Coronavirus este un virus de dimensiuni mari, care conține un genom ARN monocatenar încapsulat într-o membrană, care este străpunsă de glicoproteine S, ce dau virusului aspectul de coroană. Acest virus poate infecta atât oamenii, cât și animalele.
Există patru clase de coronavirusuri: alfa, beta, gama și delta. SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome) este un virus din categoria β coronavirus și atacă sistemul respirator, cauzând pneumonie, dar de asemenea produce leziuni la nivelul sistemului gastrointestinal, inimă, SNC. COVID-19 este o boală provocată de SARS-CoV2 și reprezintă o amenințare pandemică pentru întreaga sănătate globală. Proteinele S ale virusului interacționează cu receptorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), virusul fiind absorbit de celulele organismului prin procesul de endocitoză. Odată ajuns în citoplasma celulelor, ARN-ul monocatenar al virusului atacă celulele, unde se multiplică și formează proteinele N, M și S. Aceste proteine duc la distrugerea celulelor, proces numit apoptoză.
Pentru combaterea acestui virus există trei ținte: proteina S, ECA2 și 3CLpro, Plpro. 3CLpro=coronavirus main protease și Plpro=papain-like protease sunt 2 proteaze virale responsabile de clivajul proteinelor virale în unități ce permit virusului să se multiplice. Astfel, s-au raportat mai multe strategii de combatere folosindu-se diferite medicamente, care sunt în curs de testare sau deja existente pe piață. Dintre aceste medicamente putem menționa:
I. Arbidol-Umifenovir
Umifenovirul este un medicament antiviral împotriva virușilor încapsulați sau neîncapsulați, cum ar fi virusul influenza (gripa), adenovirus, Ebola (EBOV), hepatita B sau C; umifenovirul inhibă infectarea virală a celulelor țintă și stimulează răspunsul imun. Acest medicament prezintă interes în tratarea virusui SARS-CoV2 și a intrat într-un studiu clinic. În urma studiilor clinice, nu a fost aprobat în Uniunea Europeană și nici în America de Nord, eficiența acestuia fiind comparabilă cu cea a Tamiflu, neexistând însă rapoarte independente care să confirme eficiența și siguranța acestuia.
II. Lopinavir
Lopinavir (LPV) este un medicament antiretroviral din clasa inhibitorilor de protează. Acesta este utilizat împotriva infecțiilor cu HIV într-o combinație de doze fixe cu un alt inhibitor de protează, ritonavir (RTV). Din punct de vedere terapeutic al coronavirus, combinația LPV/RTV îmbunătățește funcția pulmonară, dar nu reduce replicarea virusului sau patologia pulmonară severă, fapt care ar duce la retragerea din medicația aferentă coronavirusului.
III. Remdesivir
Medicament testat pe pacienți infectați cu virusul Ebola. Prezintă rezultate pentru SARS și MERS în studiul pe animale. Este studiat clinic in SUA și China. În urma testelor clinice de până acum, s-a arătat că remdesivirul are un efect pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare, însă a prezentat unele efecte secundare nefavorabile pacienților și nu a rezolvat cazuri grave. Datorită faptului că studii clinice complete (cu loturi semnificative de pacienți) nu au fost încă publicate, există opinii diferite asupra utilizării acestuia.
IV. Baricitinib
Medicament propus datorită efectului anti-inflamator și posibila abilitate de a reduce pătrunderea virală. Este un medicament indicat până acum în tratamentul poliartritei reumatoide active moderate până la severă.
V. Favipiravir
Conduce la sinteza de ARN viral inexactă. A fost inițial dezvoltat ca antigripal de către Toyama Chemical și pus pe piață cu denumirea comercială Avigan, iar recent a fost aprobat în Japonia pentru studiu clinic în tratarea COVID-19. O versiune generică a acestuia fost recent aprobată de către Ministerul Sănătății din Rusia, purtând numele Avifavir. Acesta a fost dezvoltat și testat pe o perioadă de timp considerată suficientă pentru a se valida și a devenit astfel primul medicament înregistrat în combaterea COVID-19.
VI. Clorochina și hidroxiclorochina
Medicamente antimalarie, dovedite eficace în tratamentele din China. Substanța pătrunde în hematii prin difuzie, inhibând celula parazitului și vacuola digestivă a acestuia. Studiile clinice arată că se pot utiliza în tratamentul COVID-19, însă acestea atacă mușchiul cardiac, fiind retrase din tratament în unele țări.
O altă idee de abordare a acestui virus a fost propusă de către un laborator din China. Un medicament testat de cercetătorii de la Universitatea din Peking, are ca efect nu doar reducerea timpului de recuperare pentru cei infectați, ci chiar să ofere imunitate pe termen scurt împotriva virusului, spun cercetătorii. Medicamentul folosește anticorpi neutralizați, fiind produși de sistemul imunitar uman pentru a preveni celulele infectate cu virus, aceștia fiind izolați din sângele unor pacienți recuperați.
Odată cu apariția acestui virus, au fost încălcate și normele de etică, companiile pretinzând că furnizează produse care previn sau chiar tratează COVID-19. Astfel, companiilor le-a fost interzisă distribuirea produselor pe bază de argint coloidal, care se pretinde că ar trata virusul.
Cursa descoperirii unor medicamente eficiente în Covid-19 este departe de final.
sursa: uefiscdi.gov.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau