Cea mai prestigioasă revistă medicală din SUA a publicat rezultatele vaccinului anti-Covid al Pfizer-BioNTech
Dimensiune font:
Rezultatele complete ale studiilor clinice aferente vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech au fost publicate joi în New England Journal of Medicine, cea mai prestigioasă revistă medicală din Statele Unite, informează AFP, potrivit Agerpres.
Editorii acestei reviste ştiinţifice au declarat într-un articol că rezultatele confirmă "un triumf" al vaccinului, în contextul în care un comitet de experţi convocat de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a început joi să examineze în şedinţă publică datele produsului, cu scopul de a recomanda - sau nu - autorizarea comercializării sale.
Producătorii vaccinului au publicat ei înşişi rezultatele acestor studii clinice prin intermediul unor comunicate de presă emise pe 18 noiembrie, iar marţi, 8 decembrie, FDA a făcut publică propria sinteză detaliată a rezultatelor în privinţa eficienţei şi siguranţei vaccinului.
Articolul publicat joi în New England Journal of Medicine confirmă eficienţa deosebit de ridicată a vaccinului Pfizer-BioNTech: persoanele vaccinate prezentau un risc cu 95% mai mic de a contracta COVID-19, maladia cauzată de noul coronavirus. Eficienţa a fost similară indiferent de vârsta, sexul, originea etnică, greutatea corporală a voluntarilor şi de prezenţa unor co-patologii.
Studiul a confirmat, de asemenea, inocuitatea vaccinului. Efectele indezirabile, precum dureri în jurul zonei de injectare la nivelul braţului, oboseală şi dureri de cap, sunt frecvente, dar nicio problemă gravă de siguranţă nu a fost depistată în cadrul studiului clinic, care a recrutat până în prezent 44.000 de persoane, din care jumătate au primit vaccinul, iar cealaltă jumătate un placebo.
Validarea de către un comitet de lectură alcătuit din cercetători independenţi de grupul Pfizer şi de FDA înseamnă o confirmare suplimentară a rezultatelor furnizate de studiul clinic şi reprezintă în acelaşi timp cel mai înalt nivel de validare ştiinţifică.
Doi reprezentanţi de la New England Journal of Medicine au subliniat în acelaşi editorial "anumite probleme minore" ale datelor, mai ales necunoaşterea capacităţii vaccinului de a preveni formele asimptomatice ale maladiei COVID-19.
Totuşi, ei au ajuns la următoarea concluzie: "Cu toate acestea, rezultatele studiului sunt suficient de impresionante pentru a rămâne valabile în oricare tip de analiză. Este un triumf".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau