Paștile Blajinilor. O călătorie până la Apa Sâmbetei, pe tărâmul oamenilor primordiali

Pastele-Blajinilor

Dimensiune font:

| 13-05-2024 09:30

 Moment dedicat celor care nu mai sunt printre noi, Paștile Blajinilor este celebrat la o săptămână după Învierea Domnului * Blajinii sau Rohmanii, oamenii primordiali, trăiesc într-o lume ce se întinde dincolo de văzut, unde se varsă Apa Sâmbetei, într-o deltă sfântă numită Ostroavele Albe * în această zi se aruncă pe ape cojile ouălor roșii și se presară firimituri pe pământ în amintirea celor adormiți

În credința populară, în lunea ce urmează după Duminica Tomei, este sărbătorit Paștele Blajinilor, un moment profund înrădăcinat în tradițiile noastre spirituale. În mitologia est-europeană, Blajinii, cunoscuți și sub numele de Rohmani, sunt văzuți ca descendenți ai primilor oameni de pe Pământ. Ei trăiesc într-o lume ce se întinde dincolo de văzut, acolo unde se varsă Apa Sâmbetei, într-o deltă sfântă numită Ostroavele Albe. Blajinii, oameni puri, lipsiți de răutate, conviețuiesc cu femeile lor doar treizeci de zile pe an, dedicând restul timpului postului și rugăciunilor pentru cei vii. Deși sunt ființe pline de virtute, nu reușesc să stabilească singuri data Sfintelor Paști, fiind vestiți de oameni prin aruncarea cojilor de ouă roșii în apele curgătoare. Locuind în semiîntunericul Tărâmului Celălalt și rar ieșind pe pământ, ei nu pot ști când vine Paștile. Astfel, oamenii le transmit această veste prin aruncarea cojilor de ouă roșii sau încondeiate în ape curgătoare, care miraculos se transformă în ouă întregi în drumul lor către Apa Sâmbetei. Aceste ouă sunt apoi folosite de Blajini ca hrană, într-un gest de recunoștință pentru rugăciunile și faptele lor bune.

Pe meleagurile Moldovei, bătrânii păstrează obiceiul de a arunca ouă roșii pentru Blajini, sărbătoresc în natură și lasă firimituri pe pământ în amintirea celor adormiți. Ziua este marcată de vizitele la cimitire, unde oamenii împart ouă roșii, pască și cozonac, și împodobesc mormintele cu flori, într-un omagiu adus întregului neam al strămoșilor: Uitații, Neștiuții, Albii.

În această zi sacră, fiecare femeie poartă un ștergar strâns la un capăt, legat cu o lumânare, pe care îl oferă preotului ce citește pomelnicele pentru sufletele celor trecuți în lumea de dincolo.

Cine sunt Blajinii sau Rohmanii, oamenii primordiali

Blajinii sunt priviți și ca ființe ce susțin stâlpii Pământului, păstrând lumea de la a se scufunda în haos. Conform unor tradiții, ei ar fi urmașii celor rămași pe o insulă aproape de Rai, când Moise a despicat marea pentru a elibera poporul evreu din robia egipteană. Legenda mai susține că, inițial, Dumnezeu a creat uriașii, dar, în urma luptelor dintre ei, i-a lăsat să piară, creând apoi pe Blajini. Fiind prea mici și prea blânzi, au fost mutați într-o lume paralelă, înainte de a-i crea pe oameni.

Blajinii sau Rohmanii sunt ființe mitice ce străbat granița dintre divin și pământesc, întreținând o legătură profundă și enigmatică cu lumea noastră. Sunt adesea descriși ca ființe miloase și blânde, a căror origine este învăluită în mister. Unii spun că ei sunt copiii nebotezați care au părăsit lumea prea devreme, iar alții cred că sunt strămoșii noștri, cu o credință pură, neatinsă de vicisitudinile lumii moderne. Aceste entități sfinte trăiesc într-un mod similar oamenilor, având orașe și sate, dar menținând un stil de viață ascetic și devotat.

În lumea lor, viața este o perpetuă pustnicie. Blajinii sunt cunoscuți pentru modestia lor în alimentație – un ou de găină fiind suficient pentru doisprezece dintre ei. Ei sunt ființe profund religioase, având sărbători asemănătoare cu cele creștine și, datorită bunătății lor, sunt iubiți de Dumnezeu, care le-a oferit darul vieții ușoare și al scăpării de primejdia înecului.

Unul dintre cele mai fascinante și emoționante obiceiuri ale Blajinilor este întâlnirea anuală cu femeile lor. Cunoscute pentru frumusețea și credința lor deosebită, ele trăiesc separate de bărbați și se întâlnesc cu ei doar o dată pe an, la Paștile lor. Este o sărbătoare plină de bucurie, dar și de tristețe, deoarece pot sta împreună doar până la Înălțare.

Rohmanii sau Blajinii, cu existența lor plasată într-o lume învăluită în mister și cu rolul lor de intermediari între cele terestre și cele spirituale, continuă să fascineze și să inspire. Ei sunt un simbol al legăturii omului cu natura și cu divinitatea, reprezentând un element de conexiune între trecutul mitologic și prezentul spiritual. Acești „oameni buni” ai mitologiei rămân păstrători ai unei înțelepciuni ancestrale, transmițându-ne mesaje profunde prin simpla lor prezență în basme.

Blajinii au un rol cultural profund, fiind considerați protectori ai naturii și ai armoniei. Ei sunt adesea invocați în timpul sărbătorilor pascale, când oamenii aruncă coji de ouă în ape curgătoare pentru a ajuta sufletele morților să găsească drumul spre Lumea de Dincolo. Această practică simbolizează nu numai respectul pentru cei decedați, dar și recunoștința față de Blajini, cărora li se oferă astfel „hrana” necesară.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Grâul alac, o redescoperire a tradiției
22/06/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Sănătate și vigoare. Rolul sportului în creșterea armonioasă a copiilor
22/06/2024 15:30

Educatia fizică joacă un rol esential in dezvoltarea fizică, mentală si socială a copiilor. Promovează sănătatea cardiovasculară prin activităti care cresc ritmul cardiac si imbunătătesc circulatia ...

Casele ecologice, viitorul durabilității în construcții
22/06/2024 14:51

În ultimii ani, casele construite din materiale naturale au devenit din ce in ce mai populare, iar tendintele recente in arhitectură si design se indreaptă tot mai mult spre proiecte ecologice. Mai mult ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
22/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
22/06/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
22/06/2024 12:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Pi, o constantă universală
22/06/2024 12:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Magia eternă a circului. O călătorie prin timp și uimire
22/06/2024 12:37

Circul, această formă unică de divertisment, a fascinat si incantat publicul de-a lungul secolelor. De la primele sale manifestări in antichitate pană la spectacolele moderne, circul a evoluat si s-a adapt ...

Anorexia, lupta din interior
22/06/2024 11:38

Studiile au arătat că genetica joacă un rol semnificativ in predispozitia unei persoane la anorexie. Anumite gene pot influenta sensibilitatea individului la tulburările alimentare. De exemplu, o disfunctie ...

  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
22/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei