Culegători ilegali de „diamantele pământului”, prinşi în Neamţ. Foloseau câini special dresaţi
Dimensiune font:
Primii culegători ilegali de trufe din acest an, ciuperci nobile cărora li se spune şi diamantele pământului, au fost prinşi în Neamţ. Foloseau câini special dresaţi şi au fost aspru sancţionaţi.
La finalul săptămânii trecute, poliţiştii nemţeni au desfăşurat misiuni pentru prevenirea delictelor silvice, transportul, comercializarea şi deţinerea materialelor lemnoase şi nelemnoase. În timpul controalelor, un caz mai deosebit avea să fie descoperit în localitatea Horia.
A fost tras pe dreapta un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani, în maşină mai fiind câteva persoane. Ceea ce a tras atenţia oamenilor legii a fost faptul că în autovehicul erau şi şase câini, exemplarele din această rasă fiind special dresate pentru culegerea de trufe.
Suspiciunile poliţiştilor aveau să se adeverească, în autoturism fiind găsită cantitatea de 3.480 de grame de diamantele pământului. Nici vorbă ca cei prinși să fi avut documentele prevăzute de lege pentru deţinere, transport şi comercializare, astfel că fiecare dintre cei aflaţi în maşină au primit amenzi de câte 2.500 de lei.
„Cantitatea de trufe negre a fost confiscată şi predată specialiştilor de la Ocolul Silvic Roman. Persoanele în cauză au fost sancţionate, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 şi ale Legii nr. 407/2006 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amendă în cuantum de 2.500 de lei“, a transmis Poliţia Neamţ.
Prin judeţ, nu este an în care astfel de culegători să nu fie depistaţi. În octombrie 2022, un pădurar a avut probleme pentru că s-a implicat în culegerea de trufe, fiind cercetat penal pentru abuz în serviciu. El a facilitat, în zona Pipirig, găsirea de trufe de către un vasluian. Pentru 890 de grame, acesta din urmă a primit o amendă de 2.000 de lei.
În Neamţ, cea mai mare captură a fost realizată în iulie 2021. Un italian, care se afla la volanul unei autoutilitare, a fost tras pe dreapta la Alexandru cel Bun, în maşină descoperindu-se 1.200 de kilograme de trufe, care au fost evaluate la 600.000 de lei. Dacă reuşea să le vândă, obţinea un câştig fabulos.
Diamantele pământului sunt considerate un aliment de lux, în funcţie de varietate, un kilogram vânzându-se cu câteva sute de euro. În România sunt mai puţin consumate, deoarece preparatele sunt foarte scumpe, exportându-se în Italia, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie.
Culegerea trufelor se face în condiţii speciale, în urma licitaţiilor organizate de către Romsilva. Aceste ciuperci nobile se formează pe sau în apropierea rădăcinilor de stejar, alun, pin sau fag, luând gustul, mirosul şi culoarea specifică. Pentru găsirea lor se folosesc, în general, câini special antrenaţi din rasa Lagotto Romangnolo.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau