Coronavirus a atins un nou nivel. Mutația Epsilon devine mai periculoasă decât varianta Delta.
Dimensiune font:
După varianta Delta, care s-a răspândit deja în o sută de țări, Epsilon se prezintă cu o serie de mutații.
Caracteristicile mutației Epsilon care au făcut-o să intre în grupul variantelor virusului SarsCoV2 care provoacă îngrijorare, așa-numitul VOC (Variants of concern). Mutațiile au fost detectate de cercetările coordonate de biochimistul Matthew McCallum, de la Universitatea din Washington din Seattle, și publicate în revista Science.
Identificată pentru prima dată în California, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.
Anunțul survine după o serie de evenimente care, puse cap la cap, pare să ne ducă, din nou, către un lockdown general. Pe lângă Epsilon și Delta, varianta Lambda nu este deloc de neglijat.
Mai ales că noul coronavirus a găsit o modalitate prin care să se protejeze împotriva vaccinurilor, iar oamenii de știință preconizează că acesta urmează să se transforme într-un super-virus.
Studiul publicat în revista Science vrea să sublinieze importanța secvențierii, ca una dintre cele mai importante arme pentru a contracara circulația virusului.
Cercetarea coordonată de McCallum, care se bazează pe analizarea a 57 de probe, a observat trei mutații. Acestea fac ca varianta Epsilon să fie rezistentă la anticorpi și care se găsesc pe proteina Spike, ”gheara” moleculară folosită de virus pentru a intra în celule.
Datele obţinute indică faptul că varianta Epsilon, cu cele trei mutații ale sale, este rezistentă atât la anticorpii generați de vaccinurile ARN mesager, cât și la cei produşi de infecția cu virusul SarsCoV2. Observațiile publicate se bazează pe analizarea plasmei colectate de la 15 persoane vaccinate cu două doze de Moderna, de la 33 vaccinate cu două doze de Pfizer-BioNtech și de la 9 persoane care au fost infectate cu SarsCoV2.
Semnalată în California la începutul anului 2021, în luna mai, varianta Epsilon era răspândită în 34 de țări și conform datelor GISAID din ultimele patru săptămâni, acum este prezentă în 44 de țări, din Statele Unite până în Coreea de Sud, India și în Japonia. În Europa au fost raportate cazuri în Danemarca (37), Germania (10), Irlanda și Franța (7), Țările de Jos și Spania (5), Elveția (4), Norvegia (3), Suedia, Finlanda și Italia (2 ), Belgia (1).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau