A fost lansată rețeaua Călăuzele Apelor
Dimensiune font:
Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a lansat de curând, la Tulcea, reţeaua Călăuzele Apelor, clubul copiilor care au construit cu mâinile lor câte o canotcă sub îndrumarea marangozului echipei Rowmania, Viorel Gheorghe.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, proiectul include o puternică latură de educaţie non-formală, cu acoperire naţională, şi a fost lansat în Delta Dunării, unde se află cele mai multe ambarcaţiuni realizate de copii.
La evenimentul de lansare a diviziei locale - Călăuzele Deltei - au participat 45 de copii din Chilia Veche, Sfântu Gheorghe şi Sulina, alături de profesori, autorităţi locale şi reprezentanţi ai comunităţilor din cele trei localităţi.
"Am pornit reţeaua Călăuzelor Apelor din dorinţa de a-i atrage pe copii mai aproape de ape, de a-i face să înţeleagă că apa reprezintă o resursă naturală şi culturală pe care au primit-o pentru a avea grijă de ea şi pentru a o folosi în beneficiul propriu şi al comunităţii, în egală măsură. Pe termen lung, ei vor avea ocazia să dobândească abilităţi noi, utile, pentru creşterea personală şi pentru a putea contribui la bunăstarea comună prin activităţi prietenoase cu natura şi mediul, care valorifică specificul local: gastronomie, turism cultural, ecoturism, meşteşuguri şi design, activităţi agricole", a declarat Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23.
Copiii au aflat ce înseamnă să fii o călăuză a apelor, cu beneficii şi responsabilităţi şi au primit medalii, ca o recunoaştere a calităţii lor de călăuze.
Micile călăuze au luat parte şi la o demonstraţie de tur ghidat în Sulina, susţinut de Denis Atanase, elev al Liceului Teoretic "Jean Bart".
''Pornind de la exemplul de tur ghidat al peisajului local susţinut de Denis, copiii au primit o temă de proiect ca, până la următoarea întâlnire a călăuzelor, să definească un traseu de turism cultural şi natural în localităţile de care aparţin. Copiii şi-au propus ca împreună să caute soluţii şi să acţioneze pentru protecţia şi promovarea valorilor Deltei, naturale şi culturale, să încurajeze turiştii dornici să descopere Delta Dunării cu grijă faţă de mediu şi vieţuitoare, cu interes faţă de bogăţiile culturale şi să privească experienţa ca pe un prilej de mişcare în aer liber'', se arată în comunicat.
Din reţeaua Călăuzele Apelor fac parte şi copiii din Drobeta Turnu Severin, Eşelniţa, Piscu, care au construit cu Viorel Gheorghe, între 2018 şi 2021, câte o ambarcaţiune din lemn, cu vâsle, care poartă numele localităţii lor.
În 2022, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 îşi propune organizarea unei prime întâlniri a Călăuzelor Apelor la nivel naţional.
Proiectul Călăuzele Apelor face parte din campania naţională Apele Unite ale României.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau