Când STRADA oferă mai mult decât graffiti: Ce va face misteriosul Banksy pe 23 aprilie
Dimensiune font:
Este un secret bine păstrat de la începuturile sale artistice, în anii '90. Se ştie că e britanic, originar din Bristol, şi că pe pagina sa de Instagram, cu 5 milioane de urmăritori, îşi prezintă lucrările online, fără alte comentarii…
Banksy e cel mai cunoscut street-artist din lume: de cel puţin un deceniu, comentează actualitatea politică şi starea societăţii, prin desene pe ziduri. În jurul celui mai faimos artist graffiti din toate timpurile, planează de mulți ani un mister pe care nimeni nu l-a dezvăluit. Filmul documentar “Exit Through the Gift Shop” (2010) https://www.youtube.com/watch?v=GTlm6dU2xHk&feature=emb_title a ajutat la răspândirea faimei sale. Artistul oferă interviuri anonime, pe parcursul filmului, care pune accent și mai mare peste personajul său misterios. Depinde de privitor să decidă ce anume din acest „documentar” este fals și ce anume este real.
80 de lucrări originale ale misteriosului artist stradal britanic Banksy vor fi expuse la Londra începând cu data de 23 aprilie, relatează Press Association. Tablouri, fotografii şi sculpturi realizate de Banksy în perioada 1997-2008 vor fi prezentate în cadrul expoziţiei ''The Art Of Banksy''. Expoziţia ''The Art Of Banksy'', care nu a fost autorizată de artist şi care reuneşte lucrări împrumutate de la colecţionari particulari, va fi putea fi vizionată în South Kensington, vestul Londrei, într-o locaţie care urmează să fie anunţată.
Uite Banksy, nu e Banksy
Lucrările din cadrul ''The Art of Banksy'' au mai fost expuse în Melbourne, Tel Aviv, Auckland, Toronto, Miami, Gothenburg şi Sydney. Expoziţia a fost vizionată de peste 750.000 de vizitatori, potrivit organizatorilor. În anul 2008, The Mail on Sunday titra că l-a identificat pe bărbatul misterios care se ascunde sub pseudonimul Banksy, prezentând și o imagine cu acesta. Conform jurnaliștilor britanici, artistul controversat este cunoscut în cartierul lui sub numele de Robin Gunningham. În 2016, Daily Mail a revenit cu un articol în care susținea că a obținut confirmarea din partea unor cercetători de la Universitatea Regina Maria din Londra, care au folosit o metodă uzuală în identificarea infractorilor pentru a confirma că Banksy și Gunningham sunt aceeași persoană. Însă, artistul și cei care îl reprezintă în relația cu presa au negat că Banksy are vreo legătură cu acest nume.
Fetița cu balon
Pe 5 octombrie 2018, casa de licitații Sotheby's din Londra a scos la vânzare un tablou, replică a unei picturi graffiti realizate de Banksy. “Fetița cu balon” s-a vândut pentru incredibila sumă de 1,18 milioane de euro. Exact în momentul adjudecării, tabloul s-a autodistrus, hârtia pe care era imprimată imaginea fetiței fiind tocată. Banksy însuși a explicat ce s-a întâmplat cu tabloul care reproducea o lucrare de-ale sale, printr-o postare publicată pe contul de Instagram. Din cele relatate chiar de artist, el a aplicat un tocător de hârtii pe spatele tabloului, în urmă cu doi ani. “Fetița cu balon” este la origine un desen graffiti realizat de artistul britanic în 2002, pe zidul unui magazin din estul Londrei. De atunci, desenul a fost replicat de diverși artiști și companii, cu scopul de a-l folosi în campanii publicitare. În 2015, o companie care deținea magazinul a îndepărtat peretele cu desenul respectiv și l-a vândut cu suma de 570.000 de euro.
Banksy nu a fost niciodată de acord cu transformarea artei în produs de consum și a penalizat mereu încercările caselor de licitații de reproducere a lucrărilor sale. Această poziționare a sa de partea artei i-a adus notorietate pe plan mondial, însă a sporit nevoia celebrităților de a deține lucrări semnate de artistul britanic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau