De ce divorțează ieșenii? Psihologii vorbesc despre un adevărat fenomen
Dimensiune font:
Numărul divorțurilor în județul Iași este, în fiecare an, unul ridicat. De cele mai multe ori, peste o mie de cupluri aleg să se despartă în fiecare an, arată cifrele prezentate Institutul Național de Statistică la capitolul „Divorţuri şi rate de divorţialitate”. În acest context, psihologii care se ocupă și de terapie de cuplu vorbesc despre un adevărat fenomen, întrucât tot mai mulți ieșeni trec pragul cabinetelor în încercarea de a-și salva căsnicia.
Chiar dacă de multe ori rezultatul ședințelor la psiholog este unul pozitiv, există și situații în care divorțul este inevitabil. Andreea Coman, psiholog ieșean, a vorbit pentru „Evenimentul” despre acest subiect și a afirmat că foarte multe persoane ajung să ceară ajutor, dar de multe ori o fac prea târziu. „Nu pot să vă prezint o statistică clară, la zi, dar pot vorbi despre ceea ce simțim noi, psihologii. Vedem tot mai multe cupluri care apelează la terapie în încercarea de a salva o căsnicie. Vedem tot mai multe perechi tinere, care ajung să se separe după doar câțiva ani de la căsătorie. Vedem tineri dispuși să renunțe, de multe ori, din cauza problemelor care apar în viața de cuplu, dar care în urmă cu mai mulți ani nu reprezentau o așa mare problemă. Doar din ce vedem în cabinete, putem spune că numărul de divorțuri în Iași este unul mare. Chiar dacă unele cupluri reușesc să depășească momentele dificile, există și cazuri în care nu reușit decât și îi convingem să se separe pașnic, amiabil, doar cu ajutorul unui notar”, a delarat Andreea Coman, psiholog ieșean.
Care sunt motivele pentru care divorțează ieșenii?
Conform psihologilor, paleta motivelor care conduc la divorț este una extrem de mare. De la probleme financiare, dependențe și până la infidelitate, toate aceste probleme îi fac pe soți să ajungă în pragul despărțirii. „Cred că infidelitatea este în continuare principala cauză când vorbim de divorțuri. Este ceva peste care se trece foarte greu și vorbim aici atât de infidelitate din partea bărbaților cât și din partea femeilor. Problemele financiare care apar în cuplu sunt și ele depășite cu greu și reprezintă o problemă importantă. De multe ori se întâmplă ca unul dintre soți să își piardă locul de muncă. Atunci, acest lucru generează și alte probleme, neajunsuri și neînțelegeri în cuplu. Pe poziția a treia aș putea pune dependențele, de tot felul. Vorbim de dependența de alcool, de jocuri de noroc, de droguri sau de alte dependențe mai puțin nocive. Avem și cupluri care s-au despărțit pentru că soțul petrecea prea mult timp la pescuit cu prietenii, iar soția era deranjată de faptul că el nu stă prea mult timp cu familia”, a adăugat psihologul ieșean.
Pandemia de COVID-19, perioada în care au divorțat cele mai multe cupluri
Psihologii mai susțin că foarte multe cupluri au ajuns să se separe în perioada pandemiei de COVID-19 sau după finalul acesteia, iar acest lucru poate fi demonstrat și cu ajutorul cifrelor puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică. „Pandemia a fost un moment de cotitură pentru multe cupluri. Soții au fost puși față în față cu o situație pe care nu au mai întâlnit-o până atunci. Au ajuns să stea mereu împreună, să lucreze împreună, să fie mereu sub același acoperiș. În situații de genul acesta, oamenii ajung să își observe mai atent defectele, să fie deranjați de anumite aspecte. Cum pandemia a durat destul de mult, au avut ocazia să facă acest lucru. Astfel, mulți dintre ei ai ajuns să divorțeze în timpul pandemiei sau chiar după încheierea ei. Totodată, în perioada respectivă unii oameni au rămas fără locuri de muncă. Și acest factor a contribuit foarte mult”, a mai precizat psihologul Andreea Coman.
Statistica arată că în 2021, când pandemia de COVID-19 era pe final, nu mai puțin de 1239 de cupluri au ales să divorțeze. Dintre acestea, 583 proveneau din mediul urban, în timp ce 656 proveneau din mediul rural.
La doi ani distanță, în 2023, statistica era ceva mai îmbucurătoare. Doar 1.010 cupluri din județul Iași au ales să divorțeze, iar trendul continuă să se mențină și în 2024. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau