Alerte false cu bomba organizate de un grup din afara tarii, anunta procurorii din Republica Moldova
Dimensiune font:
Amenințările cu bombă înregistrate în ultima vreme în Republica Moldova nu sunt deloc întâmplătoare, spun procurorii de la Chișinău. Ele ar fi fost puse la cale de un grup de persoane dirijate din afara țării care doresc să provoace neliniște în rândul populației, în contextul războiului din Rusia, dar și al orientării proeuropene a țării.
Aceste alerte cu bombă au fost tot mai frecvente în perioada în care Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la UE, iar impactul acestor infracţiuni este amplificat la nivelul societăţii în contextul războiului din Ucraina vecină, spun procurorii moldoveni. Cea mai recentă alertă cu bombă s-a înregistrat chiar luni, la Curtea Supremă de Justiţie, și ca de fiecare dată, s-a dovedit a fi falsă. Forţele de ordine nu au depistat obiecte sau substanţe explozibile.
Alertele false cu bombă, anunţate în ultimele săptămâni atât la Chişinău, cât şi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sunt investigate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care are mai mulți suspecți, atât în țară, cât și în afara țării. „Acțiunile acestora sunt dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”, se arată într-un comunicat al Procuraturii, citat de agora.md.
„Astfel, în cadrul dosarului sunt analizate şi evoluţiile la nivelul statului în diverse domenii - acordarea statutului de stat candidat în Uniunea Europeană, ajutoare pentru diverse categorii, vectorul de dezvoltare externă vs ameninţările tot mai frecvente, împrejurări care în una din versiunile anchetei nu este considerată deloc întâmplătoare”, se arată în comunicatul PCCOCS.
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus formarea grup de lucru din care fac parte ofiţeri de investigaţie de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii şi ofiţeri de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), scrie Agerpres, care citează „Ziarul de Gardă”.
Procurorii investighează peste 50 de alerte false cu bombă înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova în ultima perioadă. Anchetele au condus la piste care arată implicarea atât a unor cetăţeni moldoveni, cât şi a unora din afara țării, ceea ce a făcut necesară solicitarea ajutorului din partea unor colegi din străinătate.
Și preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declara recent că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă o încercare de „destabilizare a situaţiei” din republică şi o modalitate de verificare a capacităţii instituţiilor statului de a reacţiona. „Serviciul de Informații și Securitate încearcă să afle identitatea acestor alerte și sunt multe și asta comportă costuri, pentru că deranjează activitatea mai multor instituții publice. Din câte știu eu, au anumite informații. (...) Aceste lucruri nu se fac simplu. Se folosesc adrese de e-mail care sunt ascunse în afara țării, vin de pe servere care sunt mai greu de verificat. Am văzut că asemenea lucruri s-au întâmplat și în alte țări. (...) Eu cred că este o intenție de destabilizare a situației, poate și de verificare a capacității instituțiilor noastre de a reacționa, dar ține mai mult de destabilizare, vor să-i sperie pe cetățeni, să creeze această panică în societate”, a declarat Maia Sandu la postul public de televiziune.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau