E jale la ING, BT și CEC Bank, după ce mai multe conturi de la cele trei bănci importante din România au fost închise. Se pare că în cazul unor clienţi fondurile au dispărut de pe cârduri
Dimensiune font:
Reprezentanţii ING, BT și CEC Bank avertizează clienţii din România asupra unei situaţii îngrijorătoare. Este vorba despre fraudele care au loc la nivel naţional, din ce în ce mai mulţi români rămânând fără bani pe carduri. Din păcate, numărul celor păcăliţi de hoţii virtuali este în creştere de la o lună la alta.
O statistică recentă arată că 52% dintre escrocherii au avut loc în perioada aprilie-iulie 2024 şi au vizat premii oferite de magazine online. Practic, hoţii trimiteau mesaje în care îşi anunţau victimele că au câştigat concursuri false, convingându-I să acceseze site-uri unde li se solicitau datele bancare şi de identificare personală. Apoi, cei care picau în plasă rămâneau fără bani în conturi, acestea fiind apoi închise. O altă variantă care a reprezentat 58% dintre atacuri, în perioada august-octombrie 2024, este cea legată de pierderea accesului la conturile bancare. Astfel, hoţii trimiteau alerte false privind suspendarea conturilor.
Aşadar, ING, BT și CEC Bank recomandă clienților să rămână vigilenți, să fie atenţi la mesajele primite şi la campaniile online la care se înscriu. De asemenea, cei care sunt afectaţi de fraudele online trebuie să anunţe imediat bancă pentru închiderea conturilor.
Cum poţi recunoaşte o campanie falsă?
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), inițiatorii proiectului național de conștientizare ‘SigurantaOnline’ (sigurantaonline.ro), oferă sfaturi esențiale pentru romani.
Frauda „Reduceri false”:
Reducerile exagerate sau ofertele care par „prea bune pentru a fi adevărate” sunt adesea capcane. Accesarea linkurilor sau efectuarea plăților prin aceste platforme poate duce la furtul datelor personale și financiare.
Polițiștii vă recomandă ca în astfel de situații să acordați o atenție sporită site-urilor de cumpărături și evitați mirajul ofertelor prea bune ca să fie adevărate!
Frauda de tip „Investiții miraculoase”:
Dacă cineva îți oferă o oportunitate „unică” de investiție cu „zero riscuri” și „venituri garantate” într-un timp scurt, fii sigur că este o fraudă.
Nu există surse de îmbogățire rapidă! Nu instalați aplicații legate de investiții la cererea unor consultanți financiari și, înainte de a înveşti, verificați dacă oferta este reală.
Frauda „Phishing” (e-mailuri sau mesaje suspecte):
Mesajele care solicită actualizarea urgentă a datelor contului sau confirmarea plății prin linkuri suspecte pot redirecționa utilizatorii către păgâni false care colectează informații sensibile.
Actualizați datele personale prin canalele oficiale puse la dispoziție de bancă la care aveți cont. Nu furnizați niciodată datele de conectate la Intermet/Mobile Banking și nici datele de pe fața și spatele cardului. Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia când efectuează plăți pe site-uri securizate și nu atunci când este conentat la o rețea WI-FI public, ci trebuie să fie securizată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau