”Miercurea alarmelor”, exercițiu de alarmare publică în toată România. Care sunt recomandările IGSU
Dimensiune font:
În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de Protecție Civilă în România, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat că va organiza la nivel național exercițiul de alarmare ”Miercurea alarmelor”, al cărui scop este verificarea funcționării sistemului de alertare a populației în situații de urgență.
“Cu scopul preîntâmpinării panicii și pentru buna desfășurare a exercițiului, vă informăm că miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10:00-11:00, se desfășoară antrenamentul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor.
În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul alarmă la dezastre, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență”, au transmis oficialii IGSU.
Astfel, potrivit acestora, înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor.
“Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare - alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate”, a mai transmis IGSU.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.
Totodată, IGSU precizează că, în cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.
“În ceea ce privește echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022, alarmarea populației se realiza cu un număr de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice și 2.150 sirene electronice”, a mai transmis IGSU.
Ce înseamnă fiecare sunet de alarmă
Semnalul prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul alarmă aeriană constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul alarmă la dezastre este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul încetarea alarmei este un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute, potrivit IGSU.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau