Revenirea la școală. Cum îi ajutăm pe copii să depășească provocările după vacanță

scoala-IS

Dimensiune font:

| 17-09-2024 18:56

 * pentru mulți copii, începutul anului școlar este un moment de mari schimbări * după o vacanță lungă, în care programul a fost mai relaxat și timpul petrecut cu activități recreative a predominat, reîntoarcerea la școală poate să pară dificilă * de la trezitul devreme până la provocările academice și presiunile sociale, procesul de adaptare poate aduce stres, anxietate și oboseală


Adaptarea copiilor la școală după vacanța de vară este un proces care aduce cu sine numeroase provocări. După o perioadă îndelungată de relaxare și distracție, mulți copii întâmpină dificultăți în a se readapta la rutina și cerințele școlii. Programul lor biologic este adesea perturbat, deoarece vacanța le-a permis să doarmă și să se trezească mai târziu decât în timpul școlii. Trezirea devreme pentru a ajunge la cursuri poate deveni o sarcină dificilă, însoțită de oboseală și iritabilitate. Studiile arată că somnul insuficient afectează semnificativ capacitatea de concentrare și performanțele școlare ale copiilor.

„O altă problemă importantă este stresul academic. După o pauză atât de lungă, copiii pot simți că au uitat o parte din informațiile dobândite anterior și întâmpină dificultăți în a ține pasul cu lecțiile. Această anxietate legată de reîntoarcerea la învățat poate duce la frustrare și nesiguranță. Profesorii confirmă că începutul de an școlar este pentru mulți elevi o perioadă de readaptare, în care cunoștințele trebuie reactivate treptat”, a atras atenția psihoterapeutul Letiția Popa.

Pe lângă dificultățile academice, copiii resimt și presiunea socială și emoțională. Reintegrarea în colectivul de colegi după vacanță poate provoca anxietate, mai ales pentru cei care sunt mai retrași sau au dificultăți în a-și face prieteni. Copiii se pot teme că nu vor fi acceptați sau că vor întâmpina dificultăți în a se adapta din nou la grupul lor social. Relațiile interpersonale devin o sursă de stres suplimentar, pe lângă presiunea de a performa academic.

Sfaturi pentru un an școlar excelent

În acest context, psihologii și pedagogii recomandă câteva strategii care pot ajuta copiii să se adapteze mai ușor la ritmul școlar. O soluție importantă este ajustarea treptată a programului de somn înainte de începerea școlii. Cu cel puțin două săptămâni înainte de revenirea la cursuri, părinții ar trebui să regleze orele de culcare și trezire, astfel încât copiii să fie deja obișnuiți cu noul ritm. Este important ca această schimbare să se facă gradual, pentru a evita șocul de a reveni brusc la trezitul devreme.

De asemenea, revenirea la o rutină zilnică care să includă activități educative este esențială. Părinții pot introduce treptat exerciții de învățare, cum ar fi cititul sau rezolvarea de probleme, pentru a-i ajuta pe copii să își recapete concentrarea și disciplina. În plus, este important să discute cu copiii despre așteptările pe care le au în legătură cu noul an școlar. Mulți copii simt anxietate din cauza incertitudinii legate de ce îi așteaptă, iar discuțiile deschise despre programul de școală, materiile noi sau profesorii noi îi pot ajuta să se simtă mai pregătiți și încrezători.

În același timp, psihologii subliniază importanța jocului și a activităților plăcute în această perioadă de tranziție. Învățarea nu trebuie percepută ca o corvoadă, ci poate fi îmbinată cu activități recreative care stimulează curiozitatea și dorința de a învăța. Jocurile educative, vizitele la muzee sau activitățile interactive pot ajuta copiii să își reamintească de plăcerea de a descoperi lucruri noi, fără a simți presiunea școlii imediat. „Sprijinul emoțional din partea părinților și profesorilor este esențial pentru ca cei mici să depășească această perioadă de tranziție. Validarea sentimentelor lor – fie că este vorba de anxietate, nesiguranță sau chiar frustrare – îi ajută pe copii să se simtă înțeleși și sprijiniți. Părinții trebuie să fie atenți la semnele de stres și să le ofere copiilor un mediu de susținere, în care aceștia să se simtă în siguranță. De asemenea, o atitudine pozitivă din partea părinților față de școală poate influența în mod semnificativ modul în care copiii percep acest nou început. Dacă părinții se arată entuziasmați și pozitivi, copiii vor adopta, de obicei, aceeași atitudine”, a mai atras atenția psihoterapeutul.

Adaptarea la școală după vacanță poate fi o provocare, dar cu un suport adecvat din partea părinților și profesorilor, copiii pot trece mai ușor prin această perioadă. Un program de somn reglat, o rutină educativă echilibrată și un mediu emoțional sigur sunt cheile pentru o tranziție reușită către noul an școlar.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Cea mai mare Maternitate din Moldova a primit o maşină de spălat şi sterilizat biberoane
17/09/2024 18:22

Asistentele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” nu vor mai spăla manual biberoanele nou născuţilor. O maşină de spălat şi sterilizat biberoane a fost donată de cei de la Salvaţi Copiii ...

Trei dintre cele mai mari sportive ale Iașului, recompensate acasă!
17/09/2024 18:21

* Amalia Bereş a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris, iar sora ei, Mădălina Bereş, este medaliată la campionate europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice din 2016 * Patricia-Andreea C ...

A fost răpusă ultima bandă de hoţi din mijloacele de transport în comun
17/09/2024 18:20

* trei minori (două fete şi un băiat) şi o tanără ce abia a implinit 18 ani au băgat groaza in călător * modul de operare, cel clasic, din anii '80 ai secolului trecut * hoţii nu s-au gandit că acum ...

Concurență mare la Politehnică, la admiterea de toamnă
17/09/2024 18:20

Tot mai mulţi tineri vor să devină ingineri. La admiterea de toamnă organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) au fost peste 2,5 candidaţi pe un loc. Patru dintr ...

Colectarea separată a deșeurilor textile devine obligatorie
17/09/2024 18:19

* „Acum, sistemul la Iasi este doar de colectare separată, doar de transport separat si doar de reutilizare. Trebuie să mai facem un pas, conform directivei europene in domeniu... Astfel, deseurile treb ...

Autoritățile locale, răspunzătoare de inundațiile din  Moldova
17/09/2024 18:19

Inundatiile produse in aceste zile in judetele Galati, Vaslui si, partial, Iasi, au readus in atentie modul in care autoritătile locale au pus in aplicare, mai bine spus nu au pus in aplicare măsurile de prev ...

Încă două săptămâni răgaz pentru plata taxelor și impozitelor locale fără sancțiuni
17/09/2024 18:18

* potrivit reprezentantilor municipalitătii, neplata pană la scadentă a impozitelor si taxelor locale (30 septembrie 2024) atrage după sine aplicarea de majorări de intarziere in valoare de 1% pentru fieca ...

Iașul a intrat în competiția „Oraș neutru din punct de vedere climatic”
17/09/2024 18:17

Orasele din Romania cu peste 50.000 de locuitori care au aplicat in perioada iunie-septembrie la Apelul pentru desemnarea celor 10 orase neutre climatic, lansat in cadrul proiectului M100, au intrat oficial in ...

Agenții au scăpat de acuzațiile de violare de domiciliu, dar au rămas cu purtarea abuzivă
17/09/2024 18:17

Un tare incalcit conflict a ajuns la final alaltăieri, agenţii Robert Ş. şi Ionuţ C. de la Poliţia Locală Tomeşti fiind condamnaţi, in cele din urmă, pentru purtare abuzivă. Au scăpat, prin prescrip ...

Viața unui ieșean, salvată de doi paramedici blocați în trafic
17/09/2024 18:16

* spiritul de iniţiativă a doi paramedici a salvat viaţa unui bărbat in varstă de 50 de ani * acestuia i s-a făcut rău in timp ce se afla intr-o maşină blocată in trafic, in apropierea Sinagogii din T ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei