Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care nu distrug ambrozia++
Dimensiune font:
* aproape 15% din populație este potențial alergică, iar un sfert din acest procent va suferi în plus de astm *alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani
Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire (după 15 aprilie) și apariția primelor inflorescențe, respectiv (până la data de 30 iunie a fiecărui an). Dacă nu sunt luate aceste măsuri, autoritățile pot aplica amenzi usturătoare cetățenilor pentru că ambrozia are un factor alergen foarte puternic. Această specie este răspândită aproape în întreaga ţară, mai ales în habitatele ruderale (buruienării) asociate căilor ferate şi drumurilor, de unde pătrunde ca buruiană în culturile agricole.
Principala responsabilitate, când vine vorba de ambrozie, este a unităților administrativ-teritoriale. Acestea trebuie să facă vizite în zonele cu vegetație, alături de reprezentați ai Agenției Agricole, pentru a identifica locurile unde se găsește ambrozia. „În fiecare comună trebuie constatat dacă este prezentă ambrozia și locația, descrierea după care se dau somații la administratori sau propietari de terenuri. În funcțiile de somațiile respective se face verificarea, după 30 iunie, dacă s-a respectat decizia, dacă planta a fost combătută, îndepărtată. În caz contrar, se aplică sancțiuni”, a declarat comisar șef Dan Stoica, Garda de Mediu Iași.
Distrugerea acestei buruieni se face, conform obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca, după distrugerea buruienii, să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. „Propietarii de terenuri sau administratorii terenurilor unde se găsește această buruiană sunt obligați să ia măsuri de combatere a plantei prin cosire, erbicidare, în funcție de situație, astfel încât să evităm apariției perioadei de înflorire”, a spus Galea Temneanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Iași.
Persoanele care nu respectă aceste legi, riscă amenzi foarte mari. „Se aplică sancțiuni contravenționale prevăzute cu o amendă de la 1.000-5.000 de lei pentru persoane fizice, la 10.000 -20.000 de lei pentru persoanele juridice”, a mai spus cms.Dan Stoica, Garda de Mediu Iași.
482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozia
Alergiile provocate de ambrozie apar, de obicei, în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare a gramineelor şi a altor buruieni comune. Polenul de ambrozie afectează sănătatea umană, cauzând rino-conjunctivită, astm bronșic şi, mai rar, dermatită de contact sau urticarie. 10 până la 15% din populație este potențial alergică, iar un sfert din acest procent va suferi în plus de astm. „Polenul de ambrozie creşte numărul alergiilor. Rinitele alergice afectează concentrarea şi funcţionalitatea cognitivă şi conduc la o productivitate mai mică a celor care muncesc, iar tratamentul necesită timp şi bani. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri în care vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia”, spun specialiștii.
Studiile arată că din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau