Acord istoric cu Iranul privind atentatele antievreieşti din 1994 de la Buenos Aires
Dimensiune font:
Preşedintele argentinian Cristina Kirchner a anunţat duminică încheierea unui acord cu Iranul privind crearea unei comisii independente pentru investigarea atacului antievreiesc din 1994 de la Buenos Aires, în care şi-au pierdut viaţa 85 de oameni şi circa 300 de oameni au fost răniţi.
Preşedintele argentinian Cristina Kirchner a anunţat duminică încheierea unui acord cu Iranul privind crearea unei comisii independente pentru investigarea atacului antievreiesc din 1994 de la Buenos Aires, în care şi-au pierdut viaţa 85 de oameni şi circa 300 de oameni au fost răniţi.
Atentatul a fost cel mai grav din istoria Argentinei, ţară în care trăiesc la ora actuală aproximativ 300.000 de evrei. Autorităţile argentiniene reclamă extrădarea a opt oficiali iranieni în acest caz, relatează AFP.
'Este de importanţă istorică: la nouăsprezece ani după atentatul contra AMIA (Asociaţia israeliană de ajutor reciproc), pentru prima oară un instrument legal a fost stabilit între Argentina şi Iran', a anunţat dna Kirchner, într-o serie de mesaje pe contul său de pe Twitter.
Justiţia argentiniană acuză Teheranul de implicare în atentatul asupra sediului AMIA şi cere din 2006 extrădarea a opt responsabili iranieni, printre care actualul ministru al apărării Ahmad Vahidi şi fostul preşedinte Akhbar Hachemi Rafsandjani pentru a fi judecaţi.
Dna Kirchner, care a participat la Santiago de Chile la summitul UE şi al ţărilor din America Latină şi din Caraibe (Celac), a indicat că şeful diplomaţiei argentiniene Hector Timerman a semnat un acord în acest sens cu autorităţile iraniene la Addis Abeba, în Etiopia, unde a participat ca observator la o reuniune a ţărilor africane.
'Ministrul argentinian de externe a participat ca observator la reuniunea ţărilor africane de la Addis Abeba. Un act istoric: el a semnat un acord între Argentina şi Iran', mai scrie dna Kirchner pe Twitter.
Potrivit acesteia, cele două ţări au convenit să 'creeze o comisie formată din cinci avocaţi de renume mondial pentru a stabili adevărul'. 'Niciunul dintre ei nu va fi de naţionalitatea uneia din cele două ţări. Aceasta este o condiţie indispensabilă pentru independenţa' anchetei, a spus ea.
În temeiul acordului respectiv, 'autorităţile judiciare argentiniene ar putea să interogheze pentru prima oară persoane căutate prin Interpol', a adăugat preşedintele argentinian, precizând într-un alt mesaj pe Twitter că acordul urmează 'să fie dezbătut şi ratificat de parlamentele celor două state'.
Dna Kirchner a estimat că este vorba de un act 'istoric pentru că el garantează dreptul la un proces legal, un principiu fundamental al dreptului internaţional'.
Argentina şi Iranul au iniţiat negocieri în octombrie anul trecut la sediul ONU din Geneva pentru găsirea unei soluţii la acţiunile judiciare suspendare în cadrul anchetei privind atentatul din 1994.
Atentatul contra AMIA a fost precedat, cu doi ani înainte, de explozia unei maşini capcană în faţa Ambasadei Israelului din Buenos Aires, soldată cu 29 de morţi şi 200 de răniţi, o operaţiune imputată de Argentina tot Iranului, care însă a negat întotdeauna orice implicare în respectivele atentate.
Comunitatea evreiască din Argentina este cea mai mare din America Latină, notează AFP.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau