Americanii fac investiții fără precedent în scutul de la Deveselu: sistemul Aegis dă fiori reci Rusiei
Dimensiune font:
Proiectul de lege pentru aprobarea bugetului Pentagonului are prevăzute cheltuieli speciale pentru scuturile antirachetă din România și Polonia. Americanii vor să înlocuiască actualele rachete de la Deveselu cu unele de ultimă generație, dar se vor înlocui și senzorii vechi cu unii adaptați pentru a detecta mai multe tipuri de rachete.
”În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenția SUA pentru Apărare Antirachetă (Missile Defense Agency) va prezenta comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri aduse bazelor Aegis Ashore din Polonia și România”, se arată în document.
Conform proiectului de buget al Pentagonului, americanii vor investi 866 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului antirachetă ”Aegis”. Aproape 2,4 milioane de dolari vor fi investiți doar în România, la Deveselu.
„Aegis Ashore Phase III” se referă strict la „faza III” de dezvoltare a componentei terestre Aegis, adică scutul antirachetă de la Deveselu, informează Digi24.
Investiții record la Deveselu
Peste 432 de milioane de dolari vor fi investiți pentru „SM-3 IIAs”, sistemul de incerceptori pentru rachetele antibalistice, exact tipul de senzori pe care se bazează scutul de la Deveselu.
Un astfel de interceptor este hipersonic și poate atinge o viteză de 4-5 km/s, adică de 16 ori mai mare decât viteza sunetului. Conform firmei producătoare, rachetele SM-3IIA sunt destinate interceptării rachetelor balistice cu rază medie și intermediară de acțiune și, în anumite condiții, pot intercepta chiar și rachete intercontinentale - care până acum nu puteau fi interceptate din cauza vitezei și altitudinii la care zboară.
De asemenea, documentul mai prevede ”întărirea fizică a instalaţiilor” de la Deveselu și din Polonia.
În prezent, sistemul are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3). Aceste rachete nu sunt dotate cu focoase nucleare sau cu altă încărcătură periculoasă. Ele pot distruge rachetele balistice în aer cu viteză foarte mare, la impact, prin forța cinetică.
De mai mulți ani, oficialii americani discută ca actualele rachete să fie înlocuite de o nouă generație care au o rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau