Care sunt cauzele singurătății? Un studiu Duke dezvăluie de ce unii oameni devin mai izolați odată cu vârsta

27

Dimensiune font:

| 28-11-2022 18:28

Cu toții avem în minte o anumită idee despre cum ar trebui să decurgă relațiile noastre cu ceilalți, dar realitatea este adesea o experiență foarte diferită. Atunci când un vechi prieten nu ne răspunde la mesaj sau când o persoană importantă este mai mult insensibilă decât grijulie, aceste așteptări pot fi date peste cap. O nouă cercetare de la Universitatea Duke explică faptul că aceste discrepanțe reprezintă o forță motrică în spatele sentimentului de singurătate.

În colaborare cu doctorul în psihologie și neuroștiințe Leon Li, de la Duke, oamenii de știință au cercetat de ce oamenii se simt singuri, în special pe măsură ce îmbătrânesc, și ce se poate face în acest sens.

„Singurătatea rezultă dintr-o discrepanță între relațiile sociale așteptate și cele reale”, spune primul autor al studiului și studentul absolvent al King’s College London, Samia Akhter-Khan, într-un comunicat de presă. „Problema pe care am identificat-o în cercetarea actuală a fost că nu ne-am gândit cu adevărat: Ce așteaptă oamenii de la relațiile lor? Lucrăm cu această definiție a așteptărilor, dar nu identificăm cu adevărat care sunt aceste așteptări și cum se schimbă ele între culturi sau de-a lungul vieții.”

Fiecare relație umană vine cu un set de așteptări de bază. Majoritatea indivizilor își doresc să aibă în viața lor oameni la care să poată apela pentru ajutor. Cu toții avem nevoie de oameni în care să putem avea încredere și de tovarăși cu care să putem împărtăși experiențe de viață. Cu toate acestea, conform teoriei autorilor studiului, numită Cadrul așteptărilor privind relațiile sociale, persoanele în vârstă pot avea anumite așteptări legate de relații care sunt trecute cu vederea.

La prima vedere, singurătatea este un lucru simplu: Petreci suficient timp singur, izolat, și vei începe să te simți singur. Akhter-Khan explică faptul că primul ei indiciu că singurătatea este mai complexă decât atât a venit în jurul anului 2018-2019, în timp ce studia îmbătrânirea în Myanmar. Pe atunci, ea a crezut inițial că persoanele pe care le analiza nu ar manifesta singurătate. „Oamenii sunt atât de conectați și trăiesc într-o societate foarte unită. Oamenii au familii mari, sunt deseori în preajma celorlalți. De ce s-ar simți oamenii singuri?”

A devenit rapid clar că datele colectate sugerau contrariul, indicând că oamenii se pot simți foarte singuri în ciuda faptului că nu petrec mult timp singuri. Ea crede că majoritatea eforturilor moderne de reducere a singurătății nu au reușit să țină cont de modul în care așteptările noastre în materie de relații se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Ceea ce își dorește o persoană în vârstă de 35 de ani de la conexiunile sale sociale va fi, de obicei, diferit de ceea ce își dorește o persoană de 70 de ani.

Cercetarea arată că singurătatea „culminează” de două ori în viață

Autorii studiului detaliază două așteptări specifice vârstei care nu au fost luate în considerare până acum. În primul rând, adulții în vârstă își doresc adesea respect. Ei doresc să fie ascultați și ca ceilalți să se intereseze de experiențele lor, să învețe din greșelile lor și să aprecieze prin ce au trecut și obstacolele pe care le-au depăși

În al doilea rând, adulții în vârstă doresc să contribuie. Ei doresc să dea înapoi celorlalți și comunității lor, transmițându-și propriile tradiții sau abilități prin orice combinație de predare și mentorat, voluntariat, îngrijire sau alte activități. Determinarea unor modalități semnificative de a împlini aceste așteptări pe măsură ce îmbătrânim ar putea reduce considerabil ratele de singurătate în rândul populațiilor în vârstă – dar cercetarea a eșuat în mare măsură să ia în considerare acest aspect al singurătății.

„Ele nu fac parte din scalele obișnuite pentru singurătate”, spune Li. Potrivit lui Akhter-Khan, această situație ar putea fi legată de faptul că munca și contribuția persoanelor în vârstă nu sunt adesea luate în considerare în indicii economici tipici. „Ageismul și stereotipurile negative legate de îmbătrânire nu ajută”, adaugă ea.

Cu toate acestea, singurătatea cu siguranță nu este rezervată doar persoanelor în vârstă. „Este o problemă și a tinerilor”, continuă Akhter-Khan. „Dacă vă uitați la distribuția singurătății de-a lungul vieții, există două vârfuri, iar unul este la vârsta adultă tânără și unul la bătrânețe”.

Singurătatea, bineînțeles, poate avea un impact mult mai mare decât inducerea unei încruntări. Singurătatea persistentă a fost legată de un risc mai mare de demență, boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Autorii studiului speră ca munca lor să ajute la promovarea unei înțelegeri mai cuprinzătoare a ceea ce cauzează singurătatea, ceea ce, în mod ideal, va duce la mai multe modalități de a o aborda. Studiul este publicat în Perspectives on Psychological Science.

Pandemia COVID-19 și închiderile ulterioare au dus la rate record de singurătate în ultimii ani, dar chiar și înainte de aceasta multe țări au început să „tragă un semnal de alarmă” cu privire la singurătate ca problemă de sănătate publică.licat în Perspectives on Psychological Science.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:12

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
O poveste belgiană: Palatul de Justiție din Bruxelles este renovat de 40 de ani
07/11/2024 19:19

    O poveste belgiană: Palatul de Justitie din Bruxelles este renovat de 40 de ani   Cu „40 de ani de schele” de renovare a Palatului de Justitie din Bruxelles, Belgia det ...

Acțiuni de amploare la Iași: Polițiștii efectuează percheziții în cadrul unei anchete de fraudă
07/11/2024 14:39

 Astazi, 7 noiembrie,  politistii de la Inspectoratul de Politie Judetean   Iasi, in cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice, au demarat executarea a patru mandate d ...

Rusia continuă să conteste alegerile din Republica Moldova. Ambasadorul moldovean, convocat de Moscova
07/11/2024 00:18

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu aplicat observa ...

 De ce a pierdut, de fapt, Kamala Harris alegerile din SUA: A fost brutal!
07/11/2024 00:15

Rezultatul de miercuri a fost brutal pentru Kamala Harris, o baie de sange pentru democrati pe toată harta si o trezire foarte bruscă la realitate. Harris a mostenit o campanie de la Joe Biden in timpul veri ...

Ucrainenii spun că au lovit, pentru prima dată, nave rusești în Marea Caspică cu drone kamikaze
07/11/2024 00:13

Cel putin o dronă ucraineană a lovit miercuri dimineată in portul Kaspiysk, din Republica Daghestan, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, potrivit mai multor imagini apărute pe retelele de social ...

Kamala Harris, o mamă vitregă de milioane. „Inima mea nu ar fi întreagă fără cei doi copii ai soțului meu”. O poveste de viață impresionantă
07/11/2024 00:11

Chiar dacă nu a ajuns la Casa Albă, Kamala Harris este una dintre femeile care va rămane in cărtile de istorie. Este prima femeie de culoare care a ajuns vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii, iar i ...

Trump este primul inculpat penal ales preşedinte în SUA. Ce se întâmplă acum cu dosarele sale penale şi civile?
06/11/2024 21:46

    Trump este primul inculpat penal ales preşedinte in SUA. Ce se intamplă acum cu dosarele sale penale şi civile?   Donald Trump a fost reales la Casa Albă, deşi are statutul de ...

Cum trebuie să alegeți anvelopele de iarnă: Criteriul esențial de care trebuie să țineți cont
06/11/2024 20:23

  Un studiu recent evidentiază faptul că romanii sunt mai atenti decat alti europeni atunci cand vine vorba despre alegerea anvelopelor de iarnă. Iată care sunt principalele considerent ...

Viktor Orban, după ce predicțiile îl dau câștigător pe Trump: O victorie necesară pentru lume
06/11/2024 11:12

Premierul suveranist al Ungariei l-a felicitat miercuri pe Donald Trump, in conditiile in care predictiile il dau favorit pe republican in cursa pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite, afirmand că es ...

Rusia reacționează după victoria lui Trump: 'Are o calitate care ne este utilă. Gunoiul verde de la Kiev se va îngropa în pulbere albă până la urechi'
06/11/2024 10:43

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, este increzător că Volodimir Zelenski va reactiona „pesimist” la victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezident ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei