Autodenunțul lui Morar - Fostul judecător CCR dezvăluie un episod penibil de la Cotroceni
Dimensiune font:
Daniel Morar, fost șef DNA și judecător al Curții Constituționale, povestește în cartea „Putea să fie altcumva” cum Klaus Iohannis a intrat, anunțat de un sunet de gong, în sala de la Cotroceni, unde s-a discutat eliminarea ofițerilor serviciilor secrete din cercetarea penală. Momentul, demn mai degrabă de filmele cu buget redus, dezvăluie însă și conduita ilegală a autorului dezvăluirilor, Daniel Morar.
Episodul relatat de Daniel Morar
Fragmentele din cartea lui Morar au fost publicate de ziarul „Libertatea”. „Discuția a avut loc la Cotroceni, într-o încăpere în care președintele și-a făcut apariția după bătaia unui gong și anunțul solemn, dintr-o boxă, privind sosirea sa”. Așa redă Daniel Morar momentul din 2016, când era judecător al Curții Constituționale și s-a întâlnit, la cererea sa, cu președintele Klaus Iohannis.
Întâlnirea de la Cotroceni a avut loc înainte ca CCR să se pronunțe, în februarie 2016, în legătură cu participarea SRI în dosarele penale. „Îmi cunoșteam colegii (n.r. – judecătorii Curții Constituționale), știam care le sunt convingerile”, spune Morar, care era aproape sigur că CCR va decide îndepărtarea ofițerilor serviciului secret din dosare.
Daniel Morar pretinde că și-a dat seama și de dificultățile care urmau să lovească sistemul judiciar. „Acesta nu avea logistica și capacitatea pentru a prelua și realiza ceea ce făcuse până atunci SRI, astfel că unele anchete penale ar fi avut pentru un timp un handical major, acela de a nu beneficia de interceptări”. Căuta o soluție, susține el, și a ajuns la Cotroceni.
El a propus președintelui ca „SRI să facă pasul în spate și să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei”.
„Președintele Iohannis a înțeles repede problema și tot atât de repede s-a poziționat. Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea profund»”, relatează Morar întâlnirea. De ce? „Pentru că implica o schimbare majoră în sistem pe care nu suntem în stare să o facem acum”, afirmă judecătorul CCR că i-a argumentat președintele.
„Am susținut că acest acum durează de 20 de ani și că e timpul ca justiția penală din România să facă pasul decisiv pentru a se desprinde justiția vechiului regim”.
Gestul lui Morar, interzis de lege
Gestul lui Daniel Morar, de a se consulta cu preșeedintele despre o chestiune aflată pe masa CCR, este interzis chiar de Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Morar nu doar că a încălcat caracterul secret al procedurii de la Curte, dar și-a negat propria independență de judecător CCR.
Deși penibilul momentului de la Cotroceni a făcut rapid senzație pe rețelele de socializare, iar eforturile CCR de a pune lucrurile într-o ordine conformă cu statul de drept, prin scoaterea serviciilor din justiție, au fost apreciate de numeroși specialiști, dezvăluirea lui Morar a generat mai degrabă o stare de consternare în rândul juriștilor, în special al specialiștilor în drept constituțional, prin ușurința cu care fostul judecător relatează propria încălcare a legii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau