Comisii: Senatorii au votat pentru deblocarea posturilor bugetate din sistemul public
Dimensiune font:
Senatorii din comisiile reunite pentru buget, finanţe şi muncă au votat marţi pentru deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs în sistemul public.
Aceştia au modificat astfel ordonanţa 34/2009 prin abrogarea art. 9 care limita angajarea în sistemul bugetar. Amendamentul de abrogare a art. 9, care a aparţinut preşedintelui Comisiei de muncă, Liviu Pop, senator PSD, şi care a fost susţinut în timpul dezbaterilor de toţi reprezentanţii partidelor parlamentare, se referă doar la anul 2013.
Au votat împotrivă senatorii PDL Marius Bălu şi Andrei Voloşevici şi s-au abţinut senatorul PNL Edgar Petru şi senatorul PDL Marius Ovidiu Isăilă.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor s-au opus amendamentului lui Liviu Pop, invocând ca argumente acordurile de împrumut pe care România le are cu instituţiile financiare internaţionale. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.
'Este un amendament care dă posibilitatea tuturor instituţiilor publice să organizeze concurs pe posturile care se vacantează dacă pentru aceste posturi au prevederi bugetare la capitolul cheltuieli de personal. Este un lucru care în momentul de faţă trebuie rezolvat din punctul nostru de vedere, pentru că avem instituţiile statului care efectiv funcţionează la cotă de avarie având posturile blocate din 2009', a argumentat iniţiatorul, Liviu Pop.
El a menţionat că nu a discutat cu premierul Victor Ponta pe marginea acestui subiect, dar a precizat că cei de la Ministerul Finanţelor au venit cu datele clare în sensul în care, prin propunerea acestora, la nivelul anului 2013, în conformitate cu acordul încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială şi Comisia Europeană în ţara noastră trebuie să existe 1.187.000 de posturi bugetare.
''În interiorul acestor posturi discutăm, nu vrem cu nimic prin acest amendament să depăşim numărul de posturi şi cheltuielile bugetare aferente anului 2013, aşa cum România s-a angajat în faţa creditorilor săi. Considerăm, din punctul acesta de vedere, că modificarea ordonanţei nu afectează cu nimic bugetul României şi nici angajamentele României'', a subliniat senatorul PSD.
Iniţial, senatorii democrat-liberali Marius Bălu şi Ovidiu Isăilă au propus un alt amendament, în sensul deblocării posturilor bugetate doar din Sănătate şi Educaţie, dar şi în acele instituţii publice unde este nevoie de notă de fundamentare.
''Ca fost prefect, ca fost preşedinte de Consiliu Judeţean, nu pot să nu constat că nu e săptămână în care să nu existe vreun anunţ de angajare la o primărie, deci soluţia este să propunem abrogarea articolului 9 doar pentru Sănătate şi Învăţământ. Şi prefecturile şi consiliile judeţene ar fi lucrat la fel de bine sau chiar mai bine cu 60 - 70% din personal'', a susţinut Marius Bălu.
Amendamentul nu a întrunit însă susţinerea necesară, fiind votat cel propus de Liviu Pop şi asumat de preşedintele Comisiei de buget, senatorul PSD Cosmin Nicula.
În mod tehnic, a fost modificată ordonanţa 84/2012, care a amendat Ordonanţa 34/2009, care a fost de-a lungul anilor modificată şi completată prin mai multe acte normative.
Printre prevederile abrogate de senatori, care erau prevăzute de articolul 9, se află: ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget; pentru posturile din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, urmărirea încadrării în procentul de maximum 15% se realizează la nivelul întregului sistem de învăţământ preuniversitar de stat, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau