ATENŢIE! Toate amenzile pentru încălcarea ordonanţelor militare pot fi contestate până la 1 iunie
Dimensiune font:
Curtea Constituţională a stabilit miercuri, 6 mai, că normele legale în baza cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în perioada stării de urgenţă (art. 28 din OUG 1/1999 şi OUG 34/2020 în ansamblu) sunt neconstituţionale. Acest lucru înseamnă că toate persoanele sancţionate pot obţine anularea amenzilor, însă nu de plin drept, ci doar printr-o acţiune în instanţă.
După anunţarea deciziei CCR, în spaţiul public au fost lansate mai multe opinii eronate. Augustin Lazăr, fostul preşedinte al CCR, şi Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, au susţinut că persoanele care au plătit deja amenzile îşi pot recupera banii doar dacă se află în interiorul termenului de 15 zile de contestare a procesului verbal de constatare a contravenţiei. Cei doi pierd însă din vedere o prevedere esenţială din decretele privind instituirea stării de urgenţă.
Articolul 41 din Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă şi articolul 62 din Decretul 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă prevăd acelaşi lucru: "Prescripțiile, uzucapiunile și termenele de decădere de orice fel, altele decât cele prevăzute la art. 63 alin. (12), nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile."
Termenul de contestare a procesului verbal de constatare a contravenţiei nu începe să curgă până la încetarea stării de urgenţă. Astfel, din data de 15 mai, cei sancţionaţi, indiferent când au fost sancţionaţi pe parcursul stării de urgenţă şi indiferent dacă au plătit sau nu amenzile, au la dispoziţie 15 zile pentru a introduce o acţiune în instanţă. Dacă persoanele sancţionate au plătit amenzile, statul este obligat să le restituie banii.
Aproximativ 300.000 de amenzi au fost aplicate de la instituirea stării de urgenţă. Astfel, valul de contestaţii ar putea produce un adevărat blocaj în instanţe. Amenzile se contestă la judecătoria pe raza căreia a fost constatată contravenţia. Pentru a evita un asemenea blocaj, Guvernul sau Parlamentul ar putea adopta o amnistie, astfel ca amenzile să fie anulate fără acţiuni în instanţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau