Arheologul amator care a făcut una dintre cele mai importante descoperiri din România. Ce recompensă i-a dat statul
Dimensiune font:
Gabriel Betej, tânărul din comuna Prigoria, din județul Gorj, care a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România, cu ajutorul unui detector de metale, a primit recompensa din partea statului român.
Acesta a descoperit, în urmă cu un an, un set de brățări tracice din aur, cu o vechime de peste 3.000 de ani, pentru care a primit suma de peste 12.000 de euro.
„Am primit 12.150 de euro, după ce banii au fost impozitați. Brățările au fost evaluate la 30.000 de euro și eu am primit 45%. Sunt mulțumit de sumă și abia aștept să fie expuse la Muzeul Județean. Pentru mine, aceasta este cea mai mare recompensă. Am primit banii în aproape șase luni. Banii i-am pus deoparte pentru zile negre“, a spus tânărul gorjean.
Brățările din aur vor fi expuse în cadrul muzeului
Descoperirea arheologică făcută de Gabriel este cea mai importantă făcută vreodată în județul Gorj și una dintre cele mai importante din România. Sunt de proveniență tracică, având o vechime de 3.200 de ani.
„Fac parte din categoria «Tezaur». Este cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. Acesta a precizat că este nevoie de vitrine speciale pentru ca brățările să fie expuse, iar acestea au fost comandate, urmând să fie prezentate în permanență în cadrul muzeului.
A descoperit o mască romană unică în România
Gabriel Betej a mai descoperit o mască romană unică în România, care a fost oferită, de asemenea, Muzeului Județean de Istorie. „În România este unică. S-a mai găsit una în Franța și în Olanda. Nu am primit nicio recompensă până acum. Nu știu dacă a fost evaluată. Știu că nu fusese restaurată“, a precizat Gabriel.
Masca a fost descoperită în august 2022.
A donat zeci de obiecte vechi de mii de ani
Tânărul gorjean a donat autorităților zeci de obiecte vechi de mii de ani, fiind unul dintre principalii donatori de obiecte vechi din România.
„Am dus la primărie căldări mai vechi. Am predat muzeului topoare, unul roman și altul din bronz. În ianuarie am găsit un vas în miniatură din bronz, două topoare dacice din metal, două monede romane din argint. Le-am găsit în pădurea din Prigoria, în apropierea locuinței mele. Nu se aflau la o adâncime mare. Majoritatea se află în primii 20 de centimetri. Se aflau în stare bună“, a povestit Gabriel.
Acesta a relatat că arheologia reprezintă o pasiune: „Iarna ies mai mult cu detectorul de metale, pentru că am mai mult timp liber. Când încep lucrul, doar în weekend pot să merg cu detectorul de metale. Această activitate mă relaxează“. Gabriel lucrează în domeniul construcțiilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau