Pasionat de mitologia nordică? Citește despre 7 legende de pe tărâmurile îndepărtate!

Travelling3

Dimensiune font:

| 06-06-2023 15:06

Mitologia nordică reprezintă un set de basme și legende care au fost transmise oral de-a lungul timpului, și care descriu lumea, zeitățile și eroii acestei culturi. Ea mai este cunoscută și sub numele de mitologia scandinavă și este una dintre cele mai bine cunoscute și influente credințe din lume.

 

Înainte de a începe cu cele 7 legende, este important să stabilim câteva aspecte. 

  • În mitologia nordică, se credea că lumea era alcătuită din nouă lumi interconectate prin Yggdrasil, copacul lumii. 
  • Zeii nordici, cum ar fi Odin, Thor și Freyja, au fost venerați ca fiind stăpânii lumii și aveau puteri supranaturale, precum și o serie de ritualuri și festivaluri care le-au fost dedicate.
  • Termenul "viking" este întâlnit astăzi în multe domenii, de la filme și seriale, până la loto Viking 6/48. Originial, el se referă la populațiile scandinave care au călătorit în Europa, Asia și America de Nord între secolele al VIII-lea și al XI-lea, cucerind și explorând noi teritorii și stabilind așezări. Vikingii erau cunoscuți pentru abilitățile lor de navigație și construcție de nave, dar și pentru forța lor militară. Cu toate acestea, vikingii nu erau o singură entitate politică sau culturală, ci mai degrabă o colecție de triburi și popoare care împărtășeau anumite tradiții și obiceiuri.

 Mitologia nordică este plină de legende fascinante, care au influențat cultura și arta popoarelor din Scandinavia, Norvegia, dar nu numai. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și mai puțin cunoscute legende extrem de interesante.

1.  Legenda lui Thor și Mjolnir:

Thor este zeul tunetului și una dintre cele mai cunoscute figuri din mitologia nordică. El este cunoscut pentru luptele sale cu giganții, precum și pentru puterea sa de a controla tunetul și fulgerul. Una dintre cele mai cunoscute părți ale legendei sale este Mjolnir, ciocanul său magic. 

 Potrivit legendei, ciocanul a fost creat de zeii nordici după ce Loki, zeul trădător, fratele său, a furat părți din părul zeiței Freya. După ce au recuperat părul, zeii au folosit părțile rămase pentru a crea Mjolnir. Acest ciocan îi permite lui Thor să controleze vremea și să îi învingă pe inamicii săi.

2.  Legenda lui Odin și crearea lumii:

Odin este cunoscut drept regele zeilor și al călăreților Valhalei din mitologia nordică. Potrivit legendei, el și frații săi, Vili și Ve, au creat lumea din corpul gigantului Ymir. 

 Ei au folosit creierul lui Ymir pentru a crea cerul, oasele sale pentru munți și părul său pentru copaci. Odin a creat apoi primii oameni, Ask și Embla, dintr-un trunchi de copac și a suflat viață în ei.

3.   Legenda lui Loki și mistrețul danturat: 

În această poveste, Loki a promis că îl va aduce pe zeul Freyja la jumătatea timpului dacă zeii îi dau mistrețul danturat al zeului Frey. Cu ajutorul unui vrăjitor, Loki a reușit să obțină mistrețul, dar când a venit timpul să îl ofere, a încercat să-i înșele pe zei, transformându-se într-o femelă mistreț și fugind cu prada. Cu toate acestea, zeii l-au prins și l-au pedepsit pentru șiretlicul său.

4.  Legenda lui Freya și colierul Brisingamen:

Freya este zeița frumuseții și a dragostei în mitologia nordică. Ea este cunoscută pentru faptul că deține colierul Brisingamen, care a fost creat de patru pitici. 

Potrivit legendei, Freya a intrat într-o înțelegere cu piticii, promițându-le că îi va ajuta să obțină aurul pe care îl doreau în schimbul colierului. După ce piticii au obținut aurul, Freya a obținut colierul și l-a păstrat cu ea de atunci.

5. Legenda lui Yggdrasil și Nidhogg: 

Yggdrasil este copacul lumii din mitologia nordică, care reprezintă legătura dintre lumea cosmică și cele nouă lumi din mitologia nordică. Pe trunchiul copacului se află diferite regate, iar ramurile sale acoperă întregul univers. 

 În timp ce copacul era menținut în viață de către patru căprioare, Nidhogg, un șarpe colosal, rodea rădăcinile copacului în încercarea de a-l distruge. Se spune că Nidhogg a fost trimis de către Loki pentru a provoca haos și distrugere în lume.

6.  Legenda lui Fenrir: 

Fenrir este lupul gigantic din mitologia nordică, fiul lui Loki și al unei gigante. La început, zeii erau încântați de puterea și agilitatea lui Fenrir, însă când au început să se teamă că va deveni prea puternic, au încercat să-l prindă și să-l țină captiv. 

După ce a reușit să scape din lanțurile care-l țineau prizonier, zeii au decis să-l înfrunte într-un duel final. În cele din urmă, Odin a fost nevoit să-l omoare pe Fenrir în luptă, însă zeul a suferit răni fatale în timpul confruntării.

7.   Legenda lui Baldur: 

Baldur era zeul frumuseții și al luminii din mitologia nordică, fiul lui Odin și al zeiței Frigg. Era atât de iubit de toți zeii și oamenii, încât nici unul nu-i putea face vreun rău. Cu toate acestea, zeul Loki a descoperit că singura sa slăbiciune era floarea de vâsc, pe care nimeni nu o considera periculoasă. 

 Mama lui Baldur, zeița Frigg, a încercat să-l protejeze pe fiul ei de orice rău. Ea a cerut jurământ tuturor obiectelor din lumea naturală să nu îi facă rău lui Baldur, dar a uitat să ceară acest jurământ și de la vâsc (mistletoe). Hodr a folosit o săgeată făcută din lemnul acestei plante pentru a-l ucide pe Baldur.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cum se aplică „metoda scandinavă” pentru a dormi mai bine dacă împarți patul cu cineva. Explicațiile unui expert în somn fac înconjurul planetei.
09/11/2024 12:44

 Un sondaj realizat pe 2.000 de americani care locuiesc cu un partener a arătat că 36% apreciază atunci cand ei sau partenerul lor nu sunt acasă, deoarece nu trebuie să impartă patul. Wilson si alti ...

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două
29/10/2024 16:36

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pămant unde marea se desparte in două Brazilia găzduieste cateva fenomene naturale ciudate, dar unul dintre cele mai spectaculoase este „Calea ...

Festivități de amploare la Amsterdam, la cea de- 750-a anivesare a orașului
28/10/2024 11:59

Amsterdam a dat startul duminică unui an de festivităţi şi evenimente care marchează cea de-a 750-a aniversare a oraşului printr-o slujbă religioasă urmată de o petrecere zgomotoasă. În bazilica ...

Brașovul, inclus pe lista celor mai bune 25 de louri de vizitat din lume
25/10/2024 12:24

În lista anuală cu cele mai bune 25 de locuri din lume de vizitat in 2025 realizată de National Geographic este inclus si Brasovul, orasul medieval pe care publicatia il descrie ca fiind „poarta d ...

Radar pentru conflictele dintre oameni și urși
18/10/2024 14:15

Radarul Conflictelor Om-Urs, un prototip inovator de geamăn digital (Digital Twin), proiectat cu scopul monitorizării şi predicţiei conflictelor intre oameni şi urşi bruni in timp real, va fi prezentat pe ...

Castelul Mikes  din Covasna va găzdui Parada Cârnaților
13/10/2024 16:32

Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, in prima parte a lunii noiembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Paradei Carnaţilor. Conform tradiţiei, in cadrul acestui eveniment va fi organizat un concurs de ...

Care sunt orașele cu cei mai fericiți români
13/10/2024 14:45

Topul celor mai fericite orase din lume include două orase din Romania, care se clasează in topurile internationale ale bunăstării si fericirii urbane. Care sunt acestea si ce loc ocupă in clasamentul mond ...

Unde se află Tunelul celor 365 de stinți, unul dintre cele mai interesante calendare bisericești din Europa
13/10/2024 14:00

Două idei transpuse fericit in practică au făcut ca in staţiunea Straja, din Valea Jiului, să fie realizat unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe un tunel in lungime de 54 d ...

Top 20 orașe care oferă cea mai bună mâncare
13/10/2024 12:30

Napoli din Italia, Johannesburg din Africa de Sud si Lima din Peru ocupă primele 3 locuri intr-un top al oraselor cu cea mai bună mancare din lume realizat de revista Time Out, relatează CNN. „Manca ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
13/10/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei