„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”

interviu-silviu rusti
interviu2
interviu3

Dimensiune font:

| 17-09-2024 20:21

 * dialog cu actorul Silviu Ruști, co-fondator al trupei de teatru independent „Magic Puppet”

„V-ați întrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de vârstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură în laboratorul de creație al lui Jules Verne, așa cum ni-l imaginăm noi, cei din secolul XXI. Vom călători peste mări și țări împreună cu îndrăgitele personaje verniene, care se vor (re)inventa sub ochii noștri”, spun organizatorii celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), care se va deschide pe 3 octombrie. Spectacolul va putea fi văzut pe 7 octombrie (de la orele 11.30 și 17.30), la Sala Mică, pe scena căreia va fi montat un imens bazin cu apă. Detalii despre spectacol am obținut de la actorul Silviu Ruști, co-fondator al trupei de teatru independent „Magic Puppet” din Cluj.

- De ce ați ales tema romanului lui Jules Verne pentru acest tip de spectacol inovator?

- Cred că ar trebui să încep prin a pune într-un context crearea spectacolului „20k leghe sub mări”. Teatrul Magic Puppet și-a deschis porțile în martie 2020, cu două săptămâni înainte de începerea pandemiei. Eram plini de avânt pentru a porni stagiunea când a venit necunoscutul. Era pentru prima dată când aveam o „casă” a noastră și ne gândeam la o direcție a teatrului. Până atunci aveam două tipuri de servicii. Aveam spectacole și ateliere pentru copii și performance-uri stradale pentru toată familia, multe dintre ele create în stilul steampunk. Dar pentru că pandemia a venit cu multe cheltuieli, dar și cu timp liber, am decis să scriem un proiect la AFCN. Ne gândeam că am vrea să avem un spectacol nu doar pentru copii, ci și pentru adulți, un spectacol care să lase publicul cu dorința de aventură. Fiind pasionați de curentul steampunk am căutat texte, romane care să aibă legătură cu asta și așa am re-descoperit romanele lui Jules Verne și implicit „20 000 leghe sub mări”, considerat precursorul curentului steampunk. Astfel am început să creăm spectacole de teatru de păpuși pentru tineri și adulți, iar din toamna lui 2023 să avem prima stagiune de teatru de păpuși pentru adulți din țară.

- Ce v-a inspirat să aduceți în scenă acest spectacol unic cu marionete subacvatice, inspirat din „20.000 de leghe sub mări”?

- Încă de la început spectacolul beneficia de doi regizori, Adina Lazăr (regie dramatică) și Delia Gavlițchi (regie păpuși). Și pentru a fi mai coerent, am optat pentru crearea a două planuri, cel jucat de actori și cel „din apă” jucat de păpuși. Voiam să facem spectatorul să simtă cât mai autentic povestea verniană așa că am optat pentru crearea unui spectacol de teatru itinerant. Nu ne-am gândit la unicitate, ci mai degrabă voiam să pară cât mai realist.

„Decorul subacvatic a fost recreat de trei ori, pentru că de fiecare dată era mult prea ușor și presiunea apei îl ridica la suprafață”

- Cum v-a venit ideea de a folosi marionete subacvatice? Ce provocări ați întâlnit în realizarea acestui concept?

- Odată hotărât că scenele de păpuși aveau să prezinte lumea acvatică am început să cochetăm cu ideea unui acvariu și să facem niște marionete care să pară că sunt în apă. Ca inspirație aveam „Mica Sirenă” de la Teatru din Arad, regizat de Victor Ioan Frunză, unde e folosit un acvariu cu pereți dubli și dă impresia că păpușile sunt în apă. Dintr-una în alta venise ideea de a umple acvariul cu apă și de aici a pornit toată nebunia. Decorul subacvatic a fost recreat de trei ori, pentru că de fiecare dată era mult prea ușor și presiunea apei îl ridica la suprafață. În final s-a creat un decor din polistiren, sculptat și golit pe interior care a fost umplut cu fier-beton, momentan cântărind câteva zeci de kilograme.

- Care a fost procesul de creație și dezvoltare a marionetelor subacvatice? Cum reușiți să dați viață acestor păpuși într-un mediu atât de neobișnuit?

- Pentru început, cei doi scenografi cu care am lucrat (Vlad Mureșan și Florin Suciu) au căutat materialele potrivite din care să poată fi construite păpușile și decorul. Fiind imersate în apă ele trebuiau să reziste la umezeală, dar totuși să fie flexibile și să le și putem mânui, să avem control asupra lor. Astfel s-a „patentat” un fel de plastilină care acoperă structura internă a marionetelor. Destul de atipic e faptul că marionetele nu au fire de ață, cum e normal, ci de sârmă foarte subțire, care e destul de maleabilă și rigidă totodată ca să poată fi controlată în apă.

- Ce v-a atras inițial la lumea teatrului de marionete și cum ați ajuns să explorați această formă de artă în moduri atât de creative?

- Atât Florin, cât și eu am descoperit magia teatrului de păpuși datorită doamnei Mona Chirilă care ne-a chemat la Teatrul „Puck”. Amândoi, fiind absolvenți de Artă dramatică la Cluj, nu aveam deloc de-a face cu păpușile. Dar o dată cunoscând această lume, am descoperit ceva ce ne-a plăcut. Cred că asta a stat la crearea bazelor Teatrului „Magic Puppet”. Încă de la început ne-am dorit ca prin fiecare spectacol să explorăm o altă latură a teatrului de păpuși. Așa am trecut de la păpuși Bi-Ba-Bo la păpuși de carnaval, de la păpuși de ventriloc la marionete cu tijă, de la păpuși cu wayang la bunraku sau chiar marionete subacvatice.

„ Din păcate, pe plan național observ o îndepărtare a păpușilor din spectacolele teatrelor de profil”

- Credeți că acest tip de spectacol poate fi o modalitate eficientă de a atrage tinerii la teatru? Cum reușiți să îi implicați și să le captați interesul?

- Sperăm acest lucru! La spectacolele noastre încercăm să implicăm cât mai mult publicul, de aceea multe dintre ele sunt interactive. Scopul spectacolului e să stârnească spectatorul în descoperirea romanelor lui Jules Verne, încercând prin asta să promovăm cititul și explorarea, aventura. În același timp, urmărim parteneriate cu diferite unități de învățământ din Cluj pentru a organiza spectacolul pentru elevi, acțiune care s-a desfășurat deja pentru mai multe licee din Cluj Napoca. Spectacolul a fost creat în egală măsură pentru copii cât și pentru adulți. Există un fir epic general pe care îl poate înțelege oricine, însă și multe subteme. Alexandra Felseghi (dramatizare) a adaptat textul la publicul de astăzi pornind cu istoria de dinaintea istoriei, adică relația lui Jules Verne cu editorul său, și prezentând diferite teme relevante astăzi cum ar fi izolarea impusă de pandemie, discriminarea de gen s.a.

- În era digitală, tinerii au acces la diverse forme de divertisment. Ce credeți că oferă teatrul cu marionete, în special în această abordare subacvatică, care poate concura cu noile tehnologii?

- Un lucru mai puțin știut este că spectacolul „20k leghe sub mări” a fost filmat cu o cameră 360 grade și a fost difuzat, în pandemie, în varianta VR. Fiind o tehnologie destul de nouă (pentru noi) putem spune că ne-am înhămat la (puțin) mai mult decât puteam duce. Și marionete subacvatice și teatru imersiv și spectacol VR, asta dintr-un singur AFCN! Ceea ce a rămas și ne place sunt scenele de teatru de păpuși pentru că a fost filmat în apă și practic păpușile sunt lângă spectator și se vede mult mai bine fluiditatea mișcărilor. Avem în plan să reluăm aceste înregistrări, măcar pentru scenele de păpuși, dar asta poate cu altă ocazie.

- Cum vedeți evoluția teatrului de marionete în viitor, mai ales în contextul experimentelor artistice neconvenționale precum acesta?

- Din păcate, pe plan național observ o îndepărtare a păpușilor din spectacolele teatrelor de profil. Încet, încet sunt mai multe spectacole cu actori costumați decât cu păpuși, specificul teatrului de animație devind uneori opțional. Cred că e nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși în țara noastră. Noi asta încercăm să facem prin proiectele pe care le avem.

- Ați avut vreo experiență sau influență personală care v-a determinat să explorați spectacolele de acest tip?

- Cred că cel mai mult ne-au influențat imaginile și înregistrările celor de la Handspring Puppet Company din Africa de Sud.

- Ce impact sperați să aibă acest spectacol asupra publicului și ce mesaj doriți să transmiteți prin intermediul lui?

- Pe lângă temele principale ale spectacolului ne dorim să facem cunoscut specificul teatrului de păpuși și animație publicului larg și să combatem preconcepția că teatrul de păpuși e doar pentru copii.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

„20k leghe sub mări”, de Alexandra Felseghi. după Jules Verne. Regia: Adina Lazăr, regie păpuși: Delia Gavlițchi, scenografia: Florin Suciu, asistent scenografie: Vlad Mureșan, muzica: Paul Tonca, tehnic: Alexandru Bote. Din distribuție fac parte Andreea Ajtai, Oana Nemeș, Oana Tămaș, Silviu Ruști, Florin Suciu și Dragoș Lupău.

„Descoperiți magia și aventura în 20K Leghe Sub Mări, un spectacol de teatru de păpuși pentru tineri, inspirat de geniul literar al lui Jules Verne. Acest spectacol unic vă invită să pătrundeți în laboratorul de creație al celebrului autor, reimaginat pentru publicul din secolul XXI. Alături de personaje îndrăgite și reinventate, spectatorii vor porni într-o călătorie fascinantă peste mări și țări, descoperind sub ochii lor nașterea marilor capodopere care ne fac să visăm la aventuri nesfârșite.

Un aspect remarcabil al acestui spectacol de aventură este că toate scenele cu păpuși se desfășoară într-un acvariu impresionant de 600 de litri, aducând la viață universul subacvatic al lui Verne într-un mod spectaculos și vizual captivant. Mai mult, este conceput ca un spectacol itinerant, începând în foaierul teatrului și ghidând publicul printr-o experiență imersivă care culminează cu o întoarcere în foaier pentru final. Nu este doar o reprezentație, ci o aventură interactivă și educațională, care îi încurajează pe tineri să exploreze și să aprecieze literatura clasică într-un mod nou și inovator. 20K Leghe Sub Mări promite să fie o experiență memorabilă pentru tinerii iubitori de aventură și pentru oricine este fascinat de lumea subacvatică și de poveștile nemuritoare ale lui Jules Verne”.

 

Caseta 2

Spectacolele de teatru, o formă de artă clasică și dinamică, sunt un element esențial în peisajul cultural. La Magic Puppet, spectacolele combină tradiția teatrală cu inovații contemporane, creând experiențe memorabile pentru publicul de toate vârstele. Spectacolele trupei sunt concepute pentru a stârni curiozitatea, a educa și a încânta, combinând elemente vizuale impresionante, povești captivante și performanțe de excepție. Indiferent dacă sunt destinate copiilor sau adultilor, spectacolele Magic Puppet sunt create pentru a oferi o experiență teatrală autentică, învăluită în magie și creativitate. Prin abordarea unică și diversificată, trupa contribuim la îmbogățirea scenei artistice și la promovarea artei teatrale ca un mediu esențial pentru exprimarea creativă și culturală.

 

Caseta 3

Teatru pentru tineri și adulți

Spectacolele Magic Puppet destinare publicului adult sunt o colecție unică și variată de experiențe care îmbină arta tradițională a păpușăriei cu tehnici contemporane de teatru pentru a explora noi teritorii expresive. Fiecare spectacol este gândit pentru a se potrivi perfect cu atmosfera intimă a sălilor de teatru, creând o experiență captivantă și memorabilă pentru publicul adult, provocându-i să privească păpușăria dintr-o perspectivă nouă și matură.

 

Caseta 4

Teatru pentru copii

Spectacolele pentru copii de la Magic Puppet sunt o explozie de culoare și creativitate, fiecare dintre ele conceput pentru a stârni imaginația și a oferi educație prin divertisment. Fiecare spectacol este gândit să fie nu doar o experiență distractivă, ci și una educativă, încurajând dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor prin artă și poveste.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
16/09/2024 20:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
16/09/2024 18:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
03/09/2024 20:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
15/05/2024 13:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Când ajung să mă contacteze, oamenii sunt prizonierii unei singure povești pe care o mai pot spune despre viața lor, cea a neputinței”
14/05/2024 20:47

- Cum ai decis să urmezi cariera in psihologie? Au existat evenimente sau experiente particulare care te-au condus către această cale? - Am absolvit un liceu cu profil foarte real (matematică-fizică), chi ...

„Grăsimea îți face viața mizerabilă, ți-o otrăvește. E ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade”
13/05/2024 09:15

- Doamnă doctor Mihaela Bilic, din perspectiva nutritionistului, care sunt cauzele principale ale obezitătii? Mancăm prea mult, alegem eronat alimentele, le combinăm  gresit, mancăm la intervale prost ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei