3 metode eficiente și accesibile pentru controlul plăcii bacteriene

Zambet-sanatos-frumos

Dimensiune font:

| 30-05-2024 10:41

Cavitatea bucală găzduiește un ecosistem divers de bacterii, multe dintre acestea benefice, însă altele dăunătoare. Printre toate aceste microorganisme se numără și cele ce formează placa bacteriană, un film care se formează constant la baza și pe suprafața dinților tăi. În timp ce placa în sine este un răspuns natural, acumularea excesivă a acesteia poate duce în timp la carii dentare și boli ale gingiilor. 

 

Din fericire, există câteva metode accesibile și eficiente pentru a combate acest factor persistent și a menține o sănătate orală optimă. În cele ce urmează, vei putea regăsi trei strategii cheie pentru eliminarea plăcii bacteriene.

 

 

1. Periajul, ața dentară și dușul bucal

 

Periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal sunt de bază pentru orice rutină eficientă de igienă orală. Periajul cu o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți adaptată nevoilor tale ajută la îndepărtarea plăcii de pe suprafețele dinților.

 

De asemenea, este esențial să folosești o tehnică de periaj corespunzătoare, periindu-te mai mult de două minute, de două ori pe zi și ajungând în toate zonele gurii, inclusiv în locurile greu accesibile.

 

Folosirea aței dentare și a unui duș bucal (de exemplu, Waterpik) este la fel de importantă, deoarece îndepărtează placa restantă și potențialele resturi alimentare blocate între dinți și sub linia gingiilor, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge. 

 

2. Apa de gură

 

Cu toate că periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal sunt pași esențiali către o mai bună igienă orală, acestea pot beneficia de o completare, pentru a elimina eficient placa bacteriană.

 

Pentru îndeplinirea acestui scop, intervine apa de gură cu proprietăți antimicrobiene. Aceste ingrediente active pot pătrunde în zonele greu accesibile și pot întrerupe creșterea bacteriilor formatoare de placă.

 

Astfel, întreabă medicul stomatolog ce apă de gură ar trebui să folosești în acest sens sau caută ape de gură care conțin clorhexidină sau uleiuri esențiale precum timol, mentol și eucaliptol. S-a dovedit că aceste ingrediente reduc placa bacteriană și gingivita (inflamația gingiilor) atunci când sunt utilizate ca parte a unei rutine riguroase de igienă orală.

 

Cu toate acestea, este important de reținut că apele de gură nu trebuie să înlocuiască nicidecum periajul și folosirea aței dentare și a dușului bucal, ci doar să le completeze și potențeze efectul. 

 

 

3. Curățări dentare profesionale în cabinetul stomatologic

 

Indiferent cât de conștiincios ești cu rutina ta de igienă orală acasă, o anumită cantitate de placă și tartru (placă întărită) se va acumula inevitabil în timp, în special în zonele greu accesibile.

Tocmai de aceea, este important să respecți frecvența consultațiilor stomatologice și să beneficiezi de curățări dentare profesionale periodice.

În timpul acestor ședințe, medicul stomatolog sau igieniștii dentari vor folosi instrumente speciale, pentru a îndepărta placa și tartrul de pe suprafețele dentare, precum și deasupra și dedesubtul liniei gingiilor. De asemenea, pot folosi și aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat, pentru a îndepărta depunerile persistente.

Curățările profesionale de rutină, recomandate de obicei la fiecare șase luni, nu numai că elimină placa și tartrul deja existente, ci și previn acumularea lor în viitor. Această curățare profundă ajută la menținerea unei igiene optime a gurii și poate detecta din timp orice potențiale probleme, precum cavitățile dentare sau afecțiunile gingiilor.

 

În concluzie, menținerea unei guri fără placă bacteriană poate părea o sarcină obositoare, însă, cu disciplină și consecvență, poate da rezultatele dorite. De asemenea, este esențială pentru păstrarea sănătății orale și evitarea problemelor dentare costisitoare pe viitor. Combinând tehnicile corespunzătoare de periaj și folosirea aței dentare, dușului bucal, apei de gură cu proprietăți antimicrobiene și respectând curățările dentare profesionale regulate, poți combate eficient placa bacteriană și te poți bucura de zâmbetul tău frumos și sănătos ani de zile.

Sursa foto: Shutterstock  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
De ce este important să alegi scaunele de bucătărie potrivite?
27/09/2024 12:00

 Bucătăria este, cel mai adesea, spatiul in care se petrec cele mai frumoase momente alături de familie si prieteni. Fie că iei pranzul sau cina cu cei dragi sau că, pur si simplu, te relaxezi la o ca ...

Beneficiile apei de trandafir: Tradiție, frumusețe și sănătate într-o picătură de parfum
27/09/2024 09:15

Apa de trandafir este unul dintre cele mai rafinate si vechi elixire de frumusete, folosită de secole in ingrijirea pielii, ritualuri de sănătate si chiar in bucătărie. Originară din Persia antică, aceas ...

Ritualuri de frumusețe dimineața – Arta de a începe o zi nouă
27/09/2024 08:43

Diminetile nu sunt doar inceputul unei noi zile, ci si un moment sacru, in care ritualurile de frumusete devin un act de ingrijire personală, o celebrare a propriei esente. Într-o lume grăbită, in care ...

Ceasurile uitate. Mecanismele timpului în epoca modernă
26/09/2024 15:23

Într-o lume in care timpul curge rapid, marcat de sunetele discrete ale telefoanelor inteligente si de notificările care ne amintesc constant de următoarea sarcină, există o tăcere aparte in inima co ...

25 septembrie, Ziua Dăruirii
25/09/2024 09:52

La 25 septembrie 2024 este celebrată Ziua dăruirii. Celebrarea acestei zile, incepand din anul 2019, a fost instituită prin Legea nr. 355 promulgată la 27 decembrie 2018. Textul de lege, iniţiat de senato ...

Istoria bolilor venerice
24/09/2024 16:42

Bolile venerice, cunoscute si sub denumirea de boli cu transmitere sexuală (BTS), au o istorie indelungată si complexă, care reflectă nu doar evolutia medicală, ci si schimbările sociale si culturale. De ...

Beneficiile sucurilor verzi, o explozie de sănătate într-un pahar
22/09/2024 15:29

Într-o lume din ce in ce mai preocupată de alimentatia sănătoasă si echilibrată, sucurile verzi au devenit simbolul revitalizării naturale, oferind o solutie simplă si eficientă pentru cei care do ...

Bluze și salopete de damă: Tendințe și sfaturi de stil pentru fiecare ocazie
19/09/2024 16:26

Bluze si salopete de damă: Tendinte si sfaturi de stil pentru fiecare ocazie Atunci cand vine vorba de garderoba unei femei, bluzele si salopetele sunt piese vestimentare esentiale, care pot transforma inst ...

5 trucuri pentru a avea grijă de mașina ta
17/09/2024 10:46

Îti doresti o masină curată si functională, care să nu te lase in drum? Citeste articolul si află cum o poti avea. 5 trucuri pentru a avea grijă de masina ta Îngrijirea masinii poate păre ...

Planificarea Nuntii: De Ce Restaurantul Conteaza Mai Mult Decat Crezi
17/09/2024 10:04

Planificarea Nuntii: De Ce Restaurantul Conteaza Mai Mult Decat Crezi Planificarea unei nunti reprezinta o experienta unica si plina de emotii, iar alegerea locatiei perfecte poate influenta semnificativ succe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei