7 dintre cele mai frumoase oaze din lume
Dimensiune font:
O oază poate fi un loc cu adevărat magic. Probabil că nu se compară nimic cu senzația pe care o trăiește un călător atunci când descoperă un luciu de apă proaspătă înconjurat de verdeață în mijlocul unui deșert fierbinte.
Din Brazilia până în China, iată șapte dintre cele mai frumoase oaze de pe Pământ, care evidențiază perfect acest contrast izbitor.
Parcul Național Lençóis Maranhenses (Brazilia)
Înființat în 1981, Parcul Național Lençóis Maranhenses este situat la aproximativ 260 de kilometri de orașul São Luís din Brazilia. Întreaga zonă este formată din aproximativ 1.550 kilometri pătrați de frumusețe naturală nealterată.
Situat la marginea bazinului Amazonului, parcul este supus unei perioade ploioase obișnuite la începutul fiecărui an, dar, în pofida acestor cantități abundente de apă, aici nu crește deloc vegetație.
Parcul în sine este caracterizat de imense dune albe, cu iazuri de apă dulce care se întind ca niște perle pe nisip. Lacurile nu seacă datorită unui strat dens de rocă impermeabilă care se află chiar sub nisip.
Interesant este că, potrivit legendelor loului, regiunea a fost locuită inițial de indienii Caeté, care s-au trezit într-o zi și au găsit pământul strămoșesc complet acoperit de nisip.
Wadi Bani Khalid (Oman)
Situată la 203 kilometri de Muscat, în Oman, Wadi Bani Khalid este cea mai populară vale din regiunea Sharqiyah și este plină de oaze impresionante și alte luciuri de apă.
O caracteristică spectaculoasă a acestor oaze este faptul că sunt înconjurate de plante perene, datorită văilor din apropiere care furnizează apă dulce pe tot parcursul anului.
Wadi este, de asemenea, înconjurată de numeroase peșteri interesante, inclusiv una dintre camerele subterane ale Sultanatului, cunoscută sub numele de Kahf Maqal.
De asemenea, atunci când se apropie de Wadi, vizitatorii pot admira niște formațiuni de rocă puternic colorate, roșii-ruginii (de la minereul de fier) și verzi (de la oxidul de cupru).
Chebika (Tunisia)
Chebika este o oază pitorească de munte situată în regiunea Tozeur, în vestul Tunisiei. Este situată la poalele Munților Djebel el Negueb și, datorită expunerii continue la soare, este cunoscută sub numele de Castelul Soarelui.
Chebika este un loc foarte important din punct de vedere istoric, deoarece a servit ca avanpost militar roman din 30 î.e.n., numit „Ad Speculum”, iar din secolul VII mai târziu a devenit un refugiu montan pentru berberi.
Această oază este, de asemenea, foarte populară în rândul iubitorilor de film din întreaga lume, deoarece atât pelicula „The English Patient”, cât și „Star Wars Episode IV: A New Hope” au avut multe scene înregistrate aici.
Ein Gedi (Israel)
Situat pe granița de est a Deșertului Iudeii, pe coasta Mării Moarte, Ein Gedi este una dintre numeroasele bijuterii ale Israelului și este considerată una dintre cele mai spectaculoase oaze din lume.
Întins pe 14 kilometri pătrați, Ein Gedi găzduiește multe animale sălbatice incredibile, cum ar fi caprele sălbatice și chiar leoparzii de deșert.
Din punct de vedere arheologic, istoria Ein Gedi datează din perioada neolitică, iar arheologii au găsit aici ceramică, un vârf de săgeată și unelte de piatră în adâncul peșterii Mikveh.
Ein Gedi este, de asemenea, un loc de o importanță religioasă deosebit, deoarece se spune că este locul în care David s-a ascuns de regele Saul „pe stâncile cele mai abrupte, accesibile doar caprelor sălbatice”.
Lacul Semilună (China)
La doar 6 kilometri sud de Dunhuang, în provincia chineză Gansu, se află un lac unic în formă de semilună, cu o suprafață de 5.5 kilometri pătrați.
Lacul se găsește într-o oază care a fost denumită inițial Yueyaquan, în timpul Dinastia Qing, dar este mai cunoscut sub numele de Lacul Semilună, datorită formei sale deosebite.
Atât lacul, cât și nisipurile din jur sunt foarte populare în rândul turiștilor din regiune, drept pentru care aici se organizează cu regularitate excursii cu cămile și plimbări cu mașini de teren.
Adâncimea maximă a lacului – 7.5 metri – a fost măsurată în 1960. Din păcate, până în anii 1990, aceasta a scăzut până la 1.3 metri, cu o adâncime medie de doar 90 de centimetri.
De teamă că acest remarcabil punct de reper s-ar putea pierde sub nisip pentru totdeauna, guvernul central a decis să intervină prin lucrări de amenajare, iar de atunci adâncimea și dimensiunea lacului au crescut de la an la an.
Huacachina (Peru)
Huacachina este o localitate din regiunea de sud-vest a statului Peru. Este înconjurată de dune de nisip maiestuoase și este construită în jurul unei oaze mici, dar spectaculoase.
Situată la sud de Lima, această așezare remarcabilă are o populație de aproximativ 100 de oameni, dar este o destinație turistică foarte populară pentru zeci de mii de turiști anual.
În anii 1980, apa a încetat să mai curgă în oază, amenințând existența lacului. Cu toate acestea, în 2015, o fermă din apropiere a început să pompeze apă, ridicându-i nivelul cu peste 3 metri în total.
Este o veste bună pentru orice iubitor de mituri exotice, întrucât legendele locului vorbesc despre o sirenă ce trăiește în apă.
Oaza Ubari (Libia)
Ubari este o oază uimitoare, situate în regiunea Fezzan din Deșertul Sahara, în sud-vestul Libiei. Are o populație de aproximativ 35.000 de oameni și se ridică la o altitudine de 468 de metri.
Această oază magnifică este situată într-una dintre cele mai uscate și mai fierbinți regiuni de pe planetă, cu temperaturi medii care depășesc adesea 40 de grade Celsius din iunie până în septembrie.
Oaza beneficiază de cantități foarte mici de precipitații și uneori nu plouă vreme de un deceniu! Din cauza acestei probleme, apa este stătută, nefiind potabilă și nici măcar bună de scăldat.
Cu toate acestea, locul său unic și vegetația din jur o transformă într-o oază pitorească, ce amintește de numeroasele oaze din „O mie și una de nopți”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau