Care este singura țară din lume cu trei capitale?
Dimensiune font:
Majoritatea statelor lumii au o singură capitală. E drept, există și destule excepții. De exemplu, Nauru, cunoscută în mod oficial sub denumirea de Republica Nauru, este singura țară din lume fără o capitală desemnată oficial. La polul opus, există un stat cu trei capitale.
Africa de Sud este singura țară din lume cu trei capitale. Spre deosebire de restul statelor, Africa de Sud nu are o capitală predefinită legal, de către Constituție. Puterea este divizată în trei orașe diferite. Astfel, Parlamentul este situat la Cape Town (capitala legislativă), Curtea Supremă la Bloemfontein (capitala juridică) și președintele stă în Pretoria (capitala administrativă).
În mod ciudat, niciunul dintre aceste orașe nu este așezarea cu cel mai mare număr de locuitori din Africa de Sud. Principalul oraș ca număr de locuitori din țara situată în sudul „Continentului Negru” este Johannesburg, cu aproape 12 milioane de oameni.
Curiozități despre Africa de Sud:
11 limbi oficiale sunt recunoscute de către Guvernul sud-african, astfel: afrikaans, engleză, zulu, xhosa, swazi, ndebele, sotho de sud, sotho de nord, tsonga, tswana, venda;
Africa de Sud are una dintre cele mai tinere populații din lume. De exemplu, vârsta medie a locuitorilor din Africa de Sud este de 27 de ani, comparativ cu 47 în Germania;
Primul transplant de inima umană din lume a fost realizat în 1967 de către Christiaan Barnard pe Louis Washkansky la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud;
Africa de Sud este singura țară din lume care a abandonat de bunăvoie programul nuclear.
De ce a fost ales orașul București capitala României?
În anul 1659, Bucureştiul devine în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Bucureștiul era, la acea vreme, cel mai mare târg din regiune și tot aici era locul unde își dau întâlnire negustorii greci cu cei români. Totodată, în zona Bucureștilor exista și un mare târg de vite, o atracție a vremii. Bucureştiul este poziționat chiar la marginea pădurii şi începutul câmpiei, astfel încât se făceau schimburi de produse specifice celor două zone.
În plus, București avea și o poziție strategică, întrucât urbea era înconjurată de codrii, dar și de dealuri înalte. Totodată, mlaştinile Dâmboviţei făceau ca București să nu fie foarte expus dușmanilor cotropitori. Din păcate, astăzi atât, codrii cât și dealurile mai înalte sunt istorie. În orașul întemeiat de ciobanul Bucur s-a construit excesiv, pădurile au fost tăiate și dealurile excavate.
Cu timpul, urbea s-a mărit considerabil. Aici au fost ridicate case boierești, hanuri și nenumărate biserici și mănăstiri, așa cum este Mănăstirea Snagov. Astfel, încet și sigur București a devenit cel mai populat oraș al României. În anul 1930, la primul recensământ, Capitala Româinei avea 570.881 locuitori sau 639.040 dacă luăm în calcul și comunele din jurul orașului. Primul milion de locuitori a fost atins în anul 1948. Astăzi, populația sa ajunge la aproape 2 milioane de locuitori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau