Barajul din România situat pe o falie. Radulian: Un exemplu care nu e plăcut. În zonă se pot produce cutremure peste 6
Dimensiune font:
Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a fost prezent la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, unde, pe fondul cutremurului puternic produs luni după-amiază în județul Gorj, a vorbit despre faliile tectonice din zona Carpaților și despre barajul care este construit chiar deasupra unei astfel de falii:
„În Turcia, a fost bine pentru că localitățile mari nu au fost situate exact pe falie. Dacă ar fi fost chiar pe falie, chiar dacă erau clădirile bine făcute, nu ai ce să faci la o asemenea forță. Ar fi ceva de neimaginat și care se poate întâmpla în anumite situații“ a spus Mircea Radulian.
„Noi avem, în România, localități construite chiar pe falii?“, a întrebat Mihai Gâdea.
„Avem, însă faliile sunt mult mai puțin periculoase. Un exemplu care nu e plăcut e că o falie tectonică trece chiar prin zona barajului Vidraru de pe Argeș“, a spus Mircea Radulian.
„Vidraru a fost construit pe falie?“, a întrebat Mihai Gâdea.
„Nu știu dacă e chiar pe falie, dar e foarte aproape și poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter“, a mai spus Mircea Radulian.
Reamintim că orașul Câmpulung din județul Argeș este situat, la rândul său, pe o falie extrem de periculoasă care, conform unor specialiști locali, poate produce cutremure de până la 9 grade pe scara Richter.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau