7 curiozități despre lilieci, cele mai bizare mamifere

Dimensiune font:

| 11-07-2019 17:24

 Câte curiozități despre lilieci cunoști? Unii îi consideră animale dăunătoare, însă liliecii se numără printre cele mai fascinante și indispensabile ecologic animale de pe Pământ.

Liliecii au un aspect înfricoșător, însă aceste mamifere zburătoare sunt în mare parte benefice pentru ecosistemele în care trăiesc. Ca să te ajutăm să descoperi lumea lor fascinantă, îți prezentăm șapte lucruri interesante despre lilieci, unele dintre cele mai puțin înțelese animale de pe Pământ.

1. Liliecii reprezintă circa 20% dintre toate speciile de mamifere

curiozități despre lilieci
La fel ca mulți alți lilieci minusculi, liliacul pictat din Asia de Sud-Est se bazează pe ecolocație ca să-și găsească hrana. Foto: Shutterstock

Iată și prima dintre aceste curiozități despre lilieci. Ordinul Chiroptera este compus din peste 1.200 de specii. Astfel, liliecii reprezintă unul dintre cele mai mari ordine de animale.

Singurul ordin mai numeros este Rodentia, care este compus din 2.277 de specii, adică 40% dintre toate speciile de mamifere. Chiroptera se împarte în două subordine: megalilieci și microlilieci. 

Megaliliecii au o vedere excelentă și se hrănesc cu fructe și nectar. Microliliecii, cum ar fi liliacul pictat din Asia de Sud-Est (în imaginea de mai sus) folosesc ecolocația și se dau în vânt după insecte și sânge.

2. Microliliecii folosesc ecolocația pentru a depista prada

Iată a doua mențiune pe lista noastră de curiozități despre lilieci. Microliliecii nu sunt orbi, însă metoda lor cea mai eficientă de percepție este ecolocația, aptitudine datorată unui biosonar.

curiozități despre lilieci
Liliacul mediteranean cu potcoavă își folosește nările pentru a se concentra asupra undelor sonore. Foto: Shutterstock

Când caută mâncare, acești lilieci emit un flux continuu de sunete înalte, pe care le pot auzi numai ceilalți lilieci. După ce undele sonore se lovesc de o insectă sau de un obiect aflat în apropiere, se întorc înapoi la liliac, generând o reprezentare sonoră a împrejurimilor.

Această abilitate este atât de sensibilă, încât liliacul poate detecta obiecte de mărimea unui fir de păr. Unele specii au caracteristici speciale, care permit folosirea bisonoarului pentru a detecta anumite obiecte. 

De exemplu, liliacul mediteranean cu potcoavă este numit astfel datorită organului cărnos și complex din jurul nărilor, care ajută la detectarea undelor sonore.

De asemenea, liliecii cu urechi lungi au pavilioane proeminente cu șanțuri interioare geometrice, care acutizează semnalele de ecolocație și permit ascultarea pasivă a sunetelor produse de pradă, cum ar fi bătaia aripilor unei molii.

curiozități despre lilieci
În pofida numelui, nici măcar faimosul liliac-vampir nu suge sângele prăzii. De fapt, adună sângele cu limba. Foto: Shutterstock

Liliecii nu sunt singurele animale dotate cu biosonar. Șoarecii de câmp, delfinii și unele păsări care trăiesc în peșteri folosesc, de asemenea, ecolocația pentru a se orienta și pentru a vâna prada.

3. Curiozități despre lilieci și nașterea puilor

Pentru a se asigura că condițiile exterioare sunt potrivite pentru nou-născut, mamele liliac au la îndemână o varietate de tactici biologice care le permit să amâne fertilizarea și apoi dezvoltarea fetusului. 

La unele specii, împerecherea are loc în toamnă, însă femelele înmagazinează spermă în tractul lor reproducător înainte de a-și fertiliza ovulele atunci când vine primăvara.

La alte specii, ovulul este fertilizat imediat după împerechere, însă în loc să fie implantat în peretele uterului, acesta plutește până când apar condiții favorabile.

curiozități despre lilieci
Liliecii pot întârzia dezvoltarea unui fetus astfel încât nașterea să coincidă cu producția crescută de fructe sau insecte a mediului înconjurător. Foto: Wikimedia

O altă adaptare a unor lilieci este dezvoltarea întârziată a fetusului, proces în cadrul căruia fertilizarea și implantarea apar în mod obișnuit, însă fetul rămâne într-o stare de adormire pentru o perioadă lungă de timp.

Aceste tactici, care contribuie la rata scăzută de nașteri a liliecilor, sunt astfel temporizate încât coincid cu producția ridicată de fructe sau insecte a mediului. 

4. Megaliliecii preferă un stil de viață vegetarian

Aproximativ 70% dintre toți liliecii sunt insectivori (cu excepția unui mic procentaj de specii care beau sânge sau mănâncă pește), însă cei mai mulți megalilieci sunt frugivori și se hrănesc cu fructe, polen și nectar.

Cunoscuți și ca „vulpi zburătoare”, acești lilieci joacă un rol important în polenizarea florilor și dispersarea semințelor plantelor.

În ciuda reputației lor de animale care consumă sânge, mulți lilieci, inclusiv acest liliac vulpe zburătoare, preferă fructele și nectarul. Foto: Shutterstock

Obiceiurile lor alimentare sunt benefice pentru pădurile tropicale, care conțin o mare varietate de floră disponibilă pentru consum.

Din nefericire, din cauza defrișării și a stării fragile a ecosistemelor pădurilor tropicale, liliecii care se hrănesc cu nectar sunt în mod special amenințați de dispariție. 

5. Curiozități despre lilieci: De ce atârnă cu capul în jos?

Dacă oamenii ar atârna cu capul în jos de un copac timp de mai multe ore, nu ar trece mult timp până ar leșina. Deci, cum reușesc liliecii?

În primul rând, sistemul circulator al liliecilor este fundamental diferit de cel al oamenilor. Cum sângele este pompat în direcția creierului, presiunea pusă de gravitație transferă chiar și mai mult sânge la cap atunci când stăm cu capul în jos.

Natura sistemelor circulatorii ale liliecilor face ca aceștia să nu treacă prin aceleași efecte secundare ca oamenii atunci când atârnă cu capul în jos. Foto: Shutterstock

Sistemul circulator al liliacului pompează sânge în direcția opusă – de la cap spre corp. Toate mamiferele au venele prevăzute cu valve care previn curgerea înapoi a sângelui, însă liliecii au astfel de valve și în artere.

Toate aceste adaptări asigură că sângele este distribuit egal în întreg corpul liliacului. De asemenea, pentru lilieci este mai eficient să atârne de picioare din perspectiva consumului de energie. 

Fiindcă nu sfidează gravitația și nu stau cu capul în sus, liliecii nu consumă energie când atârnă cu capul în jos datorită structurii ușoare a mușchilor de la picioare și a oaselor, care au evoluat pentru zbor.

6. Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat

Unele mamifere, cum ar fi veverițele zburătoare, veverițele marsupiale și lemurii zburători, pot pluti prin aer pe distanțe mici, însă liliecii sunt capabili de zbor real, susținut.

Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat. Foto: Shutterstock

Spre deosebire de păsări, care își mișcă în întregime membrele din față, liliecii zboară fluturând din degete. Membrana aripilor este sensibilă și delicată și, deși se poate rupe cu ușurință, crește înapoi fără mare efort.

7. Curiozități despre lilieci și longevitatea lor de Matusalem

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre lilieci. Mamiferele mai mari au un metabolism mai încet și o durată de viață mai lungă, însă există excepții. 

Oamenii, de exemplu, trăiesc mult mai mult decât multe dintre alte mamifere cu masă corporală mare – la fel și liliecii.

De fapt, potrivit unui studiu din 2019, există 19 specii de mamifere care trăiesc mai mult decât oamenii (în raport cu mărimea corporală), iar 18 dintre acestea sunt specii de lilieci.

Liliacul cu urechi de șoarece cântărește mai puțin decât o minge de golf, însă poate ajunge la vârsta de 22 de ani în sălbăticie. Foto: Shutterstock

Liliacul lui Brandt, de exemplu, cântărește în mod normal între 4 și 8 grame, însă poate ajunge la vârsta de 40 de ani.

Studiul a identificat mai multe posibile motive care explică longevitatea liliecilor, inclusiv trăsături genetice despre care se știe deja că extind durata de viață și niște gene noi, care încă nu au fost puse în relație cu îmbătrânirea sănătoasă.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Dimitrie Cantemir, cu sediul in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/485.389, e-mail: primaria.dtcm@yahoo.com, cod fiscal 3394295. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -suprafata totala de 20,00 ha, teren extravilan, pasune comunala, apartinand domeniului privat al Comunei Dimitrie Cantemir, situata in sat Hurdugi, comuna Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, conform H.C.L. Comuna Dimitrie Cantemir nr. 27/06.05.2025 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificata astfel: -Lot 1 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 875; -Lot 2 -sat Hurdugi, 10,00 ha, Tarla 69, Parcela 873. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Dimitrie Cantemir. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 20 Lei/exemplar, care se achita in numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.05.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00, la sediul Comunei Dimitrie Cantemir, comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, Str. Principala nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.05.2025.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei