Zeci de milioane de euro disponibile pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice
Dimensiune font:
* valoarea nerambursabilă a unui proiect este cuprinsă între minim 300.000 euro și maximum 2.500.000 euro * în mod obligatoriu, proiectele trebuie să vizeze lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, înlocuirea instalațiilor de producere și utilizare agent termic pentru încălzire și apă caldă menajeră cu surse regenerabile, dotarea clădirilor cu sisteme de iluminat inteligente, modernizarea lifturilor
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, a publicat în data de 27 noiembrie 2024, Ghidul Solicitantului pentru „Investiții în clădirile publice în vederea creșterii eficienței energetice”, apel dedicat Orașelor, Prioritatea 3 - O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul. Obiectivul specific al acestei priorități este de sprijinire a investițiilor privind promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în clădiri publice.
Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere continuă a documentațiilor de finanțare și termen de închidere a apelului. Alocarea financiară este de 23,85 milioane euro (FEDR + contribuția națională), iar valoarea nerambursabilă a unui proiect este cuprinsă între minim 300.000 euro și maximum 2.500.000 euro.
Solicitanții de finanțare eligibili ai proiectelor depuse în cadrul acestui apel sunt unitățile administrativ-teritoriale - orașe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, finanțare vizând și parteneriate între unitățile administrativ-teritoriale orașe (ca lider de parteneriat) și instituțiile și serviciile publice organizate ca instituții publice de interes local/ instituții publice centrale.
În mod obligatoriu, proiectele trebuie să vizeze lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, înlocuirea instalațiilor de producere și utilizare agent termic pentru încălzire și apă caldă menajeră cu surse regenerabile (cu excepția biomasei) la scară mică (pentru consum propriu), instalarea/ reabilitarea/ modernizarea sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/ sau termice (cu excepția biomasei) pentru consum propriu, implementarea sistemelor inteligente de management energetic pentru îmbunătățirea eficientei energetice și monitorizarea consumurilor de energie, dotarea clădirilor cu sisteme de iluminat inteligente, modernizarea lifturilor.
În cadrul acestui apel de proiecte, pragul minim de calitate de la care se consideră că un proiect îndeplinește condițiile necesare pentru a fi finanțat din fonduri europene externe nerambursabile este de 50 de puncte. Cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 8 ianuarie - 8 aprilie 2025. Raluca STROE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau