Unele dintre aceste structuri rezistă de circa două milenii, pe când altele – cele mai recente – nici nu ar mai fi trebuit să existe azi, dacă luăm în considerare impedimentele birocratice și planurile inițiale ale constructorilor lor.
Așadar, iată zece dintre cele mai vizitate monumente din lume.
Marele Zid Chinezesc
În cazul Marelui Zid, vorbim despre un enorm sistem defensiv cu turnuri de veghe, mici forturi și sisteme de comunicații.
Se estimează că Marele Zid Chinezesc avea aproape 21.000 de kilometri, dintre care mai puțin de 8.900 s-au păstrat până în zilele noastre, între granița cu Coreea și Deșertul Gobi, în Mongolia.
Această minune a lumii, veche de 2.300 de ani, a fost construită pe parcursul mai multor dinastii pentru a proteja China de invaziile mongole. Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 50 de milioane de turiști.
Catedrala Notre-Dame (Paris)
La Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai vechi în stil gotic din lume (care a început să fie construită în secolul al XII-lea), cu faimoasele garguie și himere, toate numerele sunt enorme: 13 milioane de vizitatori pe an, conform site-ului său, peste 50.000 pe zi uneori, 1.300 de stejari pentru a ridica schelele din lemn.
Catedrala este scena romanului „Notre-Dame de Paris”, în care Victor Hugo spune povestea tragică a țigăncii Esmeralda și a cocoșatului Quasimodo.
Publicarea cărții (în 1831) a făcut ca arhitectura medievală franceză să fie și mai apreciată de contemporanii marelui scriitor.
Clădirea Operei din Sydney, Australia
Firma de consultanță Deloitte a evaluat Opera din Sidney – luând în calcul imaginea și impactul său cultural – la 4.6 miliarde de dolari.
Clădirea a fost proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon, iar construcția sa (cu costuri și întârzieri suplimentare previzibile, având în vedere complexitatea proiectului) a implicat o bătălie colosală.
Taberele: birocrația (reprezentată de ministrul Lucrărilor Publice, Davis Hughes) și arhitectul. Simțindu-se ignorat și învins, Utzon a abandonat proiectul în 1966, după nouă ani de muncă, jurând să nu mai calce niciodată în Australia.
Clădirea, inaugurată în 1973, primește peste 8.2 milioane de vizitatori anual și găzduiește sute de spectacole de teatru, balet, operă și alte producții artistice.
Taj Mahal (Agra, India)
Este roz în zorii zilei, alb lăptos după-amiază și auriu atunci când este scăldat în lumina Lunii. Taj Mahal, un mausoleu din marmură construit în secolul al XVII-lea de șahul Jahan în onoarea soției sale favorite, Mumtaz Mahal, se află în Agra, India. Este „o lacrimă pe obrazul timpului”, după cum l-a descris poetul Rabindranath Tagore. Când a fost inclus în patrimoniul Unesco, monumentul a fost descris drept „bijuteria artei musulmane din India”.
În fiecare an primește între șapte și opt milioane de vizitatori, care vin pe jos sau cu autobuzul, deoarece traficul este interzis în perimetrul monumentului.
Monumentul lui Lincoln (Washington DC, SUA)
Martin Luther King a ales treptele Monumentului lui Lincoln ca loc de susținere a unui discurs care avea să facă istorie, „Am un vis”, în 1963, în timpul Marșului spre Washington. Monumentul îi este dedicat lui Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite, imortalizat într-o sculptură de 5.8 metri. Statuia lui Lincoln se găsește la intrarea în clădirea sub forma unui templu doric grecesc, simbolizând democrația și esența națiunii americane.
Monumentul este vizitat de aproape opt milioane de oameni anual.
Turnul Eiffel (Paris)
Pe 28 septembrie 2017, la Turnul Eiffel a fost organizată o petrecere grandioasă, cu un motiv pe măsură: 300 de milioane de vizitatori de la inaugurarea monumentului, în 1889. Turnul, conceput de Gustave Eiffel, trebuia să reziste doar 20 de ani, dar inginerul l-a salvat transformându-l într-un centru pentru de transmisiuni radio.
Conform site-ului oficial, acesta primește în jur de șapte milioane de turiști pe an, dintre care 75% sunt străini.
Panteonul lui Agrippa (Roma)
Panteonul din Roma este cel mai vizitat monument din Italia (aproximativ șapte milioane de oameni îl văd în fiecare an, potrivit autorităților italiene din domeniul turismului). Acest templu dedicat zeilor romani, actualmente biserică creștină, a fost construit pe vremea împăratului Hadrian, între 118 și 125, pe ruinele unei clădiri comandate de Agrippa și distruse de foc în anul 80.
Stendhal l-a descris drept „cea mai frumoasă amintire a antichității romane”. Cupola sa din beton este considerată o minune a tehnicii.
Sagrada Familia (Barcelona)
Circa 4.5 milioane de turiști, majoritatea străini, trec prin ușile din fațadele Nașterii și Patimilor (cea a Gloriei încă este în construcție) ale catedralei numite Sagrada Familia. Începută în 1882 și proiectată de Antoni Gaudí, care a murit în 1926 după ce a fost lovit de un tramvai, Sagrada Familia ar putea fi finalizată în 2026, potrivit unor estimări.
Statuia Libertății (New York)
Aproximativ 4.5 milioane de oameni vizitează în fiecare an Statuia Libertății Luminând Lumea, numele complet al darului pe care Franța l-a făcut Statelor Unite în 1886.
Atunci, donatorul s-a angajat să aibă grijă de statuie (a cărei structură internă a fost proiectată de Eiffel) și de asamblarea acesteia, în timp ce destinatarul urma să construiască baza. Cu înălțimea de 93 de metri, monumentul domină Insula Libertății, la sud de Manhattan (New York), lângă Insula Ellis. Din perspectiva emigranților care ajungeau în SUA cu vaporul din Europa, Statuia Libertății era primul lucru ce ieșea în evidență pe pământ american.
Alhambra (Granada, Spania)
Cei aproximativ 2.5 milioane de turiști care vizitează anual Alhambra pot vedea, printr-o fereastră și printr-o ușă, bolțile și pereții interiori ai Băii Regale a Palatului Comares, recent restaurat.
Este încă un exemplu al modului în care impresionantul complex din sudul Spaniei continuă să ne surprindă și să dezvăluie secrete chiar și la 12 secole după ce a fost edificat.
Dominat de palate, grădini și forturi superbe, Alhambra este un oraș care domină relieful unui alt oraș, Granada.
Adauga comentariul tau