A murit Mihai Șora. Fostul colaborator al Anei Pauker avea 106 ani
Dimensiune font:
Filosoful și eseistul Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani. Anunțul a fost făcut de soția sa Luiza Palanciuc – Șora pe pagina de Facebook.
În postare sunt trecute următoarele date: „Mihai Şora 7 noiembrie 1916 – 25 februarie 2023”, alături de mesajul:
„Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul”
Biografia lui Mihai Șora
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916 la Ianova în județul Timiș, aflat pe-atunci în componența Austro-Ungariei. Mihai Șora studiază la Școala primară din comuna Izvin, județul Timiș, apoi la Timișoara (1923–1927), încheind studiile liceale la „Constantin Diaconovici-Loga” din același oraș (1927–1934), unde a studiat filosofia și limbile clasice, latina și elena.
A continuat studiul filosofiei la Universitatea din București (1934–1938). I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade.
În 1945 s-a înscris în Partidul Comunist Francez, iar în 1948 se întoarce în țară, unde ajunge colaborator al Ministrului de Externe,sub infama Ana Pauker.
După trei ani sub Ana Pauker, în 1951 este promovat ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine, unde petrece alți trei ani. Din 1954 este redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. În 1951 a făcut o cerere de a intra în Partidul Comunist Român.
După 15 ani în fruntea Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, este trecut pe linie moartă, o dată cu marginalizarea comuniștilor staliniști, operată de regimul Nicolae Ceaușescu.
Șora a fost „reactivat” imediat după executarea lui Nicolae Ceaușescu, fiind numit Ministrul al Invățământului în primul Guvern Petre Roman.
Din această funcție, Șora a urmărit prima mineriadă și a eliminat 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai Farkaș din Târgu Mureș.
Într-un interviu acordat presei franceze, în 1990, Șora deplângea faptul că Iliescu și conducerea de-atunci a României doreau – cel puțin formal – dezlipirea Basarabiei și Bucovinei de la URSS, dar refuzau același lucru pentru Transilvania.
După 1990, a promovat cu intensitate globalismul, remarcându-se prin atașamentul față de formațiunile și cauzele acesteia. În 2018, Șora spunea că patriot înseamnă a iubi „continentul din care faci parte”.
În 2019 a fost protagonistul unei campanii a Emag, în care a fost prezentat drept „susținător al libertății” și ca victimă a regimului comunist.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau