13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime

33

Dimensiune font:

| 29-11-2022 17:46

Organizația internațională de mediu Friends of the Earth a avertizat că omenirea „depinde de puțina apă potabilă disponibilă”, astfel că a publicat 13 sfaturi pentru ca noi să folosim mai puțină apă.

Organizația a subliniat că 97,5% din apa lumii se află în mări și oceane, însă este prea sărată pentru ca oamenii să o poată folosi. Iar majoritatea din cantitatea de 2,5% de apă rămasă este în straturi de gheață.

De aceea, este foarte important să folosim responsabil apa provenită din surse precum lacuri și râuri, cu atât mai mult cu cât criza climatică stârnește fenomene de secetă tot mai extinse, în tot mai multe țări ale lumii.

Iată cele 13 metode prin care putem reduce impactul nostru asupra resurselor de apă și asupra planetei.

1. Închide robinetele

Nu lăsa consumul de apă să scape de sub control. Economisește șase litri de apă pe minut închizând robinetul în timp ce te speli pe dinți. Totodată, repară robinetele care au scurgeri - și oprește ceea ce ar putea fi 60 de litri de apă pierduți direct în canalizare în fiecare săptămână.

2. Fă duș cu mai puțin

Fiecare minut petrecut într-un duș cu presiune mare consumă până la 17 litri de apă. Setează un cronometru pe telefon pentru a îți menține dușurile scurte și pentru a economisi apă. Schimbarea capului dușului cu unul eficient îți va permite să folosești mai puțină apă, ceea ce înseamnă că vei economisi apă și îți veți reduce facturile.

De asemenea, potrivit Harvard Health Publishing, există numeroase motive pentru care nu este sănătos să faci duș în fiecare zi, iar în zilele în care te speli, te poți axa pe axile și zonele intime.

3. Păstrează-ți hainele murdare mai mult timp

Spălarea hainelor atunci când mașina de spălat este plină consumă mai puțină apă și energie decât două mașini pline doar pe jumătate. Asta înseamnă și facturi mai mici.

4. Redu risipa mâncării

Este nevoie de multă apă pentru a produce cerealele, fructele și alte alimente.

În Marea Britanie, de exemplu, peste jumătate din cele șapte milioane de tone de gunoi de mâncare și băuturi provenit din gospodării ar putea fi consumate anual, economisind astfel echivalentul a 3.000 de lei.

5. Programează-ți grădinăritul

Udă plantele de afară dimineața devreme sau la sfârșitul zilei pentru a opri evaporarea imediată a apei în lumina soarelui și căldură. Udă solul astfel încât lichidul să ajungă direct la rădăcini, acolo unde este necesar.

6. Prinde apa de ploaie

Instalarea butoaielor de prins ploaia economisește până la 5.000 de litri de apă pe an. Și plantele tale îți vor mulțumi pentru apa de ploaie. De asemenea, poți reduce consumul de apă cu 33% udând plantele manual, în loc să utilizezi aspersoare automate.

7. Cumpără o toaletă cu flux scăzut

O gospodărie tipică din Marea Britanie trage apa la toaletă de 5.000 de ori pe an. Sistemele moderne cu spălare dublă economisesc cantități uriașe de apă, folosind doar șase litri (sau patru în cazul fluxului redus), mult mai puțin decât cei 13 litri pentru fiecare tras de apă pe stil vechi.

Dacă nu poți investi într-o toaletă nouă, cumpără o pungă care economisește apă pentru toaleta de stil vechi.

8. Gata cu spălarea vaselor

Ai o mașină de spălat vase? Umple-o complet de fiecare dată când o pornești și vei folosi mai puțină apă decât dacă ai spăla vasele manual. Chiar și spălarea manuală într-un lighean cu apă în chiuvetă, cu apa oprită, folosește mai multă apă decât o mașină de spălat vase, potrivit sursei citate. Însă, atenție la alegerea mașinii de spălat vase, care trebuie să consume cât mai puțină energie pentru a face economii în contextul creșterii prețurilor, dar și al crizei energetice.

9. Mâncare de calitate și sezonieră

Creșterea animalelor pentru carne și produse lactate și culesul culturilor precum avocado la scară mare și nesustenabilă necesită un consum incredibil de apă. Este recomandat să eviți consumul de carne și lactate și să consumi legume de sezon, pentru a contribui la conservarea apei și protejarea climei. Industriile cărnii și produselor lactate contribuie foarte mult la încălzirea globală.

10. Fierbe doar cât ai nevoie

Economisește apă, bani și energie fierbând doar câte căni de apă ai nevoie.

11. Aburește legumele

Gătește mâncarea la abur pentru a reduce consumul de apă și pentru a păstra mai mulți nutrienți naturali. Dacă o fierbi, încearcă să folosești apa rămasă în supe. Sau las-o să se răcească și folosești-o pentru a uda plantele.

12. Fii pregătit pentru instalații sanitare

Verifică regulat conductele din bucătărie și furtunul mașinii de spălat vase pentru scurgeri lente.

Află unde se află supapa de oprire a locuinței și asigură-te că o poți porni și opri. Acest lucru e o idee bună în caz că ți se sparge vreodată o țeavă, întrucât vei putea întrerupe curgerea de apă înainte ca aceasta să inunde casa.

Găsește un număr de contact pentru furnizorul tău de apă, astfel încât, dacă găsești o scurgere, poți să îi anunți și să oprești irosirea apei.

13. Nu îi finanța pe cei care contribuie la deficitul de apă

Unele companii și investitori care cumpără terenuri din întreaga lume contribuie la deficitul de apă și la poluare. Uneori, le refuză localnicilor accesul la apă, poluează cursurile de apă sau epuizează resursele. Acest lucru poate afecta capacitatea comunităților locale de a cultiva și de a accesa apă potabilă sigură

Asigură-te că știi unde sunt îți sunt investite economiile sau pensia ta. Și verifică cum tratează sursele locale de apă companiile care fabrică produsele pe care le cumperi. În acest fel, vei ști că nu susții risipirea și contaminarea apei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

A fost stabilit juriul de 12 persoane în procesul Donald Trump-Stormy Daniels
19/04/2024 11:40

Un juriu complet de 12 persoane a depus jurămantul pentru procesul penal istoric al fostului presedinte american Donald Trump la New York, transmite BBC.   „Avem juriul nostru”, a declarat j ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Israelul, 'nemulțumit' de răspunsul Chinei după atacul Iranului: 'Speram o condamnare mai puternică și o recunoaștere clară a dreptului la autoapărare'
16/04/2024 20:06

Israelul se declară „nemultumit” de răspunsul Chinei in ceea ce priveste atacul Iranului. Declaratia a fost făcută de un diplomat israelian din China. Chinezii nu au condamnat atacul asupra Israelului. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei