Ambasadorul SUA la Budapesta, comentariu devastator despre retorica Guvernului Orbán: 'Este un motiv de mare îngrijorare'
Dimensiune font:
Potrivit lui David Pressman, nu poate fi recunoscut un reprezentant al unei ţări aliate NATO în retorica Guvernului Orbán. Spre deosebire de alţii, Ungaria ignoră îngrijorările legate de Banca Internațională de Investiții (IIB), susținută de Rusia, a declarat ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, David Pressman, la o conferinţă de presă susţinută miercuri, la Budapesta, anunţând în mod oficial că Statele Unite au trecut această instituție financiară și cei trei directori ai săi pe lista sancțiunilor, scrie NÉPSZAVA, potrivit Rador.
David Pressman a afirmat că Statele Unite urmăresc cu îngrijorare relaţiile tot mai profunde ale Ungariei cu agresorul rus. Relaţiile ungaro-americane sunt importante, Ungaria este un valoros aliat NATO pentru Statele Unite. Practic, Statele Unite și Ungaria sunt de aceeași parte, încercă să privească cu optimism spre perioadele care vor urma, a adăugat ambasadorul american. În ceea ce priveşte Banca Internațională de Investiții, David Pressman a semnalat că SUA nu a agreat, printre altele, nici faptul că angajaţii băncii beneficiază de imunitate diplomatică. În acest domeniu, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a 120 de persoane din peste 20 de ţări, precum şi împotriva unor companii care au întreţinut relaţii de cooperare cu ruşii.
Este foarte important să avem relaţii cu ungurii, în pofida tuturor neînţelegerilor, a subliniat David Pressman, care a adăugat: Relaţia cu Ungaria este complicată, funcţionarea acesteia presupune sinceritate şi un efort însemnat. Este un motiv de mare îngrijorare faptul că, în timp ce NATO și celelalte state membre ale Uniunii Europene încearcă împreună să stopeze agresiunea Rusiei, Banca Internațională de Investiții este în continuare găzduită de Budapesta.
La conferința de presă, David Pressman a făcut și un comentariu devastator despre retorica Guvernului Orbán, susținând că uneori nu poate fi recunoscut în această retorică un reprezentant al unei țări aliate NATO.
Deși Banca Internaţională de Investiţii subliniază în mod regulat că este o bancă de dezvoltare internațională, multinațională, țările NATO din împrejurimi consideră de la sine înțeles că banca Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER), fondată în 1970 și relansată apoi de Vladimir Putin în 2012, este o "bancă spion", adică este un instrument al Kremlinului pentru influenţarea din punct de vedere politic şi economic al Europei de Vest. Aceste preocupări nu au fost atenuate de faptul că preşedintele băncii Nikolai Kosov însuși provine dintr-o familie veche care a lucrat pentru servicii de informații, tatăl său a fost detaşat în Ungaria ca agent KGB și a participat la operațiunile serviciilor secrete sovietice după suprimarea revoluției din 1956. Guvernul Orbán a întins un covor roșu în faţa băncii, care a primit Palatul Lánchíd, una dintre cele mai reprezentative proprietăți ale capitalei, situată în centrul simbolic al Budapestei, la poalele Podului cu Lanțuri. Majoritatea membrilor FIDESZ a acceptat atunci legea care reglementează IIB, conform căreia guvernatorii băncilor din Ungaria se bucură de imunitate legală deplină, protecție diplomatică, scutire de taxe, iar banca a fost scoasă de la toate tipurile de supraveghere financiară.
Informaţiile au început să scurgă marţi despre faptul că Statele Unite iau în considerare sancțiuni împotriva a trei persoane publice ungare din cauza politicii Guvernului Orbán, care este nedemnă pentru un aliat NATO.
Statele Unite consideră că reprezintă o problemă: întârzierea aderării Finlandei și Suediei la NATO, faptul că Guvernul Orbán nu vrea să se desprindă de purtătorii de energie ruși şi faptul că FIDESZ și presa pro-guvernamentală răspândesc propaganda Kremlinului despre războiul ruso-ucrainean.
Paralel cu aceasta, în valul de scurgeri de informații ale serviciilor secrete, a mai fost dezvăluit că declarația anterioară a lui Viktor Orbán, conform căreia administrația Casei Albe condusă de președintele democrat Joe Biden este un opozant al FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat), a ajuns într-un raport al CIA, iar americanii au interceptat și oficiali ungari, pe lângă sud-coreeni și israelieni.
Sancțiunile reprezintă un nou capitol în relația destul de rece americano-ungară, al cărei episod memorabil recent a fost interviul cu ambasadorul american publicat de The New York Times. În acesta, David Pressman a declarat că nu există cineva care să joace de ambele părți, Guvernul Orbán trebuie să aleagă între Est și Vest.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau