Consiliul UE a decis intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime / Ce se va întâmpla cu controalele la frontiera terestră?
Dimensiune font:
Consiliul UE a decis intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a anunțat Ministerul de Interne sâmbătă seară.
„Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, spune ministerul.
Ce măsuri prevede decizia Consiliului
Decizia Consiliului UE de sâmbătă prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin.
„România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, a mai transmis MAI.
Discuțiile continuă privind frontiera terestră
Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.
Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.
Cele trei condiții ale Vienei
Acordul a fost însoțit de trei condiții impuse de Austria. Acestea includ:
- intensificarea desfășurării agenției UE de protecție a frontierelor, Frontex, în România și Bulgaria
- alocarea de fonduri de către Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor externe ale acestor țări
- consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, de către România și Bulgaria.
La 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, invocând un număr crescut de solicitanți de azil. Olanda a fost, de asemenea, împotrivă aderării Bulgariei la Schengen.
Comisia salută decizia Consiliului
Comisia Europeană salută într-un comunicat decizia luată astăzi în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.
„Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un spațiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională”, se arată în comunicat.
Reacții
Președinta CE von der Leyen
„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.”, a declarat von der Leyen
Ciolacu: Am promis, am făcut!
„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!”, a scris premierul României pe Facebook.
Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Îl somez pe Ciolacu să publice protocolul în care el a cedat totul austriecilor pentru escrocheria „aero-Schengen”
„Îl somez pe Ciolacu să publice protocolul în care el a cedat totul austriecilor pentru escrocheria "aero-Schengen"! Dacă nu-l publică, îl voi da în judecată şi adevărul tot va ieşi la iveală”, a scris eurodeputatul Vlad Gheorghe
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau