Cum ajută statul proaspeții părinți: despre indemnizații, concedii și alte stimulente
Dimensiune font:
Întemeierea unei familii vine cu provocări și surprize, dar viața de părinte este o lecție pentru care nu te pregătește nimeni. Toate lucrurile minunate pe care le vei învăța alături de copiii tăi merită acest pas spre viitor. În drumul tău ca părinte este important de știut că beneficiezi de anumite ajutoare din partea statului. De la concedii la indemnizații, toate acestea se oferă ca ajutor pentru tinerii părinți și nu numai. Unele dintre acestea pot fi accesate doar pe bază de cerere, așa că trebuie să fii la curent cu toate informațiile despre documente necesare, condiții și alte detalii. Iată câteva dintre modurile în care te ajută statul ca părinte:
Indemnizații și stimulente
Odată cu nașterea copilului, oricare dintre cei doi părinți poate opta pentru concediu de creștere a copilului și indemnizație. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 stipulează că părinții au dreptul la acestea pentru copiii în vârstă de până la doi ani și trei ani în cazul copiilor cu handicap. Dacă adopți un copil ai, de asemenea, dreptul la concediu și indemnizație, dacă îndeplinești condițiile timp de 12 luni înainte de adopție. Actul normativ mai prevede că părintele care cere concediu de creștere a copilului trebuie să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, dar nu neapărat consecutiv. Perioada concediului de creștere a copilului este, în continuare, considerată vechime, chiar dacă acesta presupune suspendarea contractului de muncă în această perioadă.
Părinții care decid să se întoarcă la muncă mai devreme sunt avantajați printr-un stimulent de insertie. Acesta se acordă celor care revin în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copiilor cu handicap. Important de notat este faptul că în aprilie 2021, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, majorarea stimulentului de inserție, de la 650 de lei, la 1500 de lei. Suma aceasta este acordată părintelui până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani și 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități. Această ordonanță completează OUG nr. 111/2010 privind detaliile despre concediul și indemnizația de creștere a copilului.
Ajutor financiar pentru bonă
Pandemia a adus cu sine o serie de situații și măsuri fără precedent, care au obligat atât părinții, cât și copiii să se adapteze la noi condiții. Nevoia de cursuri online a pus mulți părinți în dificultate, deoarece aceștia își desfășurau activitatea la birou sau de acasă, și nu puteau să se ocupe și de monitorizarea copiilor. Guvernul a adoptat de anul trecut o măsură care vine în ajutorul părinților cu copii mai mici de 12 ani, atunci când copiii trebuie supravegheați, iar părinții muncesc, prin Legea nr. 35/2020. Acest ajutor este unul benefic îndeosebi în cazurile speciale precum situația de pandemie, dar mulți părinți se pot bucura de un ajutor real și în alte situații.
Pentru a determina venitul net lunar, se realizează media veniturilor nete realizate de părintele beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării. De exemplu, dacă părintele a realizat venituri de 2.100 de lei, cuantumul lunar este de 710 lei, iar dacă veniturile ajung la 3.500 lei, cuantumul este de 250 lei. Părintele solicitant trebuie să fie angajat sau să desfășoare activități independente, agricole sau oricare dintre cele care generează un venit. De asemenea, indemnizația se poate acorda și șomerilor înregistrați în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă și care nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea acesteia.
Indemnizații pentru adopție
Statul oferă ajutoare și pentru familiile care decid să adopte unul sau mai mulți copii. Procesul de adopție în România este unul încă anevoios, care poate dura câțiva ani. Dacă decizi să faci acest pas, trebuie să știi că există o indemnizație și un concediu de acomodare, care se oferă timp de un an de la adopție și reprezintă 85% din media veniturilor pe ultimul an. Durata concediului de acomodare este de maximum un an și se acordă pe baza cererilor depuse la Agenția Teritorială de Plăți și Inspecție Socială, în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea de încredințare.
De asemnea, cei care își doresc să adopte copii cu vârsta de peste 7 ani, încadrați în grad de handicap accentuat/grav, infectați cu HIV sau care fac parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună, pot primi o indemnizație de sprijin de până la 900 de lei. La aceștia se adaugă suma de 600 de lei oferită familiilor care adoptă un copil cu dizabilități ușoare sau medii, până când acesta ajunge la vârsta de 18 ani.
Statul sprijină creșterea copiilor prin indemnizații și concedii, dar trebuie să ceri toate detaliile necesare pentru a depune documentele și cererile corecte, în timp util.
Sursa foto: pexels.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau