Toamna inseamnă miros de frunze uscate, zile aurii si o vanătoare tăcută prin pădurile dense, unde cei mai iscusiti culegători stiu că hribii, regii neincoronati ai pădurilor, sunt in asteptare, ascunsi sub un covor natural de muschi si frunze. Aceste ciuperci regale, cu pălăriile lor masive si trunchiul robust, sunt pretuite nu doar pentru gustul lor inegalabil, ci si pentru complexitatea lor biologică si valoarea culturală, devenind un simbol al toamnei in multe regiuni din Romania. Povestea Hribului Hribii, cunoscuti stiintific sub numele de Boletus edulis, au fost descrisi pe ...
Cu miros de plăcinte rumenite si sunetul lingurilor de lemn ciocnindu-se de marginile oalelor de lut, am intrat in bucătăria Mariei, o femeie de 70 de ani care isi aminteste cu nostalgie cum era odată viata gastronomică a satului ei – Puiesti (judesul Vaslui). „Cand eram copil, plăcinta cu varză si sarmalele in foi de sfeclă erau pe masă la fiecare sărbătoare. Acum, abia dacă mai stie cineva cum să le facă”, spune ea cu tristete in glas, in timp ce frămantă aluatul gros cu mainile bătătorite de muncă.Maria este doar unul dintre cei multi care observă cum t ...
În zorii fiecărei zile, in linistea diminetii, un ritual aproape sacru prinde viată in casele din intreaga lume. este ritualul cafelei de dimineată, un moment de liniste si contemplatie care transcende granitele culturale si geografice. pentru multi, acest gest aparent simplu reprezintă mult mai mult decat o băutură fierbinte; este o conexiune profundă cu sinele, un inceput de zi si o promisiune a energiei si claritătii mentale care urmează să vină. Prima rază de soare Dimineata incepe in multe case cu sunetul alarmelor care rupe tăcerea noptii. in intunericul incă prezen ...
Buretii sunt considerati adevărate delicatese in gastronomia internatională, datorită savoarei lor unice si a capacitătii de a innobila cele mai simple preparate. Hribii, de exemplu, sunt printre cei mai căutati pentru textura lor fermă si gustul profund, amintind de nucă si pămantul umed din care se ridică. Gălbiorii, cu nuanta lor aurie, aduc pe langă o culoare vibrantă in farfurie si o aromă usor fructată, usor picantă, care se asortează perfect cu o multitudine de retete. Pălăria Sarpelui, in schimb, este un burete impozant, ce poate fi preparat pane sau la grătar, avand ...
Formaţia rock germană Scorpions va marca cea de-a 60-a aniversare cu un concert intitulat "Coming Home", la 5 iulie anul viitor, pe Heinz von Heiden Arena din Hanovra, oraşul in care a fost infiinţată, transmite vineri agenţia DPA. "Suntem cu toţii entuziasmaţi", a declarat joi, la anunţarea concertului, solistul vocal Klaus Meine, care face parte din trupă din 1969. "Va fi ceva in genul unui festival", a adăugat Meine. Printre artiştii invitaţi se va număra şi grupul britanic de heavy metal Judas Priest. Evenimentul va fi singurul concert susţ ...
Povestea parizerului incepe undeva la inceputul secolului XX, atunci cand a fost fabricat pentru prima dată in Europa Centrală, intr-o epocă in care industria cărnii incepea să se organizeze in jurul fabricilor moderne. Desi originile exacte ale retetei pot fi disputate intre Germania si Austria, parizerul a devenit rapid un produs de bază in tările est-europene, inclusiv in Romania. Întalnim primele mentiuni despre acest aliment in Bucurestiul interbelic, cand era văzut ca o delicatesă accesibilă, dar consistentă. Parizerul romanesc isi face debutul in perioada de după Al D ...
Un bărbat care zbura cu paramotorul deasupra complexului piramidal Giza de la periferia orasului Cairo a observat un caine vagabond care lătra la păsări din varful Marii Piramide de la Giza, inaltă de 138,5 metri. Marshall Mosher, un „atlet profesionist de aventură” care călătoreste in intreaga lume, zbura cu paramotorul său deasupra piramidelor din Giza pe 14 octombrie, cand a dat peste o priveliste foarte ciudată - un caine singuratic care stătea linistit in varful Marii Piramide, lătrand aparent la păsările care zburau pe deasupra. Nu este chiar genul de lucru pe care te ...
Stresul copilăriei de astăzi se manifestă sub multiple forme, de la dorul de părintii plecati la muncă in străinătate, pană la presiunea de a indeplini asteptările rigide impuse de adulti. În Romania, mii de copii cresc singuri, in familii monoparentale sau in grija statului, lipsiti de notiunea de normalitate familială. Pentru ei, familia este adesea fie un vis indepărtat, fie un cosmar. Multi dintre ei simt presiunea de a munci pentru a-si sustine studiile sau chiar pentru a supravietui, fiind constienti că sărăcia in care trăiesc ar putea să devină o constantă si in ...
În satele Iasului, la fel ca in multe altele ale Moldovei, covata de paine este mai mult decat un simplu vas de lemn. Este un simbol al simplitătii, al grijii si al comunitătii, purtand in străfundurile sale amintiri transmise din generatie in generatie. Fiecare covată are o poveste, iar lemnul din care este confectionată pare să absoarbă toate acele povesti de-a lungul anilor, impletind mirosul painii aburinde cu cel al lemnului cald. Covata de paine traditională este cioplită, de obicei, din lemn de stejar, păr sau tei. Fiecare dintre aceste tipuri de lemn are o simbolistic ...
Trăim intr-o lume care adesea pare să celebreze individualismul, succesul personal si acumularea de resurse, fie ele materiale sau intelectuale. Si totusi, in tăcere, in umbra zgomotului cotidian, există o fortă tăcută, dar neobosită, care transformă vietile si creează legături profunde intre oameni: altruismul. Această calitate aparent simplă – de a actiona in beneficiul celorlalti, fără a astepta nimic in schimb – are un impact profund asupra fiecărei persoane si a intregii societăti. La baza fiecărui act de altruism se află o motivatie interioară care depăs ...
Nucul este un arbore nobil, venerat de secole pentru generozitatea sa. Din primăvară pană in toamnă, el creste in tăcere, imbrătisat de soare si ploaie, pregătindu-si fructele pentru a hrăni si ingriji pe cei care il respectă. Nucile sunt adevărate capsule ale toamnei, păstrătoare ale energiilor pămantului si cerului, culese cu grijă in curtile si grădinile satelor romanesti. În multe locuri din Moldova, culesul nucilor este o adevărată sărbătoare. Oamenii se adună in jurul copacului, iar bărbatii lovesc usor crengile cu prăjini lungi, pentru a desprinde fructele d ...
În bucătăriile din intreaga lume, bostanul este un ingredient de bază, apreciat atat pentru gustul său dulce, cat si pentru versatilitatea sa. De la supe si plăcinte pană la tocănite si deserturi rafinate, bostanul este nelipsit in preparatele de sezon. În Romania, plăcinta cu dovleac este una dintre retetele traditionale care se păstrează din generatie in generatie. Aceasta este preparată dintr-un aluat subtire, umplut cu piure de bostan indulcit cu zahăr si aromatizat cu scortisoară si vanilie. Supele cremă de bostan, mai ales cea condimentată cu ghimbir s ...
Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul uman. Această abordare inovatoare are rădăcini adanci in studiul comportamentului uman si a evoluat in ultimele decenii pentru a deveni o componentă esentială in diverse domenii, de la marketing si sănătate publică la educatie si politică publică Conceptul de design comportamental isi are rădăcinile in psihologia comportamentală si economia comportamentală, două domenii c ...
Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spirituale, culturale si personale. Au apărut cu mii de ani in urmă si au evoluat pentru a deveni experiente esentiale in viata multor persoane. Pelerinajele sunt vechi de cand lumea, avand rădăcini in diverse traditii religioase si spirituale. În majoritatea religiilor majore, actul de a merge in pelerinaj este văzut ca o modalitate de a-si purifica sufletul, de a-si arăta de ...
Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele frumoase, ca sculptor. Încă de atunci i s-a trezit gustul pentru aplicaţii tehnice. Drept urmare, următorul pas in educaţia sa l-a constituit Universitatea tehnică din Budapesta, in 1967, obţinand diploma de arhitect. Şi-a continuat studiile la Facultatea de arte decorative din cadrul Arhitecturii, menţionează www.britannica.com. A doua diplomă obţinută in 1970 i-a dat t ...
Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine un subiect de o importantă crucială, ce merită o atentie deosebită. Problema incepe adesea de la cele mai fragede varste. În multe comunităti, accesul la alimente sănătoase si diversificate este limitat, iar copiii sunt expusi unui risc crescut de malnutritie. Lipsa unor alimente esentiale precum fructele, legumele, proteinele de calitate si grăsimile sănătoase poate duc ...
Cercetătorii au reusit in sfarsit să descifreze tăblite ce contin scrieri cuneiforme vechi de 4.000 de ani, care au fost descoperite acum mai bine de 100 de ani in Irak, potrivit Live Science. Tăblitele descriu felul in care unele eclipse de lună prevestesc moartea, dezastrele naturale, soarta războaielor si molimele. Cele patru tăblite de lut „reprezintă cele mai vechi exemple de colectii de semne prevestitoare legate de eclipsa de lună descoperite pană acum”, a spus Andrew George, profesor emerit de babiloniană de la Universitatea din Londra, si cercetătorul ind ...
În marile orase ale lumii, fenomenul oamenilor fără adăpost a devenit o problemă majoră. De la New York la Tokyo, de la Bucuresti la Paris, lipsa locuintelor accesibile si cresterea costurilor de trai au contribuit la cresterea numărului celor care trăiesc pe străzi. În Romania, situatia nu este diferită. La Iasi, cel mai mare oras al Moldovei, sute de oameni isi petrec noptile sub cerul liber, in adăposturi improvizate sau in centre de urgentă. Există numeroase motive pentru care o persoană poate ajunge fără adăpost. Printre cele mai comune se numără pierderea l ...