinav
21/07/2024 10:25

Cum să decorezi brazi artificiali in stil scandinav În fiecare an, decorarea bradului de Crăciun este un moment de bucurie si creativitate. Dacă optezi pentru un brad artificial, ai deja un avantaj: p ...

Rezultatele LOTO de joi, 18 iulie - Acesta sunt numerele norocoase
18/07/2024 20:19

Joi, 18 iulie 2024, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la Tragerile Speciale Loto ale Verii de duminică, 14 iulie, Loteria Romană a acordat 20.138 ...

Îți serbezi ziua vara aceasta? Iată 5 motive să celebrezi cu un picnic party
18/07/2024 12:07

Îti serbezi ziua vara aceasta? Iată 5 motive să celebrezi cu un picnic party Ziua ta de naştere se apropie cu paşi repezi? Ce ar fi să profiţi de vremea frumoasă şi să iţi serbezi ziua cu un ...

Călătoria cu autocarul pe timpul verii – sfaturi și recomandări utile
16/07/2024 13:22

Călătoria cu autocarul pe timpul verii – sfaturi si recomandări utile  Esti gata de vacantă? Sezonul estival este perioada perfectă pentru a organiza un concediu. Dacă nu ai planificat nimic p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei