Capitolul "Italia, paradisul infractorilor romani" s-a incheiat. De ce s-a intors in tara miliardarul Ioan Niculae si cat va sta el dupa gratii
Dimensiune font:
Ioan Niculae, miliardarul roman condamnat joi, 18 februrie, la cinci ani de inchisoare pentru coruptie s-a intors vineri in tara, asta desi ar fi putut incerca sa ramana in Italia si sa execute "de acasa" pedeapsa asemenea altor fugari celebri precum milionarul Dragos Savulescu, fosta sefa DIICOT, Alina Bica sau fostul colonel SRI, Daniel Dragomir.
Ioan Niculae insa s-a confruntat cu o alegere riscanta, in conditiile in care autoritatile de la Roma au inasprit legea care i-ar fi permis sa execute pedeapsa in Italia si, in plus, dat fiind faptul ca acesta a mai executat un an dintr-o condamnare anterioara concurenta si faptul ca are peste 60 de ani, inseamna ca va executa doar o mica fractie din pedeapsa de cinci ani.
Ioan Niculae a ajuns vineri, 19 februarie, in Romania, si a fost arestat pe Aeroportul Otopeni. Acesta a fost asteptat de mai multi protestatari, printre care si Marian Ceausescu, care l-a apostrofat cu "puscariasule", "gunoiule, esti un gunoi", "plateste-ti, ba, angajatii", "borfasule, credeai ca scapi?" sau "sa stai acolo pana imi vad eu ceafa."
Se pare ca totusi omul de afaceri a preferat sa treaca prin acest proces "umilitor" in locul unor incercari si artificii legale prin care sa incerce sa obtina executarea pedepsei in Italia, tara care in ultima vreme a devenit paradisul infractorilor din Romania.
Autoritatile de la Roma au modificat legea
Una din schimbarile in peisaj a venit in urma cu cateva zile, atunci cand autoritatile de la Roma au introdus mai multe amendamente privind posibilitatea refuzarii extradarii in cazul unor persoane condamnate. Una din modificarile cheie a fost introducerea cerintei ca persoanele vizate de cererile de extradare sa fi avut resedinta in Italia in ultimii cinci ani.
"Atunci cand mandatul european de arestare a fost emis in scopul executarii unei sentinte sau a unei masuri de securitate care priveaza de libertate personala, instanta de apel poate refuza predarea persoanei solicitate care este cetatean italian sau cetatean al unui alt stat-membru al Uniunii Europene cu resedinta legala si efectiva sau cu rezidenta pe teritoriul italian timp de cel putin cinci ani, cu conditia sa prevada ca aceasta sanctiune sau masura de securitate se efectueaza in Italia in conformitate cu dreptul sau intern", se arata in alin.(2) al Art.15 din Legea 10/2021.
Trebuie subliniat ca noile modificari intra in vigoare incepand de sambata, 20 februarie, insa pentru ca Ioan Niculae si avocatii sai sa fi putut face apel la vechea reglementare ar fi insemnat ca autoritatile de la Bucuresti sa reuseasca sa emita un mandat de extradare si care sa fie atacat in instanta pana vineri la ora 24.00.
Va executa doar o fractie din pedeapsa de cinci ani
Pe de alta parte Ioan Niculae se afla in situatia in care, datorita unei condamnari anterioare, la doi ani si jumatate primita in anul 2015 in dosarul "Mita la PSD" si din care a executat circa un an - cele doua pedepse, dat fiind faptul ca sunt fapte concurente, sa fie contopite. Asta inseamna ca din noua pedeapsa se va scade perioada de timp petrecuta deja in puscarie.
"In temeiul art.424 alin.3 Cod de procedura penala rap. la art.72 Cod penal, deduce din pedeapsa principala de 5 ani inchisoare aplicata inculpatului perioada deja executata in baza deciziei penale nr.508/A/02.04.2015 a Cur?ii de Apel Bucuresti - Sectia I Penala, de la 02.04.2015 la 15.07.2016, inclusiv", se arata in minuta deciziei Curtii de Apel Bucuresti de joi.
In plus, in conditiile in care acesta are varsta peste 60 de ani, inseamna ca va putea cere liberarea conditionata dupa ce a executat jumatate din pedeapsa primita.
"In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani", se arata in Art.100, alin 2, din Noul Cod Penal.
Astfel, exista posibilitatea ca dupa contopirea pedepselor omului de afaceri sa-i ramana de executat pedeapsa mai mare cea de cinci ani primita, si astfel sa poata cere eliberarea conditionata dupa doi ani si jumatate, din care insa se scade anul petrecut deja in spatele gratiilor.
Deci Ioan Niculae ar putea sta in spatele gratiilor putin peste un singur an.
Infractorii romani care si-au gasit refugiul in Italia
Legea italiana veche permitea instantelor de apel sa refuze predarea in alte state europene a unor persoane condamnate daca acestea sunt cetateni italieni sau rezidenti in Italia, fara sa precizeze si o anumita durata sau vechime a rezidentei.
Asa cum nota publicatia g4media, fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, condamnat pentru coruptie in Romania la 3 ani si 10 luni de detentie efectiva, si-ar fi stabilit de anul trecut rezidenta in Italia, unde a dezvoltat si o afacere in domeniul IT si spera sa beneficieze de legea care permitea refuzul predarii rezidentilor.
Dragomir s-a predat la Bari pe 4 februarie 2021 in contextul modificarilor legislative.
In vara anului trecut, fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare cu executare pentru ca, pentru aproape jumatate de milion de euro, a vandut informatii din interiorul SRI omului de afaceri libanez Ramid Ghaziri. El nu a fost gasit de politisti si a fost dat in urmarire europeana.
Un alt fugar VIP care a reusit sa se refugieze in Italia este omul de afaceri Dragos Savulescu, condamnata in dosarul retrocedarilor ilegale de la malul marii alaturi de Radu Mazare. In cazul acestuia judecatorii Curtii de Apel din Napoli au motivat decizia de a nu-l extrada in Romania si de a-i permite sa execute in Italia pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare primita in Romania prin faptul ca acesta este integrat social in Italia (vorbeste limba italiana, locuieste, are afaceri si plateste taxe in Italia).
In plus, Savulescu a beneficiat de un decret de gratiere din 2006 care i-a redus pedeapsa cu 3 ani, rezultand ca mai are de executat 2 ani. Astfel, a putut fi dispusa suspendarea executarii pedepsei. Prin urmare, pedeapsa de 5 ani de detentie efectiva primita de Savulescu in Romania a fost comutata intr-una de 2 ani cu suspendare in Italia - se arata in motivarea Curtii de Apel Napoli si in explicatiile trimise G4media.ro de Ministerul Justitiei de la Roma.
Astfel ca milionarul fugar s-a acomodat cu o viata de lux in Italia, ba chiar a avut o scrisoare publica catre Ministrul Justitiei in care oferea cateva lectii despre respectarea Drepturilor Omului.
In cazul Alinei Bica, Curtea de Apel din Bari a refuzat sa o extradeze in Romania pe fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, condamnata in Romania la 4 ani de detentie cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, inculpat chiar de ea pe cand era procuror de caz DIICOT. Potrivit avocatului, instanta a decis ca fosta sefa a DIICOT poate executa pedeapsa in Italia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau