Târgul de Fete de pe Muntele Găina a adunat mii de turiști
Dimensiune font:
Mii de oameni din toată ţara au fost prezenţi, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai veche sărbătoare populară din România, atestată documentar la 1816, organizată la aproape 1.500 de metri altitudine, la limita a trei judeţe, Alba, Arad şi Hunedoara.
Profitând de vremea frumoasă, aspect foarte important pe Găina, mulţi dintre participanţi au urcat încă de sâmbătă pe munte, înnoptând în corturi, în maşini sau în autorulote.
Oamenii au putut să-şi achiziţioneze diverse produse artizanale de la Târgul meşterilor tradiţionali, intitulat "Alba Tradiţional", la care au fost prezenţi peste 40 de meşteri tradiţionali din diferite zone ale României. Au putut viziona filme documentare etnografice, ca "Purtata - Jocul fetelor şi al nevestelor de pe Târnave", "Altarul Soarelui", "Ţara Moţilor", "Drama lui Avram Iancu", "Cămeşa cu ciupag şi Aurelia Matei". Pe scena amenajată aproape de vârful muntelui au urcat sâmbătă Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Floricica Moga şi Nicolae Plută, iar seara Spitalul de Urgenţă cu Dan Helciug şi Randi. Prima zi a târgului s-a încheiat cu un foc de artificii, oferit de Primăria Comunei Avram Iancu.
Manifestarea a continuat duminică cu o slujbă religioasă şi depuneri de coroane de flori la crucea lui Avram Iancu de pe Muntele Găina, la 1.467 de metri, sfinţită la 1 septembrie 1924, în prezenţa regelui Ferdinand, la centenarul naşterii "Crăişorului Munţilor". În 2001, a fost ridicată alături o nouă troiţă, ca semn al preţuirii pentru "eroii Munţilor Apuseni, ştiuţi şi neştiuţi".
Târgul "Alba Tradiţional" a oferit şi duminică oportunitatea achiziţionării de produse confecţionate de meşteri populari. De asemenea, pe scenă au urcat tulnicăresele din Avram Iancu, nelipsite de la Târgul de Fete, în deschiderea spectacolului folcloric extraordinar "Muntele Găina uneşte tradiţiile româneşti", cu artişti ca Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu, Ionuţ Fulea şi Mirela Mănescu-Felea. Programul a fost întregit de Grupul instrumental "Crai Nou" din Alba Iulia şi ansambluri din judeţele Arad, Bihor şi Alba.
O marcă înregistrată, din 2006, a Judeţului Alba, organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba şi Primăria Comunei Avram Iancu, Târgul de Fete de pe Muntele Găina are ca slogan chemarea "Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei".
Târgul de Fete se organizează din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Au fost câteva ediţii care nu s-au ţinut în ultimii ani, fie din cauza vremii nefavorabile, fie din cauza pandemiei de coronavirus.
Atestat documentar în 1816, târgul are cu certitudine o vechime mult mai mare, fiind cea mai cunoscută manifestare populară a românilor transilvăneni.
Târgul a apărut datorită necesităţii de comunicare între locuitorii de pe văile Arieşului şi Crişurilor, care trăiau în aşezări izolate şi risipite. Alături de relaţiile economice, târgul a antrenat, în timp, şi relaţii matrimoniale, mulţi dintre moţi cunoscându-şi aici perechea. Astăzi, Târgul de Fete este doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru turiştii veniţi din toată ţara.
Legenda Muntelui Găina, de unde îi vine şi numele, spune că aici locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.
La Târg a fost prezent, în 1852, şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania. După Primul Război Mondial, la Târgul de Fete de pe Găina a fost prezent şi prim-ministrul Ionel I.C. Brătianu, căruia i-a urmat, în 1924, regele Ferdinand.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau