Cine este ieseanca care a reusit sa repuna insulta şi calomnia în Codul Penal ?

default

Dimensiune font:

| 07-05-2013 19:06

În bloc, pe strada Arcu, s-a copt încet-încet, timp de trei ani, un buboi juridic iscat de acest scandal: s-a ajuns la judecată şi mai apoi la Curtea Constituţională, pentru că insultele şi calomniile de pe scara blocului nu mai erau prevăzute în Codul Penal, iar Aneta Veronica şi fiica sa, avocata Oana Dămoc, doreau să fie răzbunate printr-o sancţiune exemplară. Acum, la Curtea Constituţională, doamna Aneta a învins.

 O dată cu victoria ei, naţiunea s-a împărţit în pro şi contra, judecătorii se încaieră pe Facebook , blamând sau lăudând întreaga Curte Constituţională că a decis că judecătorii nu se mai pot eschiva în instanţă că insulta şi calomnia nu sunt infracţiuni. Puterile judecătoreşti s-au luat în coarne, Curtea Constituţională fiind acuzată că a ajuns să cenzureze o decizie a instanţei supreme, lucru fără precedent.

Gâlceava celor 50 de miliarde datorie la CET

Înainte de Curtea Constituţională a fost procesul. Înainte de proces - insulta şi calomnia între vecinii vechi, altminteri oameni paşnici. Şi înainte de toate - datoria. În jur de 50 de miliarde de lei vechi datorie la CET lăsată neplătită. Aşa intră în scenă Delia Papară, căsătorită Florian, care administra în 2010 asociaţia de proprietari PT 6 Gară din Iaşi, cu sediul pe Străpungerea Silvestru. Câteva blocuri turn şi 350 de proprietari, majoritatea pensionari.

Trecerea Deliei Florian prin asociaţie a lăsat urme adânci pe scara blocului din Iaşi. Doamna Aneta îşi aminteşte totul, în detaliu. Mai întâi, a preluat conducerea blocului, pentru a repara ce se mai putea.

"Am dat-o afară pe administratoră, am făcut comitet provizoriu după plecarea domnului Furnică, fostul preşedinte. S-a ales un comitet provizoriu. Eu eram vicepreşedinte. Noi am vrut să facem ordine şi apoi să predăm", povesteşte ea, pentru gandul.

Apoi, a cerut controlul. "Am făcut plângere la poliţie, am cerut control la asociaţie". Cum poliţistul a evitat să se amestece între vecini, doamna Aneta a reclamat mai sus: "Pe poliţistul Odobaşa l-am reclamat la şefii, şi la Camera Deputaţilor".

Insulta: "Uitaţi-o, hoaţa”. Şi calomnia: "Am un defect şi s-au legat de el"

Între timp, asociaţia a lăsat provizoratul pentru un comitet executiv definitiv. Doamna Aneta povesteşte:

"În decembrie, am făcut şedinţă şi acest Chirilă - e fost colonel în rezervă - a spus că vine el cu echipa lui, vezi Doamne, vor să facă dreptate. I-am felicitat. Dar cum au venit au renunţat la procesul cu hoaţa aia, cu Delia Florian, Doamne iartă-mă, că suntem în Postul Mare. Păi noi nu vroiam să o bage în închisoare, am vrut doar să vedem banii. Şi atunci a început să ne jignească. “Uitaţi-o, hoaţa”, spunea. Ştiţi cum este lumea. De ce? Pentru că le-am cerut socoteală că au renunţat la proces".

Aşa a venit calomnia. Apoi insulta: "Eu am un defect, un handicap. Dar sunt medic pensionar, sunt o persoană respectată. Ei s-au legat de mine, de defectul meu". Şi, în final, procesul: "Fetiţa mea e avocat şi-am zis “hai, mamă, să îi dăm în judecată". Şi fata mea a spus: “Nu pot să stau să fiu lovită!”, se învolbură doamna Aneta.

 Concurs de procese. Curtea constituţională, ultimul hop

În decembrie 2010 i-a dat în judecată. Abuz contra intereselor persoanei, insultă şi calomnie. Acuzaţii: Dănuţ Chirilă, Mioara Cîrcă, Maricel Chirică, Georgiana Monica Dascălu, Maria Dănuţa, Cristina Elena Avram, Ana Coroabă, Mihai Capverde, Ioan Voicu. Noii şefi ai asociaţiei au răspuns şi ei cu un proces. Delapidare. "M-au dat în judecată pentru datorii ale unor oameni care vânduseră apartamentele. Cum să răspund eu pentru asta?", se indignează doamna Aneta.

Doamna Maria Dănuţa este cenzorul asociaţiei de locatari, la rându-i la curent cu tot tărăboiul de pe scara blocului. Versiunea ei este însă diferită. Doamna Dănuţa ştie că la Asociaţie s-au acumulat datorii către CET Iaşi, încă de pe vremea administratorei care ar fi fugit cu banii. Şi datorii, dar şi penalizări, de 0,1% pe zi, s-au strâns însă şi sub domnia doamnei Aneta şi a fiicei ei, Oana Dămoc. Ba chiar, spune doamna Dănuţa, actuala conducere ar fi găsit şi nişte lipsuri din contabilitate. Iar locatarii au decis să tragă linie şi să-şi aleagă şi alţi şefi. Şi s-a lăsat cu vorbe grele, de-o parte şi de alta. 

„Vă spun direct că la Adunarea Generală, lumea nu le-a mai validat. I-a ales pe alţii. Eu am participat la acea şedinţă ca simplu locatar. S-au certat şi atunci, s-au certat şi în câteva şedinţe care au urmat. Ele sunt un pic mai sensibile şi au impresia că lumea are ceva cu dânsele, dar Asociaţia de proprietari trebuie să meargă înainte”, spune doamna Dănuţa, pentru gandul.

Cu toate procesele, doamna Aneta a rămas pe loc. "Nu m-am mutat, că am investit şi eu aici, chiar dacă mi-am făcut atmosferă printre vecini.  Eu n-am avut părinţi, nici mamă, nici tată, am crescut la casa de copii, am luptat mereu, am luptat şi acum".

Pe acest principiu, când procurorul a dat NUP pentru insultă şi calomnie întrucât faptele fuseseră scoase din Codul Penal în 2006, doamnei Aneta i-a fost clar, avea să ajungă la Curtea Constituţională, numai să-i vadă condamnaţi. "Mi-am zis atunci: dar chiar nu face nimeni nimic în ţara asta? Şi atunci fata mea a spus: Mergem la Curtea Constituţională. Şi uitaţi că Dumnezeu e drept şi mare, că e şi Postul Paştelui. Sunt un om pentru pace şi pentru linişte, dar şi-au bătut joc de mine, spune victorioasă reclamanta.

Scandalul de la Iaşi şi haosul din Justiţie. "Totuşi, CCR nu îi poate impune Înaltei Curţi nimic"

Execepţia ridicată în 2011, în procesul de la Iaşi, de avocata Oana Dămoc, fiica Veronicăi Aneta, a plecat spre Curtea Constituţională în martie 2012 şi a stat în aşteptare mai bine de un an. La capătul drumului, mama şi fiica sunt însă mulţumite. "Acum procesul va continua şi niciun judecător nu va mai putea invoca decizia Înaltei Curţi din 2010 (în care se menţiona că articolele din Codul Penal referitoare la insultă şi calomnie "nu mai sunt în vigoare", n.r.). Soluţia de îndrumare a Înaltei Curţi era un pic neunitară. Nu e corect ca unei instanţe să i se ceară să nu aplice legea", crede avocata Oana Dămoc.

Cu toată unanimitatea Curţii Constituţionale, judecătorii s-au plasat deja în două tabere. Unii aplaudă decizia şi înţeleg din ea că insulta şi calomnia sunt din nou fapte penale, din moment ce legea care le dezincrimina a fost etichetată drept neconstituţională. Alţii reclamă că judecătorii CRR au mers mult prea departe anulând o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu atât mai mult cu cât Oana Dămoc a reclamat întreg articolul de lege care obligă judecătorii să ţină cont de îndrumările Curţii Supreme. "Având în vedere că articolul 414 indice 5 alineatul 4 cere să fie obligatorii deciziile Înaltei Curţi pentru judecători, eu am primit soluţie de NUP. Şi atunci am ridicat această excepţie de neconstituţionalitate. Nu pot ataca Decizia înaltei Curţi, aşa că am atacat articolul care obligă judecătorii să aplice deciziile în contra legii. Mă aştept ca decizia CCR să fie una de interpretare", explică ea.

Avocata se îndoieşte însă că toate instanţele vor trece la condamnări: "CCR nu îi poate impune Înaltei Curţi nimic. Nimeni nu garantează că nu vor mai exista situaţii de acest fel (NUP pentru insultă şi calomnie, n.r.). Dacă nu ar fi urmat decizia Înaltei Curţi, judecătorii s-ar fi supus unei sancţiuni disciplinare. Aceeaşi sancţiune există însă şi dacă nu aplică deciziile CCR".

Soluţia poate veni din Parlament. Sau, de la anul, din noul Cod Penal, în care nu există nici insultă şi nici calomnie. "Prin noul Cod Penal, după ce intră în vigoare, sigur că se poate invoca legea cea mai favorabilă, dar până atunci mai durează", e optimistă avocata că până atunci se va tranşa situaţia cu "domnul colonel". Şi-n Arcului, la Iaşi, va fi iar pace.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei