Cine sunt silovarhii, elitele din jurul lui Putin mai influente și mai puternice decât oligarhii
Dimensiune font:
Foști și actuali membri de rang înalt din serviciile de securitate de la Moscova, precum și directori executivi ai unora dintre cele mai importante companii de stat din Rusia – majoritatea cu trecut in KGB si FSB – sunt parte a unui cerc apropiat de președintele Vladimir Putin, influența lor depășind-o cu mult pe cea a faimoșilor oligarhilor, susțin analiști occidentali. Cunoscuți sub numele de „silovarhi,” aceștia formează coloana vertebrală a administrației lui Putin.
Un grup de elită
Guvernele Marii Britanii, Statelor Unite, Canadei și Uniunea Europeană au răspuns invadării Ucrainei impunând sancțiuni majore împotriva Rusiei, într-un efort internațional de a pedepsi regimul de la Kremlin pentru atacul său nejustificat.
Oficialii americani și occidentali au afirmat că sancțiunile sunt instrumente devastatoare de politică externă, care, alături de ajutoarele militare furnizate Ucrainei, exercită o presiune extraordinară asupra conducerii de la Moscova și a opiniei publice din Rusia. Unele dintre cele mai mediatizate pedepse au fost luate împotriva unor oameni de afaceri ruși, percepuți a fi în cercul apropiat al lui Putin.
O mare parte din sancțiunile occidentale i-au vizat pe acești oligarhi miliardari, despre care cancelariile străine susțin că îi înlesnesc liderului de la Kremlin accesul la resurse financiare masive și îl susțin astfel în campania sa războinică. De altfel, analiștii afirmă că cea mai mare parte a contramăsurilor economice ale Occidentului rămân îndreptate către elitele bogate și afacerile lor, chiar dacă acestea sunt în general bine izolate de economia globalizată.
Pe listele de sancțiuni ale Vestului se numără, printre alți miliardari ruși și membri ai familiilor acestora, Roman Abramovici, Alisher Usmanov, Oleg Deripaska, Arkady și Boris Rotenberg sau Igor Secin. Bunurile lor sunt acum confiscate, în contextul celor mai cuprinzătoare sancțiuni economice impuse în epoca modernă.
Analiștii susțin însă că, în afară de oligarhi, cercul de putere de la Kremlin cuprinde un alt grup, mult mai puternic și mai influent. Potrivit celor de la Business Insider, este vorba de silovarhi, o elită de afaceri apărută în anii 1990.
Silovarhul este un termen umbrelă inventat în 2006 de Daniel Treisman, profesor de științe politice la Universitatea din California, Los Angeles. Termenul combină cuvintele oligarh și siloviki. Acesta din urmă se traduce prin „oameni de forță” și cuprinde oficiali de frunte din serviciile de securitate și forțele de ordine de la Moscova.
În opinia lui Treisman, „oligarhii originali de la începutul anilor 1990 – cei care au supraviețuit – sunt o minoritate relativ redusă. Sunt mulți cei care au apărut după criza financiară din 1998.” În spațiul eliberat de oligarhii plecați, a apărut elita de afaceri a silovarhiilor.
Treisman susține că, spre deosebire de ceea ce se crede în general în Occident, oligarhii nu dețin o influență politică atât de mare la Kremlin. Silovarhii sunt mult mai puternici, a afirmat profesorul american.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau