Iaşul va avea, în premieră, trei centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
Dimensiune font:
Deșeurile provenite de la echipamentele electrice și electrotehnice, cele din construcții și demolări, anvelopele uzate sau mobilierul care nu-și mai găsește locul în locuinţă vor putea fi reciclate ecologic prin intermediul unui proiect implementat de municipalitate cu fonduri europene.
Întruniți în ședință ordinară, consilierii locali urmează să supună votului, în ședința ordinară programată luni, 20 mai, un proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate (SF), cu principalii indicatori tehnico-economici și devizul general pentru înființarea de centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Iași.
În acest sens, Primăria Municipiului Iaşi a obținut finanțare europeană în valoare de 32.677.442 de lei, respectiv 6.642.431 de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor, pentru proiectul de realizare de „Centre de colectare prin aport voluntar”, care vizează înființarea a trei puncte, după modelul Centrului Municipal de Colectare din stradela Grădinari nr. 26, cu o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați fiecare, care vor fi amplasate în bulevardul Poitiers nr. 10, strada Sofia Nădejde nr. 6A și strada 3 Fântâni nr. 14. Primul centru de acest fel urmează să fie amenajat în bulevardul Poitiers nr. 10, valoarea investiției ridicându-se la 13.664.405 lei, cu TVA, respectiv 2.777.600 euro.
Obiectivul va include, printre altele, o platformă betonată, hală, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcționale (motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări, etc.), laborator de analize chimice, cântar acces auto de mare tonaj, spații administrative, utilități, ş.a. Totodată, prin intermediul aceleiași linii de finanțare, municipalitatea va mai achiziționa și 175 de insule ecologice digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere), din care 150 supraterane și 25 subterane, valoarea proiectului fiind de 24.242.253 lei, respectiv 4.927287 lei. Astfel, valoarea totală a celor trei proiecte care vor fi finanțate prin PNRR – Componenta C3 – Managementul deșeurilor se ridică la 70.584.100 lei, respectiv 14.346.361 euro „Este o nouă etapă pe care Primăria Municipiului Iași și Salubris SA o parcurg în programul de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos! Avem cel mai modern și mai performant operator de salubritate din țară și ne propunem să devenim și un model la nivel național în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea”, a declarat primarul Mihai Chirica. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau