Premieră. Prin Roxana Mînzatu, România va avea un vicepreședinte executiv al Comisiei Europene
Dimensiune font:
Comisarul european propus de România, Roxana Mînzatu, va primi rolul de vicepreședinte executiv în viitoarea Comisie Europeană, a anunțat marți președinta executivului european, Ursula von der Leyen, precizând că Mînzatu va asigura rolul de vicepreședinte executiv pentru cetățeni, competențe și pregătire.
Președinta Comisiei Europene a susținut marți, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, o conferință de presă în care a prezentat noul Colegiu al Comisiei Europene pentru mandatul 2024-2029 după ce a discutat arhitectura viitoarei Comisii Europene cu Conferința Președinților, organismul care întrunește președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice.
Potrivit lui von der Leyen, Mînzatu se va ocupa de portofoliul “competențe și educație, locuri de muncă și drepturi sociale”.
„Aceasta se înscrie în cadrul unei uniuni a competențelor și al pilonului european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru unitatea societății noastre”, a spus președinta Comisiei Europene.
De la aderarea la UE, în 2007, România a avut patru comisari europeni: Leonard Orban (2007-2010, portofoliul multilingvismului), Dacian Cioloș (2010-2014, portofoliul agriculturii), Corina Crețu (2014-2019, portofoliul politicii regionale) și Adina Vălean (2019-2024, portofoliul transporturilor), însă nu a deținut niciodată o poziție la nivel de vicepreședinte. Numirea Roxanei Mînzatu în funcția de vicepreședinte executiv este o premieră pentru România.
Colegiul Comisarilor Europeni 2024-2029 va fi compus din șase vicepreședinți executivi: Teresa Ribeira (vicepreședinte executiv al unei tranziții curate, echitabile și competitive), Henna Virkkunen (vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație), Stéphane Séjourné (vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială), Kaja Kallas (vicepreședinte executiv, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate), Roxana Mînzatu (vicepreședinte executiv pentru cetățeni, competențe și pregătire), Raffaele Fitto (vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme).
Din perspectiva criteriilor care au stat la baza stabilirii pozițiilor de vicepreședinți executivi, inclusiv cel al parității de gen, Ursula von der Leyen a desemnat 4 femei în aceste poziții și 2 doi bărbați. Ea a indicat că din totalul celor 27 de comisari europeni, 11 vor fi femei și 16 bărbați, reprezentând un raport 40%-60%.
Echilibrul politic surprinde o poziție de vicepreședinte executiv pentru PPE (Henna Virkkunen), două pentru Socialiștii Europeni (Teresa Ribeira și Roxana Mînzatu), două pentru Renew Europe (Kaja Kallas și Stéphane Séjourné) și unul pentru Conservatorii și Reformiștii Europeni (Raffaele Fitto), cel din urmă reprezentând o premieră politică.
Distribuția geografică a pozițiilor de vicepreședinți cuprinde nordul Europei (Henna Virkkunen – Finlanda), sudul (Teresa Ribeira – Spania și Raffaele Fitto – Italia), estul (Kaja Kallas – Estonia și Roxana Mînzatu – România) și vestul (Stéphane Séjourné – Franța).
Cine este Roxana Mînzatu?
Roxana Mînzatu este europarlamentar român ales la alegerile din iunie 2024 pe listele Partidului Social Democrat.
Din ianuarie 2022 și până în iulie 2024 a fost secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.
A fost deputat PSD între 2016 și 2020 iar în 2019 a fost ministra a fondurilor europene.
În 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, responsabilă cu reforma sistemului achizițiilor publice iar din septembrie 2015 a condus Agenția Națională pentru Achiziții Publice, până în ianuarie 2016.
În 2009 a fost subprefect al județului Brașov iar între 2004 – 2008 și 2011 – 20212 a fost consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov.
Roxana Mînzatu deține o experiența profesională, publică și privată, de 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România, carieră începută ca și euroconsilier (consilier de integrare) în Ministerul Integrării Europene, în martie 2004.
Printre domeniile prioritare susținute se numără antreprenoriatului și sprijinirea start-up-urilor și a IMM-urilor, inclusiv prin implicarea în designul unor scheme de finanțare precum Start Up Nation, promovarea femeilor, atât în viața publică cât și în antreprenoriat, abordarea integrată a finanțării publice în sectorul apei și canalizării, industria apei ca proiect de țară.
Este membru al Partidului Social Democrat din anul 2000.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau