10 cele mai vizitate monumente din lume

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 22-02-2023 13:50

 Sunt adevărați magneți turistici, atrag zeci de milioane de vizitatori și generează venituri cât PIB-urile unor țări mai mici. În jurul lor, economiile locale se dezvoltă necontenit, în vreme ce orașele care le administrează înfloresc și rămân repere importante pe harta lumii.

Unele dintre aceste structuri rezistă de circa două milenii, pe când altele – cele mai recente – nici nu ar mai fi trebuit să existe azi, dacă luăm în considerare impedimentele birocratice și planurile inițiale ale constructorilor lor.

Așadar, iată zece dintre cele mai vizitate monumente din lume.

1

Marele Zid Chinezesc

 

În cazul Marelui Zid, vorbim despre un enorm sistem defensiv cu turnuri de veghe, mici forturi și sisteme de comunicații. 

 

Se estimează că Marele Zid Chinezesc avea aproape 21.000 de kilometri, dintre care mai puțin de 8.900 s-au păstrat până în zilele noastre, între granița cu Coreea și Deșertul Gobi, în Mongolia.

Această minune a lumii, veche de 2.300 de ani, a fost construită pe parcursul mai multor dinastii pentru a proteja China de invaziile mongole. Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 50 de milioane de turiști.

2

Catedrala Notre-Dame (Paris)

 

La Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai vechi în stil gotic din lume (care a început să fie construită în secolul al XII-lea), cu faimoasele garguie și himere, toate numerele sunt enorme: 13 milioane de vizitatori pe an, conform site-ului său, peste 50.000 pe zi uneori, 1.300 de stejari pentru a ridica schelele din lemn. 

 

Catedrala este scena romanului „Notre-Dame de Paris”, în care Victor Hugo spune povestea tragică a țigăncii Esmeralda și a cocoșatului Quasimodo.

Publicarea cărții (în 1831) a făcut ca arhitectura medievală franceză să fie și mai apreciată de contemporanii marelui scriitor.

3

Clădirea Operei din Sydney, Australia

 

Firma de consultanță Deloitte a evaluat Opera din Sidney – luând în calcul imaginea și impactul său cultural – la 4.6 miliarde de dolari.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon, iar construcția sa (cu costuri și întârzieri suplimentare previzibile, având în vedere complexitatea proiectului) a implicat o bătălie colosală. 

 

Taberele: birocrația (reprezentată de ministrul Lucrărilor Publice, Davis Hughes) și arhitectul. Simțindu-se ignorat și învins, Utzon a abandonat proiectul în 1966, după nouă ani de muncă, jurând să nu mai calce niciodată în Australia.

Clădirea, inaugurată în 1973, primește peste 8.2 milioane de vizitatori anual și găzduiește sute de spectacole de teatru, balet, operă și alte producții artistice.

4

Taj Mahal (Agra, India)

 

Este roz în zorii zilei, alb lăptos după-amiază și auriu atunci când este scăldat în lumina Lunii. Taj Mahal, un mausoleu din marmură construit în secolul al XVII-lea de șahul Jahan în onoarea soției sale favorite, Mumtaz Mahal, se află în Agra, India.       Este „o lacrimă pe obrazul timpului”, după cum l-a descris poetul Rabindranath Tagore. Când a fost inclus în patrimoniul Unesco, monumentul a fost descris drept „bijuteria artei musulmane din India”.

În fiecare an primește între șapte și opt milioane de vizitatori, care vin pe jos sau cu autobuzul, deoarece traficul este interzis în perimetrul monumentului.

5

Monumentul lui Lincoln (Washington DC, SUA)

 

Martin Luther King a ales treptele Monumentului lui Lincoln ca loc de susținere a unui discurs care avea să facă istorie, „Am un vis”, în 1963, în timpul Marșului spre Washington. Monumentul îi este dedicat lui Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite, imortalizat într-o sculptură de 5.8 metri. Statuia lui Lincoln se găsește la intrarea în clădirea sub forma unui templu doric grecesc, simbolizând democrația și esența națiunii americane.

Monumentul este vizitat de aproape opt milioane de oameni anual.

6

Turnul Eiffel (Paris)

 

Pe 28 septembrie 2017, la Turnul Eiffel a fost organizată o petrecere grandioasă, cu un motiv pe măsură: 300 de milioane de vizitatori de la inaugurarea monumentului, în 1889. Turnul, conceput de Gustave Eiffel, trebuia să reziste doar 20 de ani, dar inginerul l-a salvat transformându-l într-un centru pentru de transmisiuni radio.

Conform site-ului oficial, acesta primește în jur de șapte milioane de turiști pe an, dintre care 75% sunt străini.

7

Panteonul lui Agrippa (Roma)

 

Panteonul din Roma este cel mai vizitat monument din Italia (aproximativ șapte milioane de oameni îl văd în fiecare an, potrivit autorităților italiene din domeniul turismului). Acest templu dedicat zeilor romani, actualmente biserică creștină, a fost construit pe vremea împăratului Hadrian, între 118 și 125, pe ruinele unei clădiri comandate de Agrippa și distruse de foc în anul 80.

Stendhal l-a descris drept „cea mai frumoasă amintire a antichității romane”. Cupola sa din beton este considerată o minune a tehnicii.

8

Sagrada Familia (Barcelona)

Foto: Shutterstock

Circa 4.5 milioane de turiști, majoritatea străini, trec prin ușile din fațadele Nașterii și Patimilor (cea a Gloriei încă este în construcție) ale catedralei numite Sagrada FamiliaÎncepută în 1882 și proiectată de Antoni Gaudí, care a murit în 1926 după ce a fost lovit de un tramvai, Sagrada Familia ar putea fi finalizată în 2026, potrivit unor estimări.

9

Statuia Libertății (New York)

 

Aproximativ 4.5 milioane de oameni vizitează în fiecare an Statuia Libertății Luminând Lumea, numele complet al darului pe care Franța l-a făcut Statelor Unite în 1886.

Atunci, donatorul s-a angajat să aibă grijă de statuie (a cărei structură internă a fost proiectată de Eiffel) și de asamblarea acesteia, în timp ce destinatarul urma să construiască baza. Cu înălțimea de 93 de metri, monumentul domină Insula Libertății, la sud de Manhattan (New York), lângă Insula Ellis. Din perspectiva emigranților care ajungeau în SUA cu vaporul din Europa, Statuia Libertății era primul lucru ce ieșea în evidență pe pământ american.

10

Alhambra (Granada, Spania)

 

Cei aproximativ 2.5 milioane de turiști care vizitează anual Alhambra pot vedea, printr-o fereastră și printr-o ușă, bolțile și pereții interiori ai Băii Regale a Palatului Comares, recent restaurat.

Este încă un exemplu al modului în care impresionantul complex din sudul Spaniei continuă să ne surprindă și să dezvăluie secrete chiar și la 12 secole după ce a fost edificat.

Dominat de palate, grădini și forturi superbe, Alhambra este un oraș care domină relieful unui alt oraș, Granada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:45

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Cât costă în 2023 un weekend la mare în Bulgaria, comparativ cu România?
05/06/2023 05:54

Sezonul estival incepe odată cu venirea verii. Astfel că, 1 iunie este momentul de start pentru majoritatea concediilor, iar o vorbă din popor spune că toate drumurile duc la mare. Statiunile de la Marea Ne ...

Povestea Castelului Mimi, gazda Summit-ului Comunității Politice Europene
04/06/2023 16:05

Castelul Mimi din Bulboaca este unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova, fiind construit de un boier care a studiat in Franta, a fost guvernator al Basarabiei si a detinut si functii in finan ...

Turiști americani păcăliți de două ori la Milano
04/06/2023 13:00

Doi turisti americani, sositi in Italia, la Milano, isi povestesc pe TikTok experienta pe care au avut-o cu escrocii care abia asteaptă să le scoată, intr-un mod mai mult sau mai putin plăcut, banii din buz ...

Plajele de pe Litoral s-au umplut de turisti
02/06/2023 08:30

Statiunile de la malul mării au inceput să se aglomereze. Primii turisti au sosit incă de la primele ore ale diminetii si iată că nu au pierdut vremea prea mult in camerele de hotel. Plajele sunt pline acu ...

70 de ani de la cucerirea Vârfului Everest
29/05/2023 17:42

Fiul neozeelandezului Edmund Hillary şi cel al şerpraşului nepalez Tenzing Norgay au condus ieri, in Nepal, evenimentele care marchează cea de-a 70-a aniversare de la cucerirea istorică de către taţii lo ...

Inundații catastrofale în Italia
18/05/2023 10:56

Cel putin nouă oameni au murit si aproape o mie au fost evacuati in nordul Italiei, unde un ciclon a provocat inundatii catastrofale. Toate raurile s-au revărsat in urma cantitătilor uriase de apă aduse de ...

Petrece o vacanță de vis în New Alamein, primul oraș milionar de pe Coasta de Nord a Egiptului
12/05/2023 12:38

Oamenii curajosi, temerari, dornici să exploreze cat mai mult au nevoie de provocări pe măsură si nu doar in afaceri sau carieră, ci si atunci cand vine vorba despre o vacantă. După ce ai adunat amintiri ...

A început programul ”Litoralul pentru toți” / Prețuri la mare mai mici cu până la 60% față de vârful sezonului
04/05/2023 12:07

S-a dat startul programului „Litoralul pentru toţi”, in statiunile de la mare, informează Radio Constanta. Turistii beneficiază de preturi chiar si cu 60% mai mici fată de varful sezonului, t ...

Care sunt cele mai urâte orașe din România
03/05/2023 14:45

Orase precum Brasov, Iasi, Cluj, Timisoara sau Oradea apar in multe referiri din media sau pe retelele sociale ca fiind cele mai frumoase din Romania. Platforma online Reddit a fost „sediul” unei de ...

Peste 100.000 de turişti au fost pe Litoral în minivacanţa de 1 Mai
02/05/2023 14:08

Peste 100.000 de turişti şi vizitatori au fost pe litoralul romanesc in minivacanţa de 1 Mai, cel mai mare număr fiind inregistrat in cele patru zile ale festivalului ‘Beach, Please’ de la Costi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei