Dan Irimiciuc a povestit, pentru prima dată, detalii din viața personală după ce, pentru mult timp, a preferat să stea deoparte.

0000   0141700

Dimensiune font:

| 15-09-2024 11:43

 

Povestea legendarului Dan Irimiciuc! Fostul sportiv a dezvăluit, pentru prima dată, detalii din viața sa personală. Iată prin ce a trecut ca să ajungă printre cei mai buni din lume

 Dan Irimiciuc a povestit, pentru prima dată, detalii din viața personală după ce, pentru mult timp, a preferat să stea deoparte. Fostul scrimer este unul dintre cei mai titrați sportivi din România

 
 dverto Player
 
 
 
 

La scrimă, a fost antrenat de Nicolae Pufnei, unul dintre cei mai importanți oameni din scrima românească.

„Am fost antrenat la CSU Politehnica Iași de Nicolae Pufnei, maestru de arme, cel care a înființat secția de scrimă la Iași. Sincer, nu știam prea multe despre scrimă când m-am apucat, doar ce mai văzusem prin câteva filme, dar în rest, nimic. A fost greu la început, dificil, însă mi-a plăcut foarte mult, dacă ar fi să fac din nou același lucru, nu aș sta nici măcar o secundă pe gânduri. M-a atras pentru că este un sport de mare rafinament, nu este pentru oricine, trebuie să gândești foarte mult și să fii bine pus la punct tactic”, își amintește fostul sportiv.

O pregătire incredibilă

Deși, de pe margine, nu pare un sport solicitant, la scrimă, sportivii consumă extrem de multă energie. Antrenamentele erau extrem de dure, mai ales la nivelurile ridicate, iar scrimerii petreceau câte cinci ore pe zi în sala de antrenament.

„La început, aveam antrenamente zilnic, câte două-trei ore, însă odată ce am ajuns la un nivel mai ridicat, a trebuit să intensific pregătire și făceam câte cinci ore. După o sesiune de antrenament, ajungeai chiar să slăbești câte un kilogram, dar îl puneai la loc prin alimentație. Este un sport foarte solicitant, este important să existe un echilibru. În timpul liber eram pasionat de vânătoare și de pescuit, mă ajuta să mă relaxez”, transmite Dan Irimiciuc.

La doar 19 ani, Dan Irimiciuc a fost chemat la lotul echipei naționale de scrimă a României.

„Nimeni nu crede, la început, că va ajunge cel mai sus însă, odată ce încep să apară rezultatele, începe să apară și speranța. Primele competiții le-am avut în 1964 și am reușit câteva rezultate bune. În anul 1967, am fost chemat la lotul echipei naționale de tineret, iar în 1968, am trecut deja la seniori, la doar 19 ani”, a mai spus ieșeanul.

Scrima s-a schimbat mult față de perioada în care a activat Dan Irimiciuc, deși nu este pe gustul său acum, crede că a fost o schimbare firească a sportului pe care el îl iubește.

„Eu am prins perioada în care erau cinci arbitri, nu exista sistemul de astăzi, cel electronic, care decide cine a punctat. Scrima s-a schimbat mult, personal, nu mă atrage modul de acum, însă era cursul firesc al acestui sport, era inevitabil să ajungă așa. Ce făceam noi acum 50 de ani, era cât mai aproape de o luptă reală cu săbii”, a mai precizat Dan Irimiciuc.

Un lider înnăscut

Deja, la vârsta de 21 de ani, a fost ales căpitanul echipei naționale de scrimă a României, pe care a condus-o timp de opt ani. Încă ține legătura cu foștii săi colegi din lot, iar în fiecare an se întâlnesc la el acasă pentru a povesti. Dan Irimiciuc are expuse zeci de medalii pe pereții din casa sa, alături de arme de vânătoare, una dintre pasiunile sale. Încă păstrează ultima sabie de scrimă pe care a folosit-o, pe care o mai ține în mână din când în când.

„Cea mai bună perioadă a mea a fost în intervalul 1970-1978, când am fost căpitanul echipei naționale de scrimă a României. Încă țin legătura cu colegii de atunci, Alexandru Nilca, George Culcea, Dan Popescu. Ne întâlnim în fiecare an la mine, acasă, și depănăm amintiri din perioadele respective. Am reușit să aduc zeci de medalii, 13 au fost la campionatele mondiale și cea mai importantă, bronzul, la Jocurile Olimpice din 1976, din Montreal. Am mai avut vreo 40 de cupe din cristal, care au fost distruse în urma cutremurului din 1977”, a specificat ieșeanul.

Cu siguranță, cele mai notabile rezultate au fost cele de la Jocurile Olimpice din 1972 (Munchen) și 1976 (Montreal). În Canada, Dan Irimiciuc a câștigat medalia de bronz, pe echipe, până în prezent, fiind singurul sportiv, de la un club din Iași, care câștiga o medalie la Jocurile Olimpice. În 1972, a fost martor la incidentul din satul olimpic, când un grup de oameni, din delegația israeliană, au fost atacați de teroriști palestinieni.

„Prima dată, la Olimpiadă, am fost în 1972, la Munchen, în Germania. Atunci nu am reușit să prindem podiumul, deși aveam o echipă foarte bună. Când a fost incidentul cu echipa din Israel, când au fost luați ostatici, eram chiar la 100 de metri de unde stăteau ei și am urmărit toată desfășurarea de pe geam, nu ne-a fost frică, dar a fost o situație tristă pentru lumea sportului. Peste patru ani, la Montreal, am reușit să obținem medalia de bronz, după ce am câștigat finala mică. A fost un rezultat extraordinar. Până în prezent, sunt singurul sportiv care a reprezentat un club din Iași și a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice, iar acest lucru mă întristează”, spune Dan Irimiciuc.

Meritele i-au fost recunoscute

Pentru realizările sale în sport, Dan Irimiciuc a fost numit Maestru al sportului, în 1972, și Maestru emerit al sportului, în 1974. De asemenea, a primit și Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa a III-a, în 1974 și clasa I, în 1976. În prezent, Sala Polivalentă din Iași îi poartă numele lui Dan Irimiciuc.

„Am fost decorat de doi președinți, Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu, sunt fericit de viața pe care am avut-o. Sincer, nu am niciun regret, sunt fericit unde am ajuns, este mai greu acum, fiindcă mă confrunt cu niște probleme de sănătate. Merg foarte des în sala de scrimă, mai ales când sunt concursuri, ca să urmăresc partidele și să discut cu foști colegi din domeniu”, a mai precizat fostul sportiv.

Dan Irimiciuc nu regretă nimic în viață și este fericit că are familia alături și că a adunat o grămadă de amintiri, de neuitat, de-a lungul vieții. Dacă ar fi din nou să aleagă, cu siguranță, ar pune mâna tot pe sabie și ar face scrimă.

„Nu am vrut niciodată să plec din Iași, am vrut să îi dau orașului, după ce mi-a oferit mai multe oportunități. Până la urmă, m-am căsătorit aici, în 1972, am doi copii de care sunt foarte mândru, fata este avocat, iar băiatul lucrează într-o corporație, am și două nepoate care vin și mă vizitează foarte des pe mine și pe soția mea. După ce am terminat cu scrima, am fost director comercial la Combinatul de Fibre Sintetice din Iași, unde am fost coautor la 14 brevete de invenție. După 1989, am condus magazinul Moldova, până 2002, când s-a privatizat”, a încheiat Dan Irimiciuc.

Dan Irimiciuc a dezvăluit detalii personale din viața sa, pentru prima dată. Fostul scrimer este unul dintre cei mai titrați sportivi din România.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Arcașii ieșeni, primiți la Palatul Elisabeta din Capitală
20/11/2024 20:47

Antrenorul Cezar Alexandrescu si arcasul Rares Alexandrescu, de la CSM Iasi 2020, s-au numărat printre membrii delegatiei Federatiei Romane de Tir cu Arcul invitată la Palatul Elisabeta din Bucuresti, unde a ...

Kosovo ripostează după ce a pierdut meciul cu România la 'masa verde'. Avocatul FFK amenință cu TAS
20/11/2024 19:35

Avocatul federaţiei de fotbal din Kosovo (FFK), Taulant Hodaj, a anunţat, miercuri, după ce UEFA a decis că Romania a caştigat la masa verde meciul cu naţionala kosovară, că forul pe care il reprezintă ...

BREAKING - A venit decizia UEFA: România a câștigat 3-0 meciul cu Kosovo
20/11/2024 16:15

  Comisia de Disciplină a UEFA a stabilit că echipa din Kosovo a abandonat meciul, iar ca urmare, Romania a fost declarată castigătoare cu scorul de 3-0. Desi Romania a obtinut vi ...

25.000 de euro, prețul unui bilet pentru ultimul meci al lui Rafael Nadal
20/11/2024 15:51

Legenda tenisului mondial, Rafael Nadal, s-a retras din competitiile sportive după infrangerea suferită marti, in cadrul Cupei Davis, intr-un meci impotriva olandezului Botic van de Zandschulp. Meciul dintre ...

Urna din care face parte România la tragerea la sorți a preliminariilor pentru CM de fotbal din 2026
20/11/2024 12:02

 Faza grupelor din Liga Natiunilor a luat sfarsit marti seara, iar nationala de fotbal a Romaniei stie cu exactitate din ce urnă va face parte la tragerea la sorti a grupelor din preliminariile pentru CM ...

Se schimba complet modul de calificare la Cupa Mondială: Când își află România adversarii din preliminarii
19/11/2024 19:41

  Tragerea la sorti pentru preliminariile UEFA ale Cupei Mondiale FIFA 2026 va avea loc pe 13 decembrie 2024, la ora 13:00 (ora Romaniei), la sediul FIFA din Zurich, Elvetia. Evenimentul va fi t ...

Cenuşiu este cerul sportului ieşean
17/11/2024 16:39

Mă uit la clasamentul Superligii de fotbal şi mă minunez. Pe primele două locuri, cele două formaţii din Cluj, Universitatea şi CFR. E drept, după doar 16 etape. Fiecare cu stadionul ei cochet şi cu su ...

Întreceri spectaculoase la Campionatele Internaționale ale României la tir sportiv
17/11/2024 15:05

Timp de trei zile, Iaşul a fost, din nou, gazda Campionatelor Internationale ale Romaniei si a etapei a V-a a Campionatului National de tir cu aer comprimat – 10 metri, dedicate juniorilor I si seniorilo ...

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci,  a murit
17/11/2024 08:56

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci şi cel care a transformat SUA intr-o putere internaţională in gimnastică, a murit la 82 de ani. USA Gymnastics a declarat că Karolyi a murit vineri. Nu ...

Scandalul de la meciul România - Kosovo a ajuns în presa străină: Reuters scrie că suporterii români au scandat
16/11/2024 09:06

Meciul de Liga Natiunilor dintre Romania si Kosovo, disputat vineri la Bucuresti, a fost abandonat in prelungirile partidei, după ce jucătorii oaspeti au părăsit terenul la auzul scandărilor pro-Serbia ale ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei