16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului

0000   0141700

Dimensiune font:

| 28-04-2024 14:32

 alimente, minerale, inima, creier

 Mineralele sunt elemente care se găsesc în pământ și în alimente și care sunt esențiale pentru viață. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului, precum și pentru producerea de hormoni și enzime, transmite publicația Healthline.

Mineralele sunt împărțite în două categorii în funcție de cantitatea de care are nevoie corpul uman. Macromineralele sunt necesare în cantități mai mari și includ calciul, potasiul, sodiul, clorura, fosforul și magneziul.

 

Deși la fel de importante, oligoelementele, inclusiv fierul, cuprul, fluorul, seleniul, zincul, cromul, molibdenul, iodul și manganul, sunt necesare în cantități mai mici.

Mineralele pot fi găsite într-o varietate de alimente, dar unele conțin în cantități mai mari acești nutrienți importanți.

Iată 16 alimente care sunt bogate în minerale:

1. Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt pline de o serie de minerale, dar deosebit de bogate în magneziu, zinc, mangan, cupru, seleniu și fosfor.

 

Anumite nuci și semințe se remarcă prin conținutul lor de minerale. De exemplu, o singură nucă braziliană asigură 174% din necesarul zilnic de seleniu, în timp ce o porție de 28 de grame de semințe de dovleac asigură 40% din necesarul zilnic de magneziu.

2. Scoicile

Scoicile, inclusiv stridiile, scoicile și midiile, sunt surse concentrate de minerale și sunt pline de seleniu, zinc, cupru și fier.

Consumul a 6 stridii de mărime medie (84 de grame) acoperă necesarul zilnic de zinc și cupru și asigură 30% și 22% din necesarul zilnic de seleniu și, respectiv, fier.

 

Zincul este un nutrient care este esențial pentru funcția imunitară, producția de ADN, diviziunea celulară și producerea de proteine.

Femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele cu boli gastrointestinale, persoanele care iau anumite medicamente, adolescenții și adulții în vârstă sunt populații care riscă să sufere de deficiență de zinc, ceea ce poate afecta răspunsul imunitar, poate împiedica creșterea și dezvoltarea și poate crește riscul de infecție.

3. Legumele crucifere

Consumul de legume crucifere, cum ar fi conopida, broccoli și varza de Bruxelles, este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea cazurilor de boli cronice.

Aceste beneficii pentru sănătate sunt direct legate de densitatea nutritivă a acestor legume, inclusiv de concentrația lor impresionantă de minerale.

 

Legumele crucifere sunt deosebit de bogate în sulf, un mineral necesar pentru funcția celulară, producția de ADN și sinteza glutationului, un antioxidant puternic produs de organism.

În plus față de sulf, legumele crucifere sunt o sursă bună de multe alte minerale, inclusiv magneziu, potasiu, mangan și calciu.

4. Organele comestibile

Deși nu sunt la fel de populare ca sursele de proteine precum puiul sau mușchiul, organele comestibile se numără printre cele mai dense alimente cu minerale pe care le puteți consuma.

De exemplu, o felie (85 de grame) de ficat de vită acoperă necesarul zilnic de cupru și asigură 55%, 41%, 31% și 33% din necesarul zilnic de seleniu, zinc, fier și, respectiv, fosfor.

În plus, organele sunt bogate în proteine și vitamine, inclusiv vitamina B12, vitamina A și acid folic.

 

5. Ouăle

Ouăle sunt adesea numite multivitaminele naturii – și pe bună dreptate. Ouăle, consumate întregi (albuș și gălbenuș) sunt bogate în substanțe nutritive și oferă multe minerale importante.

Sunt bogate în fier, fosfor, zinc și seleniu, precum și în multe vitamine, grăsimi sănătoase, antioxidanți și proteine.

Deși mulți oameni evită gălbenușurile de ou din cauza conținutului de colesterol, acestea conțin aproape toate vitaminele, mineralele și alți compuși benefici, așa că asigurați-vă că mâncați întregul ou, nu doar albușul.

6. Fasolea

Fasolea este cunoscută pentru că este plină de fibre și proteine, dar se întâmplă să fie și o sursă abundentă de minerale, inclusiv calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, mangan, cupru și zinc.

Cu toate acestea, fasolea conține, de asemenea, antinutrienți, inclusiv fitați, care pot diminua absorbția nutrienților. Totuși, cercetările au arătat că pregătirea corectă a fasolei prin germinare sau prin înmuiere și gătire poate contribui la creșterea biodisponibilității mineralelor.

7. Cacao

alimente, minerale, inima, creier

Adăugarea de cacao în smoothie-uri, mâncatul unei bucăți de ciocolată neagră sau presărarea iaurtului cu boabe de cacao sunt modalități excelente de a vă crește aportul de minerale.

Cacao și produsele din cacao sunt deosebit de bogate în magneziu și cupru.

Magneziul este necesar pentru producția de energie, reglarea tensiunii arteriale, funcția nervoasă, controlul zahărului din sânge și multe altele.

Cuprul este necesar pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare, metabolismul carbohidraților, absorbția fierului și formarea globulelor roșii, pe lângă multe alte procese corporale importante.

8. Avocado

Avocado sunt fructe cremoase pline de grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Sunt deosebit de bogate în magneziu, potasiu, mangan și cupru.

Potasiul este un mineral care este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Studiile au arătat că dietele bogate în alimente bogate în potasiu, cum ar fi avocado, pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

9. Fructele de pădure

Fructele de pădure, inclusiv afinele, murele și zmeura, nu sunt doar delicioase, ci și o sursă excelentă de minerale importante.

Fructele de pădure sunt o sursă bună de potasiu, magneziu și mangan. Manganul este un mineral care este esențial pentru o serie de funcții metabolice implicate în metabolismul energetic, precum și pentru funcția sistemului imunitar și nervos.

Acest mineral este, de asemenea, necesar pentru creșterea și menținerea sănătății oaselor și a țesuturilor conjunctive, precum și pentru crearea de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

10. Iaurtul și brânza

Produsele lactate, inclusiv iaurtul și brânza, sunt unele dintre cele mai comune surse de calciu din alimentație. Calciul este necesar pentru a menține un sistem scheletic sănătos și este esențial pentru sistemul nervos și sănătatea inimii.

Adăugarea de lactate de înaltă calitate, cum ar fi iaurtul și brânza, în dieta dumneavoastră este o modalitate bună de a vă crește aportul de calciu, precum și de alte minerale, cum ar fi potasiu, fosfor, zinc și seleniu.

11. Sardinele

Sardinele sunt niște comori nutriționale și conțin aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul tău are nevoie pentru a se dezvolta.

O conservă de sardine de 100 de grame oferă 27%, 15%, 9%, 36%, 8% și 88% din necesarul zilnic de calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și seleniu. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de grăsimi antiinflamatorii omega-3.

12. Spirulina

Spirulina este o algă verde-albastră care se vinde sub formă de pulbere și poate fi adăugată în băuturi precum smoothie-urile, precum și în mâncăruri precum iaurtul și fulgii de ovăz.

Este încărcată cu minerale precum fier, magneziu, potasiu, cupru și mangan, iar consumul ei poate fi benefic pentru sănătatea ta în multe feluri.

De exemplu, cercetările arată că spirulina poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv a nivelului ridicat de colesterol LDL (rău). În plus, poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a markerilor de inflamație.

13. Cerealele antice

Consumul de cereale antice, inclusiv amarant, mei, quinoa și sorg, a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate.

Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele antice sunt bogate într-o serie de nutrienți importanți, inclusiv magneziu, potasiu, fosfor, zinc, mangan și cupru.

Înlocuirea cerealelor rafinate și a produselor cerealiere, cum ar fi orezul alb, pastele albe și pâinea albă, cu cereale antice și produse din cereale antice poate crește semnificativ aportul de minerale.

14. Legume cu amidon

Legumele bogate în amidon, cum ar fi cartofii dulci, cartofii și păstârnacul, reprezintă alternative excelente la carbohidrații rafinați, cum ar fi orezul alb și pastele. Legumele bogate în amidon sunt foarte nutritive și sunt pline de fibre, precum și de antioxidanți, vitamine și minerale.

Mulți oameni evită legumele cu amidon din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. Cu toate acestea, legumele cu amidon oferă o sursă importantă de nutrienți, inclusiv minerale.

15. Fructe tropicale

Fructele tropicale cresc în climatele tropicale sau subtropicale și includ bananele, mango, ananasul, fructul pasiunii și guava.

Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, fibre și vitamine, multe fructe tropicale sunt surse excelente de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru și magneziu.

Bananele, care sunt unul dintre cele mai populare fructe tropicale, sunt pline de o varietate de minerale, inclusiv potasiu, magneziu și mangan.

16. Frunzele verzi

Frunzele verzi, inclusiv spanacul, varza kale, sfecla roșie, rucola, anghinarea și salata verde, se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.

Ele nu numai că sunt pline de minerale care promovează sănătatea, inclusiv magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan și cupru, dar au fost asociate și cu reducerea riscului de boli.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cătălin Cîrstoiu intervine în cazul lui Florin Piersic: 'Părerea mea e că trebuie tratat într-un spital mare / I-am trimis un mesaj directorului de la Balș'
11/05/2024 11:17

Cătălin Cirstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgentă Bucuresti, a oferit comentarii cu privire la starea de sănătate a actorului Florin Piersic care a fost transferat de la Institutul de Boli Infe ...

Ciocolată retrasă urgent de la vânzare. Nu o consumați! Prezintă pericol pentru sănătate
10/05/2024 22:46

Un sortiment de ciocolată cu lapte a fost retras de pe pietă din cauza etichetării gresite. S-a descoperit că aceasta ar putea fi periculoasă pentru sănătate. Producătorul a decis rechemarea a cinci lot ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ți lipsească
08/05/2024 09:35

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ti lipsească Amenajarea unui cabinet stomatologic este un proces complex care presupune atentie sporită la detalii si o intelegere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei